16.2 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΤεχνολογικός Αναλφαβητισμός - Αλτ Κοντρολ Ντιλιτ=Εσκειπ | Γράφει η Τίνα Ντάρμα

Τεχνολογικός Αναλφαβητισμός – Αλτ Κοντρολ Ντιλιτ=Εσκειπ | Γράφει η Τίνα Ντάρμα

Αλτ Κοντρολ Ντιλιτ=Εσκειπ

Γράφει η Τίνα Ντάρμα

Ο τεχνολογικός αναλφαβητισμός, είναι μια καθημερινή κατάσταση, που συναντάμε παντού και μέρα με τη μέρα, μας σκοτώνει αργά. 

Είναι ο συγγενής σου, που θα σου ζητήσει να κατεβάσεις και να σετάρεις 100 App στο καινούργιο του Tablet το Μ. Σάββατο στο οικογενειακό τραπέζι ή πάνω στο Κυριακάτικο καφέ. 

Μετά θα στα χώσει, γιατί δε μπορεί να καταλάβει τη διαφορά ανάμεσα, σε Gmail και Facebook (τον συγχωρείς άμεσα, γιατί βλέπεις στα μάτια του, μια λάμψη τύπου: Κοριτσάρα μου είσαι χάκερ!..εκεί νιώθεις τύψεις (γιατί και εσένα στο δημοτικό με υπομονή και αγάπη η δασκάλα, σου έμαθε την αλφαβήτα) και προσπαθείς να εξηγήσεις στο Θείο ψαρά.. πώς να καλάρει ψάρια. Τύπου :Μα και εσείς μπορείτε κοιτάξτε, είναι τόσο απλό! 

Αλλά αυτός δε το θέλει αυτό..Θέλει τον καπετάν Ανδρέα Ζέπο που βγάζει καλαμάρια. Είναι ζήτημα 10λέπτου, το να σου κλείσει ένα καινούργιο ραντεβού θανάτου, μέσα στην εβδομάδα για να του σετάρεις και τη καινούργια Plasma TV και όταν το κάνεις και αυτό, με όλα τα κανάλια επιλογής του σε σειρά, θα σε κράξει που δε μπορείς να βρεις, μια συχνότητα τηλεοπτικού καναλιού, της Λάρισας..και στο βλέμμα του, θα διακρίνεις το γνωστό: Γιατί δε βοηθάς γαμώτο.. ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΩ ΕΓΩ ΧΩΡΙΣ ΛΑΡΙΣΑ TIBI? 

Όσοι έχουμε δουλέψει, πίσω από ένα Site και Social Media εταιρειών, σαν Admin, πραγματικά τα έχουμε δει όλα. Έχουμε δει μηνύματα μίσους, για ένα ορθογραφικό λάθος! Έχουμε δει ανθρώπους, να κλείνουνε ραντεβού σε δημόσιο τοίχο εταιρείας στο Facebook, για καράτε και ξύλο, με αφορμή εξώφυλλο περιοδικού,  όπου το μοντέλο, δεν είχε το ικανοποιητικό six pack ..και τη σωστή γράμμωση(όχι τρολς πραγματικοί άνθρωποι, γυναίκες και άντρες, κάποιες φορές πιτσιρικάδες, άλλες καθημερινοί οικογενειάρχες ..σα το Θείο μου(που παρόλα τα μπλοκέ του εγκεφάλου του, στο σετάρισμα τηλεόρασης και το μεταφρασμένο εγχειρίδιο της, τα μπλοκ και τα share του Facebook τα έμαθε από τη πρώτη εβδομάδα, έστω με κεφαλαία όλα και Gκρίκλις ή Εnglishelliniks)!

Κάπου το καταλαβαίνω και το πονάω το Θείο. Και εμείς εποχές MySpace το κρατούσαμε αληθινό και μετά αρχές Facebook 10 χρόνια πριν του δώσαμε και κατάλαβε. Σπίτια άνοιξαν μέσω Badoo, σπίτια έκλεισαν μέσω Messenger και σήμερα πια, πιτσιρίκια γκομενίζουν, μόνο με κάμερες, Snapchat και φωνητικά μηνύματα(κάπου βαρέθηκαν και αυτά να γράφουν).

Μαγειρεύεις δε μαγειρεύεις, είσαι food blogger, στη περίπτωση που έβαλες και λίγο κολλαγόνο στον πλαστικό της γειτονιάς σου(στη κάτω Τούμπα) αυτό-χρήζεσαι fashion blogger ή και ακόμα ένα τρελό, που είδα σε ένα γνωστό μου, αυτοαποκαλούταν και παρουσιαζόταν στο κοινό του(55 followers) ως :Δημόσιο Πρόσωπο(come on Bro)! Όλοι δημόσια πρόσωπα είμαστε. Καλύτερα να είχε γράψει: Άνθρωπος(θα ήταν πιο βαθύ και θα έβγαζες και περισσότερο νόημα (νομίζω/ πιστεύω).

