Ανακοίνωση με τίτλο: “Συνεχίζουμε, γιατί συνεχίζουν οι καιροί να είναι δύσκολοι” εξέδωσε το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, που τα χρόνια της κρίσης και της ακραίας φτώχειας έχει στηρίξει συνανθρώπους μας, οι οποίοι αδυνατούσαν να έχουν πρόσβαση σε δομές υγείας.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
α) ο νέος προϋπολογισμός 2020: 3.858.660.000, έναντι του 2019: 3.884.312.000 (πηγή: www.minfin.gr/proupologismos), δηλαδή αντί για αύξηση έχουμε μείωση σε σχέση με τον ανεπαρκή περσινό προϋπολογισμό,
β) μία επίσκεψη στα δημόσια νοσοκομεία, που το ελάχιστο προσωπικό τους δίνει καθημερινά μάχη, για να καλύψει τα τεράστια κενά,
γ) τα ραντεβού στο ΠΕΔΥ, που διαρκώς επιμηκύνονται, ενώ συνεχίζονται οι ελλείψεις σε κάποιες ειδικότητες,
δ) τα τραγικά περιστατικά , όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, και
ε) οι επισκέψεις ασθενών στο ΜΚΙΕ για φάρμακα που αδυνατούν να αγοράσουν.
2. Σε όλες αυτές τις δομές που κάθε μήνα ζητούν από εμάς στήριξη σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό. Τέτοιες δομές είναι: άλλα κοινωνικά ιατρεία ανά την χώρα -απομονωμένα μικρά κέντρα υγείας της περιφέρειας – δομές στήριξης ΑΜΕΑ – γηροκομεία και στέγες γερόντων – ιατρεία που βρίσκονται σε δομές φιλοξενίας προσφύγων είτε του στρατού είτε του προγράμματος PHILOS του ΚΕΕΛΠΝΟ – διάφορες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις της χώρας. Ακόμα και σε Δημόσια Νοσοκομεία. Κάθε μήνα 45.000-50.000 κουτάκια φάρμακα και υλικά διατίθενται σε αυτές τις δομές, με τεράστιο οικονομικό όφελος για το κοινωνικό σύνολο, και προστασία της δημόσιας υγείας.
3. Σε εκείνους τους ανθρώπους που έχασαν ξαφνικά την εργασία τους ή ακόμη αμείβονται με χαμηλό μισθό ή ακόμη εμφανίζουν καθυστερήσεις στην αμοιβή τους, και ταυτόχρονα έχουν κάποια χρόνια προβλήματα, που απαιτούν φαρμακευτική κάλυψη με σημαντική συμμετοχή τους, την οποία κατά διαστήματα αδυνατούν να καλύψουν, και δεν τηρούν επομένως σωστά την αγωγή, με την όποια επιβάρυνση της υγείας τους συνεπάγεται.
4. Σε εκείνους τους ανθρώπους που πάσχουν από νοσήματα τέτοια, που είναι αδύνατον να εργαστούν, και το υποστηρικτικό τους περιβάλλον αδυνατεί να καλύψει τις δαπάνες της περίθαλψης τους. Τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν πολλές όπως:
5. Σε άτομα που ακόμη και εάν δικαιούνται 0% συμμετοχή στην φαρμακευτική δαπάνη (λόγω οικονομικής αδυναμίας) υπάρχει επιβάρυνση, και αυτό γιατί εξαρτάται από το είδος του σκευάσματος που τους έχει συνταγογραφηθεί (ανυπαρξία γεννόσημου). Επίσης επιβαρύνονται με δαπάνη για μη Συνταγογραφούμενα φάρμακα κλπ.
6. Σε εκείνους τους ανθρώπους που βρέθηκαν μόνοι στη ζωή μετά την απώλεια συζύγου ή οικογένειας, και οι οποίοι, μέχρι την έκδοση της όποιας σύνταξης, ουσιαστικά δεν έχουν δυνατότητα κάλυψης της συμμετοχής στην φαρμακευτική δαπάνη.
7. Σε άτομα που ενώ ζουν χρόνια στην χώρα μας για κάποιους λόγους -συνήθως οικονομικούς- δεν κατάφεραν να ανανεώσουν την άδεια παραμονής τους, βρέθηκαν μετά την πρόσφατη τροποποίηση να μην έχουν ΑΜΚΑ και άρα να μην καλύπτονται σε σοβαρές παθήσεις (χημειοθεραπείες κλπ).
8. Σε περίπου 150 μωρά έως 3 ετών, βρεφικά γάλατα και πάνες (κυρίως μονογονεϊκών οικογενειών).
Ένα τελευταίο αρνητικό δείγμα γραφής, για εμάς και το έργο μας, είναι η διακοπή από το ραδιόφωνο της ΕΡΤ της εκπομπής «Η Αλληλεγγύη στον Αέρα», που το Μάρτιο του 2019 από εβδομαδιαία είχε γίνει μηνιαία (πρόσχημα ήταν οι εκλογές), ενώ τώρα διακόπηκε με την αόριστη υπόσχεση ότι σε προσεχή εκπομπή θα μας προσκαλούν μαζί με άλλες μη ομοειδείς (χρηματοδοτούμενες) δομές.
Όλα αυτά, και άλλα πολλά ακόμη, επιτάσσουν να συνεχίσουμε τον αγώνα και το έργο μας, να κάνουμε γνωστές παντού τις ανάγκες των πολιτών, και να ζητήσουμε τη συνέχιση της συμπαράστασης και της αλληλεγγύης των φίλων μας μέσα και έξω από την Ελλάδα.
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
