24.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣυμμετοχικοί Προϋπολογισμοί: ο τρόπος να ελέγξουμε τα κρατικά έσοδα

Συμμετοχικοί Προϋπολογισμοί: ο τρόπος να ελέγξουμε τα κρατικά έσοδα

Συμμετοχικοί Προϋπολογισμοί: ο τρόπος να ελέγξουμε τα κρατικά έσοδα

Ο Συμμετοχικός Προϋπολογισμός είναι μία διαδικασία στην οποία οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε δημοκρατικές διαβουλεύσεις και να λάβουν όλοι μαζί αποφάσεις σχετικά με τη διαχείριση των κρατικών εσόδων. Ο σκοπός είναι να μεταφερθεί η δύναμη της λήψης αποφάσεων και με αληθινά χρήματα να πραγματοποιηθούν αποτελεσματικές δράσεις. 

Για να έχει αποτελεσματικότητα η συγκεκριμένη διαδικασία πρέπει να υπάρχει μία πηγή χρηματοδότησης και προσωπικό ώστε να συντονίζει και να οργανώνει τις δράσεις. Τα κεφάλαια χρηματοδότησης προέρχονται είτε από το ίδιο το κράτος, είτε από άλλους θεσμούς και ιδρύματα είτε και από τους ίδιους τους πολίτες διότι όσο μικρό και να είναι το “budget” μπορεί να κάνει τη διαφορά. 

Επιπρόσθετα, μπορεί να αποτελείται από εθελοντές κάθε γειτονιάς και δήμου ώστε να προωθηθεί η συνεργατικότητα. Το κλειδί είναι να συμμετέχουν πολίτες ανεξαρτήτου φύλου, ηλικίας, εκπαίδευσης, εθνικότητας και να συμφωνηθεί ποια δράση θα αναβάθμιζε και θα βοηθούσε κάθε περιοχή.

Τα στάδια δράσης πραγματοποιούνται με την οργάνωση συνοικιακών συνελεύσεων ώστε ο καθένας να μπορεί να εκφράσει τη γνώμη του και να ψηφισθούν εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών έχοντας πάντα γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον. 

Στη συνέχεια, διατυπώνονται, μελετούνται και ιεραρχούνται οι προτάσεις και καθορίζονται συγκεκριμένες προτεραιότητες. Τέλος, φτάνουμε στο στάδιο της υλοποίησης των δράσεων στο οποίο αξιοποιείται σωστά πλέον ο κρατικός προϋπολογισμός σε πλαίσια διαφάνειας και δημοκρατίας.

Στην Ελλάδα αρκετοί δήμοι έχουν οργανωθεί και ζητάνε τη βοήθεια των πολιτών για να λάβουν δράση. Οι δράσεις μπορούν να αφορούν το οτιδήποτε αρκεί να ευνοούν την κάθε κοινότητα. Για παράδειγμα βλέπουμε ότι ο Δήμος Ηγουμενίτσας αποφάσισε να αφοσιωθεί  στην δημιουργία μονοπατιών ώστε να βελτιωθεί η πρόσβαση σε αρχαιολογικούς χώρους, στην κατασκευή υπαίθριων γυμναστηρίων και σε μία προσπάθεια ανάδειξης του Δήμου ως ιδανικού για διακοπές μικρής διάρκειας.

Επιπρόσθετα, ο Δήμος Χαλανδρίου αποφάσισε να γίνει δενδροφύτευση, να αναβαθμιστούν πεζοδρόμια, πάρκα και ποδηλατοδρόμοι, να εξοπλιστούν κάποια σχολεία με νέους υπολογιστές, με βρύσες και με γήπεδα 5χ5, μπάσκετ και βόλεϋ. Ακόμη, αποφάσισαν να μελετήσουν την κυκλοφορία σε συγκεκριμένες οδούς και γενικότερα να αναβαθμίσουν την κοινότητα.

Σε πολλούς άλλους δήμους βλέπουμε παρόμοιες δράσεις όπως στις συνοικίες της Κηφισιάς, της Εκάλης και της Νέας Ερυθραίας, στο Δήμο Αγίας Παρασκευής, στο Δήμο Βύρωνα, στο Δήμο Ιωαννιτών και όλοι ζητούν την συμμετοχή των πολιτών σε προτάσεις έργων και υπηρεσιών. 

Ο συμμετοχικός προϋπολογισμός έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε πολλές γειτονιές του κόσμου. Έκτοτε παρατηρείται τοπική ανάπτυξη, ενίσχυση της δημοκρατίας και ενδυνάμωσης της κοινωνίας. Σε μία εποχή που επικρατεί η αμφισβήτηση της λειτουργίας των θεσμών και οι κρατικές δράσεις είναι αναποτελεσματικές, η αξιοποίηση του προϋπολογισμού από τους πολίτες θα μπορούσε να φέρει την αλλαγή που τόσο επιζητάται.

Ειρήνη Ρουμπά

Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος


Συμμετοχικοί Προϋπολογισμοί: ο τρόπος να ελέγξουμε τα κρατικά έσοδα



ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;