19.3 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΠρος σκληρό ολικό lockdown Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Εύβοια, Ρέθυμνο

Προς σκληρό ολικό lockdown Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Εύβοια, Ρέθυμνο

Σκληρά μέτρα εξετάζουν οι ειδικοί και για άλλες περιοχές της χώρας εκτός της Αττικής, οι οποίες παρουσιάζουν συνεχή αύξηση των κρουσμάτων.

Οι λοιμωξιολόγοι συνεδριάζουν και πάλι σήμερα Παρασκευή για να συζητήσουν τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας.

Με δεδομένο ότι η επιδημιολογική εικόνα του κορωνοϊού δεν είναι καλή, όλα δείχνουν πως μετά την Αττική, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει πιο σκληρά μέτρα και για τους κατοίκους σε Αχαϊα, Εύβοια και Ρέθυμνο, ενώ για τη Θεσσαλονίκη οι επιστήμονες φαίνεται ότι διίστανται και αναμένεται να φανεί το πού θα καταλήξει η κυβέρνηση μετά τις τελικές συστάσεις της Επιτροπής, στα όσα θα ανακοινωθούν το απόγευμα της Παρασκευής.

Δημοσιεύματα θέλουν να έχει κατατεθεί πρόταση για «κοκκίνισμα» της Θεσσαλονίκης πριν αυτό προκληθεί από τις αυξήσεις στα επιδημιολογικά μεγέθη, προκειμένου να υπάρχει αυξημένη επιδημιολογική επιτήρηση, αντί να επιβληθεί και εκεί ολικό lockdown.

Είναι ενδεικτικό πως η Αχαΐα στην τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ κατέγραψε 93 νέα κρούσματα κορωνοϊού.

Σκληρό lockdown έχει επιβληθεί ήδη μόνο στην πόλη της Πάτρας, στην Αχαΐα.

Όσο για το Ρέθυμνο, στην περιφέρεια της Κρήτης εντοπίστηκαν την Τετάρτη 42 νέες μολύνσεις, ενώ το τελευταίο 24ωρο κατεγράφησαν ακόμη 12.

Η Κρήτη εμφανίζει τάσεις επιδείνωσης της επιδημίας του κορΩνοϊού, με το Ηράκλειο να καταγράφει και αυτό 24 κρούσματα.

Για το οριακό σημείο που βρίσκεται η Θεσσαλονίκη ως προς τα μεγέθη της μίλησε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Open ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Ένα ολικό lockdown ως το τέλος του Φεβρουαρίου στην Θεσσαλονίκη θα είναι ένα μέτρο προληπτικό, δεν υπάρχει η πίεση που θα δικαιολογούσε ένα lockdown, αν και είμαστε στο όριο του να είναι και τυπικά “κόκκινη.”»

Η προσοχή όλων στην «πρώτη γραμμή» των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης είναι στραμμένη στην εξέλιξη του ιικού φορτίου και το σπάσιμο της αλυσίδας της διασποράς, είπε από την πλευρά του στην ίδια εκπομπή ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νικόλαος Καπραβέλος.

«Αρχίζει μία μικρή πίεση. Ενημερώσαμε την Πολιτεία ότι υπάρχει αύξηση εισαγωγών, την ώρα που βιώνουμε ακόμα τις επιπτώσεις της σφοδρότητας του δεύτερου κύματος. Έχουμε ακόμα “παλιούς” ασθενείς στις ΜΕΘ (καλύπτουν το 40%-50%), τα όρια της αντοχής μας δεν είναι μεγάλα … έχω ασθενή από τις 20 Δεκεμβρίου» στην μία ΜΕΘ του νοσοκομείου, ενώ στην άλλη που έχει πληρότητα σχεδόν 100% στις 18 κλίνες της «είναι ασθενείς του προηγούμενου μήνα».

«Μας ανησυχούν οι εμβολιασμοί που δεν έχουν γίνει, τα νέα στελέχη που είναι υπερμεταδοτικά», είπε ο ίδιος, γιατί «αν προκύψει εκθετική αύξηση κρουσμάτων, η κατάρρευση του συστήματος Υγείας θα είναι ταχύτερη του Νοεμβρίου. Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για άμεση λήψη μέτρων, όχι αυστηροποίηση ελέγχων. Το σπάσιμο της διασποράς δεν έχει γίνει … φοβάμαι ότι αν χάσουμε μία εβδομάδα, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος κατάρρευσης του συστήματος … η πρόληψη πρέπει να γίνει τώρα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;