Στο Instagram πρόσφατα, έχω ανακαλύψει, διαφορετικούς τύπους ανθρώπων, που μπέρδεψαν τη φάση με το Pinterest και που καθημερινά ανεβάζουν φωτογραφίες, από χειμερινά θέρετρα στο Gstaad  με υπερ-χλίδες, ενώ μένουν στα κάτω Σούρμενα και αυτό είναι λάθος (γιατί και τα κάτω Σούρμενα, έχουν εξωτική ομορφιά). Αν έστω υπήρχαν τα Credits (τα στοιχεία του φωτογράφου) θα ήμουν οκ, αλλά αυτό δε συμβαίνει ΠΟΤΕ και δυστυχώς με ένα screen shot και πλασματική ζωή, δεν έγινε ποτέ κανείς καλλιτέχνης ή καλύτερος άνθρωπος.

Τεχνολογικά αναλφάβητη, θεωρώ και την Ελληνίδα (κλασσικό μπουμπούκι) που τις μέρες που ξεκίνησε το Capital Control στη χώρα, έβγαζε φωτογραφίες με 500ευρα στο Instagram τύπου: Εγώ το πλερώνω το λογαριασμό..ακόμα έχω! Αυτή που τότε (όταν όλη η χώρα τσακωνόταν, έκλαιγε και απολυόταν), έβγαζε φωτογραφίες σε κοτεράκια, κοιτώντας το απέραντο γαλάζιο(όλοι το αγαπήσαμε..αλλά δεν κάναμε έτσι) της ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ όμορφης χώρας μας!

Το ίδιο τεχνολογικά αναλφάβητη, θεωρώ σίγουρα και μια διευθύντρια περιοδικού, που δυστυχώς την έχω δει σε πολλά περιοδικά, με διαφορετική όψη, αλλά κοινή αισθητική..(ίδιο ρομπότ άλλη εταιρεία)όπου από μια μάζα ανθρώπων, είναι αποδεκτή, ως άνθρωπος του πνεύματος και των γραμμάτων ή έστω έξυπνη και γάτα .Έχω δει αυτή τη τύπισσα, πολλές φορές να μη ξέρει να πατήσει ένα κουμπί στο πληκτρολόγιο της και να παίρνει βραβεία, για το καλύτερο site της χρονιάς(ιδιοκτησία του άντρα της ΠΑΝΤΑ)! Την έχω δει, να μη μπορεί να ανοίξει ένα Excel, στο PC της και να σου λέει ότι οφείλεις, να την ενημερώσεις για 450 σελίδες περιοδικού προφορικά!(Sorry δεν είμαι ο Eminem).. Γιατί; ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟ EXCEL!

Την έχω δει να απαιτεί να τη φωνάζουμε διευθύντρια, ενώ δεν έχει βάλει 1 ώρα πάνω από computer (για να γράψει έστω μία παράγραφο, μόνη της) και μόνο με τη τέχνη του: Kλασσικού Χλαπάτσα χαφιέ, της λάσπης και του κουτσομπολιού, να ανεβαίνει..και να ανεβαίνει! Ενώ ταυτόχρονα τα καλύτερα και πιο δυνατά μυαλά, σε ένα παράλληλο σύμπαν, από το απαρχαιωμένο και παλιακό δικό της, ενώ δουλεύουν και στύβουν τον εγκέφαλο τους, όλη μέρα ..να ΑΠΟΛΥΩΝΤΕ! (με το πάτημα ενός κουμπιού εκτόξευσης, προς τα κάτω.. χωρίς καλύπτρα). 

P.S.Σφαιρική αντιληπτικότητα VS Όταν ο κόσμος καίγεται πρέπει ΠΑΝΤΑ μα ΠΑΝΤΑ η Λίτσα να χτενίζετε;

Δυστυχώς για όλους, υπάρχουν και οι άνθρωποι, που είναι τεχνολογικά αναλφάβητοι και junkies του διαδικτύου.. ταυτόχρονα! Αυτοί, για εμένα πάντα, είναι και η πιο επικίνδυνη κατάσταση στο διαδίκτυο και δυστυχώς το συμπεραίνω, με κομμένη την αναπνοή και το χέρι στη καρδιά. Άσε την ανασφαλή Λιτσάρα να βγάζει 32 selfish την ημέρα, να τραβάει βίντεο την ώρα που οδηγεί και να είναι όλη μέρα, με το βλέμμα προς τα κάτω, σκρολάροντας κατατονικά και χάνοντας τη πραγματική ελευθερία, του να έχεις χεσμένο το κινητό σου, όταν πραγματικά περνάς καλά. Αυτή η κατηγορία ανθρώπων, υπάρχει(ναι ζουν ανάμεσά μας) και για λίγη δημοσιότητα, από τη βαθιά αλαζονεία και ματαιοδοξία τους, ευχαρίστως θα έβαζαν μία κάμερα και στη τουαλέτα, του σπιτιού τους. Κάνεις ένα unfollow και σώζεις, το σκληρό σου εγκεφαλικό δίσκο(μαζί με τα εγκεφαλικά σου κύτταρα), όσο είναι νωρίς. Τα τηλέφωνα είναι έξυπνα, η Λιτσάρα είναι χαζή (δυστυχώς για αυτή) και πολύ μόνη. Το συμπέρασμα απλό και μονόδρομος: Η μάνα του φευγάτου..δεν έκλαψε ποτέ! Κράτα καθαρή την οπτική σου, με οποιοδήποτε τίμημα.. (RUN LOLA RUN,Alt+Control+Delete=ESCAPE)!

