13.1 C
Athens
Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022
ΑρχικήΤΡΟΦΙΜΑΤελικά μας κάνει καλό το γάλα;

Τελικά μας κάνει καλό το γάλα;

Το γάλα αποτελεί εξαιρετικό συνδυασμό όλων των μακροθρεπτικών συστατικών, όπως υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος μαζί, σε άριστη αναλογία μεταξύ τους, αλλά και αρκετές βιταμίνες και σημαντικά για τον οργανισμο μέταλλα. Βέβαια, είναι κυρίως δημοφιλές για την περιεκτικότητά του σε ασβέστιο, το οποίο προάγει βασικές λειτουργίες στον ανθρώπινο οργανισμό με κυριότερες τη δόμηση των οστών και των δοντιών.

Κατανάλωση γαλακτοκομικών από υγιείς ενήλικες

Τα πιο βασικά θρεπτικά συστατικά που παρέχουν το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι το ασβέστιο, η βιταμίνη D, ο φώσφορος και, σε κάποιο βαθμό, το κάλιο. Η συστηνώμενη πρόσληψη αφορά σε περίπου 3 μερίδες την ημέρα για τους περισσότερους ενήλικες.

Μερικά από τα υποκατάστατα του γάλακτος εμπλουτίζονται με τις αντίστοιχες ποσότητες αυτών των θρεπτικών ουσιών. Οι κατευθυντήριες γραμμές για τη διατροφή αναφέρονται μόνο στο γάλα σόγιας ως ισοδύναμη επιλογή.

Όταν εξετάζετε τα υποκατάστατα του γάλακτος, διαβάστε τις ετικέτες για να βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει ένα υποκατάστατο που περιέχει παρόμοιες ποσότητες ασβεστίου και βιταμίνης D.

Ποια είναι τα θρεπτικά οφέλη του γάλακτος;

Ένα ποτήρι γάλα παρέχει:

  • 30% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (ΣΗΠ) ασβεστίου
  • 26% ριβοφλαβίνη
  • 25% βιταμίνης D
  • 25% φώσφορο
  • 22% βιταμίνη Β12
  • 16% πρωτεϊνης
  • 11% καλίου
  • 10% βιταμίνης Α και
  • 10% νιασίνης

Συγκεκριμένα, το ασβέστιο και η βιταμίνη D βοηθούν στη δομή και τη διατήρηση γερών οστών και δοντιών. Ομοίως και ο φώσφορος, ο οποίος βοηθά επιπλέον στην ανάπτυξη του σκελετικού ιστού. Η πρωτεϊνη βοηθά στη δημιουργία και στην αποκατάσταση του μυικού ιστού. Η βιταμίνη Α συμβάλλει στην υγεία του δέρματος και των ματιών και προάγει την ανάπτυξη. Η ριβοφλαβίνη και το παντοθενκό οξύ βοηθούν το σώμα να χρησιμοποιήσει τους υδατάνθρακες το λίπος και την πρωτείνη για την παραγωγή ενέργειας. Η βιταμίνη Β 12 συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργεία του αίματος και στη διατήρηση υγειούς νευρικού συστήματος. Τέλος, η νιασίνη είναι απαραίτητη για τον μεταβολισμό.

Υπάρχουν επικίνδυνα συστατικά στο γάλα;

Πολλά από τα ιχνοστοιχεία που περιέχονται στο γάλα μπορεί είναι τοξικά. Ωστόσο, οι συγκεντρώσεις τους σε αυτό είναι πολύ χαμηλές ώστε να αποτελούν απειλή για την υγεία. Όπως και η περιεκτικότητα σε άλλα μέταλλα που υπάρχουν στο γάλα, η συγκέντρωση ιχνοστοιχείων δεν είναι σταθερή. Εξαρτάται από το στάδιο της γαλουχίας, τη διατροφική κατάσταση του θηλαστικού, αλλά και τους περιβαλλοντικούς και γενετικούς παράγοντες. 

Πίνακας: Περιεκτικότητα μετάλλων και ιχνοστοιχεία στα διάφορα είδη γάλακτος συγκριτικά με το ανθρώπινο μητρικό γάλα:

Γάλα

Θρεπτικό συστατικό

Κατσικίσιο

Πρόβειο

Αγελάδος

Ανθρώπινο Μητρικό

Ασβέστιο

106-192

136-200

107-133

22-41

Φώσφορο

92-148

80-145

63-102

12-17

Μαγνήσιο

10-21

8-19

9-16

3.0-3.4

Κάλιο

135-235

174-190

144-178

46-55

Νάτριο

34-50

29-31

40-58

12-15

Χλώριο

100-198

71-92

90-106

32-49

Θείο

28

29

32

14

Σίδηρος

36-75

62-100

30-70

26-58

Χαλκός

11

11-88

2-30

22-77

Μαγγάνιο

5.5

5.3

1.3-4.0

700mg

Ψευδάργυρος

242

415

74-145

0.38

Ιώδιο

2.1-11

2.0

2.0-6.0

0.5-9.0

Σελήνιο

0.7

0,9

1.3-1.7

1.0-5.3

Φθόριο

11-21

13-25

Κοβάλτιο

270

360

50-130

114

Νικέλιο

0.3-19

5,4

0.4-6.0

0.4-3.0

Μόλυβδος

2.4-6.0

1.0

Βόριο

19-95

Βρώμιο

411-503

154-293

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

echo ‘’ ;