Με έγγραφό της (α.π. Π/414/4937/10.4.2020), που συνοδεύεται από εκτεταμένο συνημμένο, η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), δια του προέδρου της κ. Χρ. Χουσιάδα, απαντά στις επιστολές του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ (30.3.2020) και του Ελληνικού Δικτύου των «Φίλων της Φύσης» (6.4.2020), με τις οποίες ζητούνταν η διεξαγωγή ραδιολογικού ελέγχου στην εγκατάσταση διαχείρισης απορριμμάτων της Φυλής, μετά από σχετική υπόδειξη μελέτης της εταιρείας Asprofos, που εκπονήθηκε για λογαριασμό του δήμου Φυλής το 2015. Θυμίζουμε ότι η μελέτη δημοσιοποιήθηκε επίσημα, μόλις λίγο καιρό πριν, μετά από επίμονη προσπάθεια του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ.
Τα κύρια σημεία της απάντησης της ΕΕΑΕ, η οποία παρατίθεται αυτούσια, είναι τα εξής:
- Η ΕΕΑΕ επιμένει σε καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις, επικαλούμενη αναξιοπιστία της μελέτης, παλιότερους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν το 2004, καθώς και τον προληπτικό έλεγχο ραδιενέργειας των εισερχομένων φορτίων απορριμμάτων που γίνεται στην είσοδο της εγκατάστασης.
- Μένει εντελώς ασχολίαστη η επισήμανση του ΔΜ ότι οι παλιοί έλεγχοι του 2004 πραγματοποιήθηκαν στο χώρο του ΧΥΤΑ Α. Λιοσίων, ενώ τα ευρήματα της μελέτης της Asprofos αναφέρονται στο χώρο της παλιάς χωματερής (ΧΑΔΑ), στην οποία δε γίνεται, πλέον, εναπόθεση απορριμμάτων.
- Δηλώνεται ότι η ΕΕΑΕ δεν έχει την αρμοδιότητα να πραγματοποιήσει αυτεπάγγελτα επιθεωρήσεις σε χώρους ΧΥΤΑ.
- Για πρώτη φορά, δηλώνεται επίσημα ότι «ότι σε περίπτωση που της ζητηθεί από τους αρμόδιους φορείς η διενέργεια επιτόπιων ραδιολογικών μετρήσεων στον ΧΥΤΑ Φυλής, η ΕΕΑΕ είναι πάντα στη διάθεση αυτών αλλά, εν προκειμένω, τούτο μπορεί πρακτικά να γίνει μετά το πέρας της παρούσας κατάστασης εκτάκτου ανάγκης λόγω της πανδημίας.».
Το «μπαλάκι», λοιπόν, βρίσκεται πλέον στο «γήπεδο» του «αρμόδιου» φορέα, δηλαδή του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), που οφείλει να υποβάλλει το σχετικό αίτημα, αυτήν τη στιγμή. Η απάντηση της ΕΕΑΕ έχει κοινοποιηθεί σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, μεταξύ των οποίων και η Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ. Όσοι κρύβονταν πίσω από τις ανακοινώσεις της ΕΕΑΕ, τώρα δεν έχουν καμιά δικαιολογία να παραμένουν αδρανείς. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα!
Ας σημειώσουμε, τέλος, και τα εξής:
- Επιβεβαιώνεται -και πάλι- ότι ο δήμαρχος Φυλής κ. Παππούς, ενώ παρέλαβε τις μελέτες της Asprofos τον Οκτώβρη του 2015, απευθύνθηκε στην ΕΕΑΕ, μόλις, στις 20/3/2018, την ίδια μέρα που το ΔΜ αποκάλυψε την ύπαρξή τους.
- Από το πολυσέλιδο υπόμνημα της απάντησης της ΕΕΑΕ προκύπτει ότι ο κ. Παππούς υπέβαλε, στις 23/4/2018, αίτημα στην ΕΕΑΕ, πιθανότατα για τη δυνατότητα ελέγχου από μέρους της ΕΕΑΕ. Η ΕΕΑΕ απάντησε, στις 16/5/2018, ότι μπορεί να πραγματοποιήσει σχετική μελέτη, υποδεικνύοντας συγκεκριμένους ποιοτικούς στόχους και προϋποθέσεις. Καμία κίνηση δεν εκδηλώθηκε στη συνέχεια από τον κ. Παππού, επιβεβαιώνοντας τον σκοτεινό και απαράδεκτο τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την όλη υπόθεση.