Εκεί, που όλοι όμως, πρέπει να πούμε φτάνει και αν χρειαστεί NAI (ποιά; εγώ το λέω αυτό;;) να λογοκρίνουμε ακόμα, είναι σαν διαχειριστές και Admin σελίδων σε Site ή Social Media.Όταν το θέμα π.χ. είναι: Μια κοπέλα βιάστηκε στην Ινδία..και μπαίνεις κάτω στα σχόλια, του μεγαλύτερου σε επισκεψιμότητα ειδησεογραφικού site, της Ελλάδας και βλέπεις 1.000 σχόλια τύπου: -Αγγλίδα ήταν το κουνάνε αυτές! ή -Αυτές είναι άσχημες..πρώτα θα έπρεπε να τη σκοτώσουν και μετά να τη βιάσουν, για εμένα απλά θα έπρεπε να παρεμβαίνει ΑΜΕΣΑ  εισαγγελέας και δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος. Αστραπιαία όμως. Θα ήθελα να υπενθυμίσω σε όλους, ότι στα ειδησεογραφικά, τα αθλητικά και τα ενημερωτικά site, πρόσβαση έχουν και μικρότερες ηλικιακές ομάδες, με αποτέλεσμα το να εξοικειώνονται   καθημερινά με λόγια μίσους, κακές συμπεριφορές ,σεξισμό και μισαλλοδοξία προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. 

Είμαστε όλοι καινούργιοι, στην εμπειρία και το προνόμιο, να έχουμε ένα μικρό ηλεκτρονικό υπολογιστή στη τσέπη μας (ΕΡΓΑΛΕΙΟ σίγουρα!) και αυτό είναι μαγικό, αλλά όχι από μόνο του. Ακόμα και η μαγεία, του κόσμου και του γαλαξία όλου, έχει κανόνες και όρια. Η εκπαίδευση πρέπει πάντα, πρώτα να ξεκινάει με ένα βιβλίο, ένα χαρτί και ένα μολύβι. Στη συνέχεια,  πρέπει να μπαίνει κανείς στη τεχνολογία με καλή διάθεση, ερωτήσεις και χρόνο για να μάθει, όχι για να κουτσομπολέψει και να τσακωθεί δημόσια.. ενώ οι υπόλοιποι τρώνε απολαυστικά το pop corn τους.

Όταν 6 χρονών, ρώτησα τον πατέρα μου, που ήταν πιλότος της πολεμικής Αεροπορίας με χιλιάδες ώρες στον αέρα: Μπαμπά πως μπορείς και πετάς αεροπλάνο; Μου απάντησε πολύ χαλαρά: -Μου το έμαθαν! και είχα πολύ καλούς εκπαιδευτές(κανείς μας δεν τα ήξερε από τη κοιλιά της μάνας του).

Δώστε χρόνο, για να μάθετε τη τεχνολογία, που απλόχερα μας έχει δοθεί και χρησιμοποιούμε όλοι καθημερινά. Φτιάχτηκε για να ενώσει και για να μας διευκολύνει, όχι για να αποξενώσει και να απομονώσει περισσότερο. Ξεκινήστε προφορικές συζητήσεις με ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, που νιώθουν τρόμο απέναντί της και απομακρύνετε τα παιδιά σας από τις οθόνες, όταν αυτό γίνετε άσκοπα και χωρίς κανένα εκπαιδευτικό σκοπό. 

Μία βόλτα στο πάρκο της γειτονιάς, θα ήταν για όλους, μία πιο ξεκούραστη κατάσταση σίγουρα. Από τη στιγμή που θέλουμε όμως, τεχνολογία καθημερινά στη ζωή μας, χρειάζονται συντεταγμένες πρώτα, για μια πορεία με ασφάλεια και αισθητική. Χωρίς το ανεκπαίδευτο εγώ μας, να πληγώνει τον δίπλα, για αρχή. Με καλή διάθεση όταν θέλουμε να μάθουμε και όταν γνωρίζουμε εμείς, να κάνουμε μία προσπάθεια έστω, για να το εξηγήσουμε και στους άλλους (που δεν το γνωρίζουν ακόμα), πάντα με σεβασμό και σοβαρότητα, απέναντι τους.

Τεχνολογικός Αναλφαβητισμός - Αλτ Κοντρολ Ντιλιτ=Εσκειπ | Γράφει η Τίνα Ντάρμα





ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;