12.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΣημαντική ομιλία Τζο Μπάιντεν: Αυτές θα είναι οι αλλαγές που θα κάνω...

Σημαντική ομιλία Τζο Μπάιντεν: Αυτές θα είναι οι αλλαγές που θα κάνω στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ με πρώτη την Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα

Ομιλία Μπάιντεν για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επισκέπτεται σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να απευθύνει την πρώτη του ομιλία για την αμερικανική εξωτερική πολιτική, θέτοντας τους κύριους στόχους και τους άξονες στους οποίους θα στηριχθεί η κυβέρνησή του στην διαμόρφωσή της.

Ο Τζο Μπάιντεν επιλέγει να επισκεφθεί κατά προτεραιότητα το υπουργείο Εξωτερικών και να απευθύνει από εκεί την ομιλία του για την αμερικανική εξωτερική πολιτική θέλοντας να αποκαταστήσει το κύρος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο επλήγη κατά την διάρκεια της προεδρίας Τραμπ, και τον ρόλο της αμερικανικής διπλωματίας στην επιστροφή των ΗΠΑ στην διεθνή σκηνή, μετά το δόγμα του απομονωτισμού και των μονομερών αιφνιδιασμών, καθώς και να επανορθώσει τις σχέσεις με τους διεθνείς συμμάχους και εταίρους της Ουάσινγκτον.

Αν και δεν αναμένεται να αναφερθεί στις λεπτομέρειες της νέας αμερικανικής στρατηγικής απέναντι στην Μόσχα και το Πεκίνο, η Ρωσία, η Κίνα, αλλά και το Ιράν ή η Βόρεια Κορέα αναμένεται να έχουν προνομιακή θέση στην σημερινή ομιλία.

Ηδη, η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε την επιστροφή των ΗΠΑ στην Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα και υπέγραψε την επέκταση της ισχύος της συνθήκης New Start για τον έλεγχο των στρατηγικών όπλων.

Κατά την διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε σε επίμαχα θέματα όπως η υπόθεση της μεταχείρισης του Αλεξέι Ναβάλνι ή η ρωσική εκστρατεία κυβερνοπειρατείας

«Εχουμε επίγνωση των προκλήσεων που θέτει η Ρωσία για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον κόσμο», αναφέρει ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν σε ανακοίνωσή του που συνόδευσε την επέκταση της ισχύος της συνθήκης New Start από αμερικανικής πλευράς χθες.

«Καθώς συνεργαζόμαστε με την Ρωσία για την προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων, θα εργασθούμε για να κάνουμε την Ρωσία υπόλογη για τις ανταγωνιστικές της ενέργειες και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων , σε στενή συνεργασία με τους συμμάχους και τους εταίρους μας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Αντονι Μπλίνκεν.

Η διαχείριση των αλυσίδων τροφοδοσίας και των απειλών που συνιστούν οι κατασκοπευτικές ενέργειες της Κίνας αποτελούν υψηλή προτεραιότητα για την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αμερικανός πρόεδρος προτίθεται να υπογράψει σύντομα εκτελεστικό διάταγμα αναθεώρησης των αλυσίδων τροφοδοσίας των ΗΠΑ, επικεντρωμένο στην τροφοδοσία της χώρας σε υγειονομικό υλικό για την αντιμετώπιση της πανδημίας από ξένους ανταγωνιστές.

«Γνωρίζουμε ότι η Κίνα επιδίδεται σε σειρά ενεργειών που πλήττουν τους αμερικανούς εργαζόμενους. Πλήττει το τεχνολογικό μας προβάδισμα, απειλεί τις συμμαχίες μας και την επιρροή σε διεθνείς οργανισμούς και είναι υπεύθυνη για κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σοκάρουν τις συνειδήσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.

Ερχόμενος σε ρήξη με τις πολιτικές του προκατόχου του, ο Δημοκρατικός νέος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αντέστρεψε τηνπρώτη ημέρα της θητείας του, τη διαδικασία αποχώρησης των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του, ο κ. Μπάιντεν υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο ακυρώθηκε η διαδικασία που είχε κινήσει ο Ντόναλντ Τραμπ το 2020.

Είχε δεσμευτεί προεκλογικά ότι θα προχωρούσε στην κίνηση αυτή.

Αποφάσισε μάλιστα ότι από σήμερα, τις ΗΠΑ θα εκπροσωπεί στον διεθνή οργανισμό ο Δρ. Άνθονι Φάουτσι, κορυφαίος αμερικανός ανοσολόγος.

Ο Ντόναλντ Τραμπ και η κυβέρνησή του είχαν εξαπολύσει ολομέτωπη επίθεση εναντίον του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μέρους του συστήματος του ΟΗΕ, κατηγορώντας τον για εύνοια προς την Κίνα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξήρε την απόφαση του Τζο Μπάιντεν να επαναφέρει τη χώρα του στον διεθνή Οργανισμό, κίνηση που χαρακτήρισε «απόλυτα κρίσιμη» για τον καλύτερο διεθνή συντονισμό στον αγώνα εναντίον της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Καθώς «τα εμβόλια αποτελούν καίριας σημασίας εργαλείο στη μάχη» εναντίον της πανδημίας, η επανένταξη των ΗΠΑ στον ΠΟΥ και η υποστήριξη από την Ουάσινγκτον του μηχανισμού COVAX «θα δώσει ορμή στην προσπάθεια για να εξασφαλιστεί δίκαιη πρόσβαση στα εμβόλια για όλες τις χώρες», αναφέρει δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπος του κ. Γκουτέρες, ο Στεφάν Ντουζαρίκ.