Επιδημιολογική έρευνα
Με αφορμή τα παραπάνω και με δεδομένη τη γενικότερη υγειονομική κρίση, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, θεωρούμε επιβεβλημένο να επανέλθουμε στο πολύ σοβαρό θέμα της «επιδημιολογικής έρευνας και εκτίμησης περιβαλλοντικών παραμέτρων στην ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής και την ευρύτερη περιοχή της», η οποία ανατέθηκε στις 12/12/2017, από την ΕΕ του ΕΔΣΝΑ, με προβλεπόμενη διάρκεια 2 χρόνια. Ο χρόνος παράδοσης, λόγω αυτοδιοικητικών εκλογών, μετατέθηκε για τις 30/4/2020, ενώ με πρόσφατη (10/2/2020) απόφαση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ δόθηκε νέα παράταση μέχρι τις 15/7/2020.
Η σύμβαση προέβλεπε τη δημοσιοποίηση των επιμέρους βασικών παραδοτέων (Π1-Π8) και των ειδικών παραδοτέων (ΕΠ1 – ΕΠ4), μεταξύ των οποίων και την ανάπτυξη ειδικής ιστοσελίδας. Στα βασικά παραδοτέα, τα πιο σημαντικά είναι αυτά που αφορούν:
- Μελέτη εκτίμησης περιβαλλοντικών κινδύνων και χαρτογράφηση περιβαλλοντικής επιβάρυνσης (Παραδοτέο 4)
- Εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου της υγείας των εργαζόμενων της Ο.Ε.Δ.Α. Φυλής με τα αναγκαία ΜΑΠ & την περαιτέρω ιατρική παρακολούθηση που πιθανώς απαιτείται (Παραδοτέο 5)
- Έκθεση εκτίμησης της έκθεσης του πληθυσμού της ευρύτερης της Ο.Ε.Δ.Α. Φυλής περιοχής σε περιβαλλοντικούς κινδύνους (Παραδοτέο 6)
- Ολοκληρωμένη πρόταση ελαχιστοποίησης της περιβαλλοντικής όχλησης και αναβάθμισης των περιβαλλοντικών συνθηκών (Παραδοτέο 7)
- Προτεινόμενα μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και του πληθυσμού (Παραδοτέο 8)
Μας ανησυχεί βαθύτατα και η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της έρευνας και, πολύ περισσότερο, η αδιαφάνεια που περιβάλλει την όλη διαδικασία, αφού:
- ο σχετικός σύνδεσμος που υπήρχε στην αρχική σελίδα της ιστοσελίδας του ΕΔΣΝΑ έχει εξαφανιστεί, με τησχετική ανάρτηση να είναι πρακτικά απροσπέλαστη, καθώς έχει «καταχωνιαστεί» κάπου μέσα στις ανακοινώσεις του 2017.
- παρά το γεγονός ότι η έρευνα οδεύει προς την ολοκλήρωσή της, η ανάρτηση των παραδοτέων έχει παραμείνει στο παραδοτέο 2 (Π2) και στο πρώτο από τα ειδικά παραδοτέα (ΕΠ1).
- η ιστοσελίδα που έχει κατασκευαστεί είναι επίσης απροσπέλαστη (δεν έχει δημοσιοποιηθεί) και δεν περιέχει καμία ουσιαστική πληροφορία.
Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην προαναφερθείσα απόφαση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ (10/2/2020) έχει ολοκληρωθεί η επανυποβολή του παραδοτέου 5, ενώ καθυστερεί η υποβολή του παραδοτέου 6, «Λόγω κυρίως της καθυστέρησης στη διοργάνωση των εξετάσεων στο Δήμο Φυλής (που δεν οφείλεται στη σφαίρα ευθύνης της Αναδόχου)». Τελικά, όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, από κάτω θα βρεις την παρελκυστική στάση του δήμου Φυλής και του κ. Παππού.
Παραμένουμε αρκετά επιφυλακτικοί, σχετικά με το τελικό αποτέλεσμα της συγκεκριμένης έρευνας, δεδομένων των συνθηκών αδιαφάνειας και των προσκομμάτων που εκδηλώνονται. Σε κάθε περίπτωση, απαιτούμε από την ΕΕ του ΕΔΣΝΑ να διασφαλίσει συνθήκες πλήρους δημοσιότητας και να αναρτήσει άμεσα όλα τα παραδοτέα που έχουν ολοκληρωθεί.
13.4.2020
ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής – Δ. Αθήνας
oxixytafilis.blogspot.com – oxi.xyta.filis@gmail.com – f/b: Δυτικό Μέτωπο