Η Συνθήκη Σένγκεν αποτελεί το επιστέγασμα της πολυπόθητης ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Όμως, υπό την πίεση των ψηφοφόρων που έχουν θορυβηθεί από την άνευ προηγουμένου εισροή μεταναστών και προσφύγων από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, πολλές κυβερνήσεις έχουν ήδη επαναφέρει προσωρινά τους ελέγχους στα σύνορά τους.
Έκθεση του γαλλικού think-tank “France Strategie”, το οποίο συνδέεται άμεσα με το πρωθυπουργικό γραφείο, αναφέρει πως η πτώση του διασυνοριακού τουρισμού και του εμπορίου που θα προερχόταν από μια μόνιμη διακοπή των ελεύθερων μετακινήσεων, θα κόστιζε στην Ευρώπη 0,8% του ΑΕΠ μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Μόνο για τη Γαλλία, το κόστος θα είναι από 1 έως 2 δις ευρώ βραχυπρόθεσμα και 10 δις ευρώ μέσα στην επόμενη δεκαετία, ποσό που ισοδυναμεί με το 0,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), σύμφωνα με την έκθεση.
«Μακροπρόθεσμα, η γενίκευση των μόνιμων ελέγχων στα σύνορα θα ισοδυναμούσε με επιβολή φόρου 3% επί των συναλλαγών μεταξύ των χωρών της ζώνης Σένγκεν, η οποία θα οδηγούσε σε διαρθρωτική μείωση του εμπορίου από 10 έως 20%», αναφέρουν.
Το ήμισυ του κόστους θα οφείλεται στην πτώση του τουρισμού, το 38% λόγω των επιπτώσεων στην διασυνοριακή εργασία και το 12% στο επιπλέον κόστος για τις εμπορευματικές μεταφορές.