Ο Τζο Μπάιντεν είχε υποσχεθεί πως εκδώσει αμέσως μετά την είσοδό του στον Λευκο Οίκο 17 προεδρικά διατάγματα που θα καταργούν σημαντικά μέτρα του Ντόναλντ Τραμπ, με σημαντικότερα την επιστροφή των Ηνωμένων Πολιτειών στην συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο Αντονι Φάουτσι θα εκπροσωπήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΠΟΥ  δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Τζεφ Ζιντς, που συντονίζει την στρατηγική της κυβέρνησης Μπάιντεν για την αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid-19.

Για τον έλεγχο της εξάπλωσης της επιδημίας, ο Τζο Μπάιντεν με διάταγμα θα καθιστά υποχρεωτική την χρήση μάσκας στα ομοσπονδιακά κτίρια και για τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους.

Με διάταγμα θα παραταθεί επίσης το μορατόριουμ για τις εξώσεις και για την αποπληρωμή φοιτητικών ομοσπονδιακών δανείων ως συνδρομή στους ανθρώπους που έχουν πληγεί από την πανδημία.

Ο Τζο Μπάιντεν, για τον οποίο η κλιματική αλλαγή αποτελεί μία από τις βασικές του προτεραιότητες, με  μήνυμα προς τον ΟΗΕοι Ηνωμένες Πολιτείες θα  επιστρέψουν στην συμφωνία του Παρισιού σε διάστημα ενός μηνός, σύμφωνα με την Τζίνα ΜακΚάρθι, υπεύθυνη για το θέμα στο προεδρικό επιτελείο.

Θα καταργήσει επίσης σειρά μέτρων απορρύθμισης τα οποία ελήφθησαν από τον απερχόμενο πρόεδρο ως προς περιβαλλοντικά θέματα και θα ανακαλέσει την άδεια που δόθηκε από τον Τραμπ για το επίμαχο σχέδιο του πετρελαιαγωγού Keystone XL ανάμεσα στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Σε ό,τι αφορά την μεταναστευτική πολιτική, θα βρεθεί επίσης στον αντίποδα του Τραμπ, καταργώντας το προεδρικό διάταγμα για την μετανάστευση με το οποίο ο απερχόμενος πρόεδρος απαγόρευσε, τις πρώτες ημέρες της προεδρίας του, την είσοδο πολιτών μίας σειράς, κυρίως μουσουλμανικών, χωρών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Αυτό το μέτρο είχε τις ρίζες του στην ξενοφοβία και την μισαλλοδοξία» δήλωσε ο Τζέικ Σάλιβαν, ο επόμενος σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας

Ο Τζο Μπάιντεν με νομοθετική πράξη προχωράει στην διακοπή των εργασιών οικοδόμησης του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό και της χρηματοδότησής του από τον αμυντικό προϋπολογισμό, που προκάλεσε οξείες πολιτικές και δικαστικές διαμάχες κατά τα τέσσερα τελευταία χρόνια.

Παράλληλα, ο Τζο Μπάιντεν υποβάλει στο Κονγκρέσο νομοσχέδιο για την μετανάστευση, προσφέροντας σε 700.000 ανθρώπους που έφθασαν ως παιδιά παράτυπα στις Ηνωμένες Πολιτείες, τους Dreamers, και σε άλλους παράτυπους μετανάστες δυνατότητα υπηκοότητας υπό όρους και προϋποθέσεις.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης επιπλέον πόρους για την ενίσχυση της εποπτείας και του ελέγχου των συνόρων και ένα σχέδιο χορήγησης βοήθειας στο Σαλβαδόρ, την Γουατεμάλα, την Ονδούρα, χώρες καταγωγής της πλειονότητας των μεταναστών που φτάνουν στις ΗΠΑ, ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μία περίοδο τεσσάρων ετών.

Το τέταρτο μέτωπο είναι η αντιμετώπιση της φυλετικών ανισοτήτων.

Ο Τζο Μπάιντεν με διάταγμα του δίνει εντολή στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να αξιολογήσουν τις ανισότητες στα προγράμματα και τις πολιτικές τους, δήλωσε η Σούζαν Ράις, υποψήφια διευθύντρια του Συμβουλίου Εσωτερικής Πολιτικής.

Τα μέτρα αυτά είναι το πρώτο κύμα και θα ακολουθήσουν διατάγματα και προεδρικές πράξεις τις προσεχείς ημέρες, σύμφωνα με τα μέλη του επιτελείου του Τζο Μπάιντεν.

 Πηγή: The Guardian, CNN, Voice of America

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;