16.2 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ“ Χαρά”: Οι «Νομάδες» στη Μυτιλήνη

“[project 4] Χαρά”: Οι «Νομάδες» στη Μυτιλήνη

Οι «Νομάδες» μιλούν στο «Ε»

«Με τους Μυτιληνιούς θα ανακαλύψουμε το συναίσθημα της χαράς!»

Οι «Νομάδες» από το φακό της Ροζίτας Φοράδη

Λίγες ώρες πριν κάνουν τη στάση τους στη Μυτιλήνη για τη σημερινή συνάντηση με καλλιτέχνες, ηθοποιούς, εικαστικούς του τόπου μας στο παλιό κτηριακό συγκρότημα εργοστασίων του Καλαμάρη απέναντι από το Αρχοντικό Γεωργιάδη, σήμερα στις 4 το απόγευμα, ο εκπρόσωπος των «Νομάδων» Γιάννης Σιούτης μιλά για την πρωτότυπη καλλιτεχνική ομάδα και τις εκδηλώσεις που προγραμματίζει στο νησί μας τον ερχόμενο Αύγουστο.

“[project 4] Χαρά”: Οι «Νομάδες» στη Μυτιλήνη

Τι ακριβώς είναι οι «Νομάδες»;

«Ένας νομάς είναι κατ εξοχήν μια μορφή ξένου, επειδή δεν έρχεται από κάποιον καθορισμένο τόπο και δεν έχει κατοικία. Συνήθως οι μόνιμα εγκατεστημένοι είναι επιφυλακτικοί, αλλά ταυτόχρονα τους είναι απαραίτητοι, επειδή οι νομάδες διακινούν εμπορεύματα και πληροφορίες. Ανάλογα με τις συνθήκες, μετακινούνται και επαναπροσδιορίζονται.

Με αυτές τις σκέψεις και με μια τάση για έρευνα και κίνηση πάνω στην τέχνη, σε σχέση με τον τόπο και τον τρόπο, ιδρύσαμε έναν πυρήνα καλλιτεχνών, τους Nomades Artcore, που δρα συσπειρώνοντας δυνάμεις της τέχνης σε κάθε στάση, πειραματίζεται και δημιουργεί δρώμενα με επίκεντρο τον άνθρωπο».


Με ποιους φορείς συνεργάζεστε και πότε προγραμματίζετε εκδηλώσεις στο νησί μας;

«Το “[project 4] Χαρά” πραγματοποιείται σε συνεργασία με το “Πέλαγος Πολιτισμού” και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου , συμμετέχοντας έτσι και η Μυτιλήνη σε ένα σπονδυλωτό δρώμενο που πραγματοποιείται ανά την Ελλάδα, με τίτλο “Από το Εγώ στο Εμένα και από το Εμείς στο Μαζί”.

Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί δρώμενα πάνω στο συναίσθημα του Φόβου, της Θλίψης και του Θυμού, σε Αθήνα, Πειραιά και Γιάννενα αντίστοιχα, και αυτή θα είναι η τέταρτή μας δράση σε αυτό το πλαίσιο.

Αυτήν την Παρασκευή θα γίνει ένα κάλεσμα και μια πρώτη γνωριμία με όσους καλλιτέχνες ανταποκριθούν, έτσι ώστε να δημιουργηθεί σιγά – σιγά ένας πυρήνας.

Το δυναμικό αυτό θα στελεχώσει μια διαδρομή μέσα στα Εργοστάσια Καλαμάρη, με καλλιτεχνικές παρεμβάσεις πάνω στο συναίσθημα της Χαράς. Αυτές οι δράσεις και οι παρεμβάσεις θα δομηθούν μετά από συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν για ένα μήνα μέσα στο καλοκαίρι. Στόχος είναι να ανακαλύψουμε το συναίσθημα της Χαράς λίγο παραπάνω, και σαν έννοια και σα βίωμα, και να το επικοινωνήσουμε μέσω των τεχνών».

