11.7 C
Athens
Παρασκευή, 1 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣυμβουλές για Δημιουργία Λογισμικού Υψηλής Ποιότητας

Συμβουλές για Δημιουργία Λογισμικού Υψηλής Ποιότητας

Κάποιες φορές η δημιουργία ενός νέου software μπορεί να αποδειχθεί αρκετά δυσκολότερη από όσο περιμένει ο προγραμματιστής ή η εταιρεία που έχει αναλάβει ένα πρότζεκτ.

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα προβλήματα που προκύπτουν έχουν να κάνουν με την ποιότητα και την αξιοπιστία του τελικού προϊόντος. Υπάρχουν όμως κάποιες πρακτικές λύσεις και συμβουλές μέσω των οποίων μπορείτε να βελτιώσετε τη ποιότητα του λογισμικού που φτιάχνετε και να λύσετε τους βασικούς σας προβληματισμούς.

Σε αυτόν τον οδηγό θα δούμε το πως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε συγκεκριμένα εργαλεία και μεθοδολογίες για να φτάσετε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Πώς να Βελτιώσετε την Ποιότητα του Λογισμικού σας σε 5 Βήματα

Η ποιότητα του λογισμικού αφορά πολλαπλά χαρακτηριστικά όπως:

  • Την εμπειρία του χρήστη (UX) που χρησιμοποιεί το λογισμικό
  • Πιθανά bugs που προκύπτουν κατά τον προγραμματισμό
  • Την επικοινωνία μεταξύ προγραμματιστή/εταιρείας και πελάτη/χρήστη του λογισμικού
  • Το κατά πόσο το λογισμικό απαντά στις ανάγκες και τις προτιμήσεις της εταιρείας και των χρηστών του

Αυτοί είναι και οι βασικοί προβληματισμοί που προκύπτουν συνήθως κατά την διάρκεια του προγραμματισμού ενός λογισμικού. Η κακή επικοινωνία, τα κρυφά κόστη και κάποια τεχνικά προβλήματα μπορούν να καθυστερήσουν, ή και να ματαιώσουν, το λανσάρισμα ενός κατά τα άλλα απαραίτητου λογισμικού.

Ας δούμε κάποια tips που μπορείτε να ακολουθήσετε για να αποφύγετε τα παραπάνω ποιοτικά προβλήματα:

1. Η Σημασία των Συνεχόμενων Δοκιμών και της Αυτοματοποίησης

Η σημασία του testing κατά τη διάρκεια του προγραμματισμού δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Το ίδιο ισχύει και για την αυτοματοποίηση των δοκιμών. Στις μέρες μας, είναι άκρως σημαντικό οι δοκιμές που αφορούν την ποιότητα αλλά και τα ρίσκα ενός λογισμικού να ξεκινούν από νωρίς και να αυτοματοποιούνται με σκοπό την πρόληψη.

Ουσιαστικά, όσες δοκιμές και λύσεις αφορούν την ποιότητα ενός λογισμικού αφορούν τον όρο software quality and risk solutions. Και, σχεδόν πάντα, οι καλύτερες λύσεις προέρχονται από εξωτερικούς συνεργάτες που βοηθούν τις εταιρείες με τον προγραμματισμό ενός λογισμικού.

Οι συγκεκριμένοι συνεργάτες εξετάζουν τη ποιότητα του λογισμικού σας και αναλύουν τα ρίσκα που περιέχει το προγραμματιστικό σας εγχείρημα. Γιατί όμως είναι καλό να χρησιμοποιείτε third-party υπηρεσίες για τις δοκιμές του νέου λογισμικού σας;

Γιατί Θα Πρέπει Να Σκεφτείτε τη Χρησιμοποίηση Third Party Υπηρεσιών

Οι λόγοι για τους οποίους η ανάθεση των δοκιμών σε εξωτερικούς συνεργάτες (outsourced QA) είναι μία έξυπνη λύση, είναι απλοί:

  1. Εμπειρία: Μία εξωτερική εταιρεία που ειδικεύεται στην ποιότητα λογισμικού και τις υπηρεσίες κινδύνου έχει την εμπειρία να ανακαλύψει και να λύσει γρήγορα όσα προβλήματα σχετίζονται με την ποιότητα του λογισμικού σας.
  2. Μειωμένα κόστη: Αυτό οδηγεί σε μια σημαντική μείωση του κόστους των συνολικών δοκιμών στις οποίες θα προχωρήσετε κατά τον προγραμματισμό.
  3. Ευελιξία: Αν γνωρίζετε τις ανάγκες και τα προβλήματα του λογισμικού σας, οι εξωτερικοί συνεργάτες θα μπορέσουν να κινηθούν αντίστοιχα και να προσαρμόσουν τις υπηρεσίες τους στο πρότζεκτ σας.
  4. Πρόσβαση στην παγκόσμια αγορά: Μέσω μιας τέτοιας συνεργασίας προωθείτε το λογισμικό σας και στη τοπική αγορά των συνεργατών σας που μπορεί να είναι πολύ διαφορετική από τη δική σας.

2. Προωθώντας την Καινοτομία

Αφού αναλύσαμε τη σημασία των δοκιμών που αφορούν την ποιότητα του λογισμικού, θα πρέπει να αναφερθούμε και στην καινοτομία. Κατά τον προγραμματισμό ενός νέου λογισμικού υπάρχει πάντα χώρος για καινοτόμες λύσεις.

Όταν λοιπόν ένα μέλος της ομάδας σας προτείνει μία νέα προσέγγιση καλό θα είναι αυτή να εξεταστεί αλλά και να προωθηθεί αν αποδειχθεί ότι θα βοηθήσει το προτζεκτ. Μέσω της καινοτομίας το πρότζεκτ σας μπορεί να αποτελέσει μία λύση για το μέλλον.

3. Η Επικοινωνία και η Μακροπρόθεσμη Στρατηγική Είναι Κλειδιά για την Επιτυχίας

Κανένα λογισμικό δεν θα πετύχει στο 100% τους στόχους του αν δεν υπάρχει επαρκής επικοινωνία μεταξύ των προγραμματιστών και της εταιρείας/πελάτη. Είναι σημαντικό να υπάρχουν εξαρχής ξεκάθαρες οδηγίες που να αφορούν την ποιότητα και την επιθυμητή εμπειρία χρήσης του τελικού προϊόντος.

Αυτό μπορεί εύκολα να τακτοποιηθεί αν το πρότζεκτ έχει εξαρχής σωστές βάσεις και η ομάδα προγραμματιστών δουλεύει με σκοπό τη μακροπρόθεσμη επιτυχία.

4. Υπολογίστε τα Πιθανά Κρυφά Κόστη

Όπως προείπαμε η ποιότητα ενός λογισμικού μπορεί να επηρεαστεί άμεσα από το διαθέσιμο budget. Η συνεργασία με μία έγκριτη ομάδα προγραμματιστών θα σας βοηθήσει να μείνετε στο budget που εξαρχής έχετε θέσει και να αποφύγετε πιθανά κρυφά κόστη που θα θέσουν το εγχείρημα σε κίνδυνο.

5. Δημιουργήστε Αναφορές Σε Σχέση με Bugs και UX

Μέσω των αναφορών που σχετίζονται με τα bugs και την εμπειρία χρήσης του λογισμικού, μπορείτε να βελτιστοποιήσετε τις δοκιμές που αφορούν την ποιότητα και τα ρίσκα του προτζεκτ.

Γι αυτό είναι πάντα ωφέλιμο το να αναλύετε, να καταγράφετε την πρόοδο του λογισμικού και να συλλέγετε κριτικές (feedback) κατά τον προγραμματισμό.

Συμπέρασμα

Η ποιότητα ενός λογισμικού εξαρτάται λοιπόν σε μεγάλο βαθμό από τις δοκιμές, την καινοτομία, την επικοινωνία και τις αναφορές που δημιουργείτε κατά τον προγραμματισμό του. Ουσιαστικά οι συνεχείς έλεγχοι, η επαρκής επικοινωνία και η αναλυτική τεκμηρίωση των προσπαθειών σας είναι οι βασικοί τρόποι για να εξασφαλίσετε την υψηλή ποιότητα του νέου σας λογισμικού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;