Παραδείγματα


Από πού εμπνέονται οι «Νομάδες»; Ποια καλλιτεχνικά παραδείγματα;

«Με τις αισθήσεις μας ανοιχτές, εμπνεύσεις έρχονται μέσα από την παρατήρηση, τη συνδιαλλαγή, τις συναντήσεις, την καθημερινότητα της κάθε πόλης και ό,τι μπορεί να μας μαγέψει στην ανθρώπινη φύση. Μια μυρωδιά, μια είδηση, μια ιστορία ή ένα βλέμμα.

Μιας και το θέατρο, όπως και άλλες παραστατικές τέχνες, βασίζεται στη σχέση των ηθοποιών και των θεατών, αυτός ο ενδιάμεσος χώρος είναι το πεδίο που πάντα ερευνούμε και μας εμπνέει. Μια σχέση που καθρεπτίζει και πολλές κοινωνικές και πολιτικές θέσεις.

Καλλιτεχνικά, οι αναφορές μας προκύπτουν ανάλογα με τον άνθρωπο, την περίοδο και προέρχονται από πολλά πεδία τέχνης (εικαστικά, κινηματογράφος, θέατρο κ.ά.)».

Ποια είναι η απαραίτητη «προϋπηρεσία» για να συμμετάσχει κανείς στις εκδηλώσεις σας;

«Αυτό που θέλουμε σε κάθε κάλεσμά μας, είναι να συνεργαστούμε με ανθρώπους που τους αφορά η καλλιτεχνική έκφραση, είναι διαθέσιμοι να πειραματιστούν πάνω σε τρόπους και χώρους, όπως και να καταθέσουν κάτι από τη δικιά τους ψυχή. Δεν πιστεύουμε στην προϋπηρεσία, μιας και θεωρούμε ότι ο καθένας που θα συμμετάσχει, θα πρέπει να αναμετρηθεί ο ίδιος, μέσα από τη διαδικασία της έκφρασης, με το παρελθόν του».

Τι σημαίνει «διαδραστική διαδρομή»;

«Η θέση των θεατών σε κάθε τέχνη-θέαμα, όπως είπαμε και πριν, είναι κάτι που μας βάζει σε σκέψεις. Σε μια εποχή που η κίνηση της εικόνας και της πληροφορίας μάς κρατά ακίνητους και παθητικούς, δημιουργούμε διαδρομές κυριολεκτικά μέσα σε χώρους και προϋποθέσεις που να μπορεί ο θεατής να είναι μέρος αυτού που βλέπει. Ενεργητικός και συνένοχος, φύσει και θέσει. Στόχος μας είναι οι θεατές να γίνουν πρωταγωνιστές».

Διαδικασία

Καταπιάνεστε με τα συναισθήματα. Δεν είναι επώδυνο αυτό;

«Είναι, όπως και κάθε τι που σε βάζει σε μια διαδικασία να γνωρίσεις βαθύτερα τον εαυτό σου και τους άλλους. Το προηγούμενο δρώμενο που βασιζότανε στο συναίσθημα της θλίψης, μας έμαθε πως σε επώδυνες καταστάσεις το αντίδοτο είναι το θάρρος, και ευτυχώς για μας η ενασχόλησή μας με τις παραστατικές τέχνες και οι σχέσεις που δημιουργούμε, μας δίνουν πολύ θάρρος να συνεχίσουμε».

Θεωρείτε ότι ο κόσμος είναι σε θέση να εκφράσει τα συναισθήματά του ή λόγω κρίσης θεωρεί «πολυτέλεια» την ενασχόληση με την Τέχνη;

«Νομίζουμε ότι ο κόσμος εκφράζει τα συναισθήματά του. Τον τρόπο και το λόγο προσπαθούμε να φωτίσουμε, έτσι ώστε να φτάσουμε σε ένα σημείο να αισθανόμαστε λίγο πιο συνειδητά και να εκφραζόμαστε έτσι όπως αισθανόμαστε και όχι έτσι όπως μας έχουν μάθει.

Μπορεί για κάποιους, ναι, η τέχνη να μοιάζει πολυτέλεια. Ωστόσο, θεωρούμε ότι όλοι έχουν δικαίωμα σε αυτήν την πολυτέλεια».

Πηγή: https://www.emprosnet.gr/article/58467-me-toys-mytilinioys-tha-anakalypsoyme-synaisthima-tis-haras

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;