Κατανάλωση γαλακτοκομικών από υγιείς ενήλικες
Τα πιο βασικά θρεπτικά συστατικά που παρέχουν το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι το ασβέστιο, η βιταμίνη D, ο φώσφορος και, σε κάποιο βαθμό, το κάλιο. Η συστηνώμενη πρόσληψη αφορά σε περίπου 3 μερίδες την ημέρα για τους περισσότερους ενήλικες.
Μερικά από τα υποκατάστατα του γάλακτος εμπλουτίζονται με τις αντίστοιχες ποσότητες αυτών των θρεπτικών ουσιών. Οι κατευθυντήριες γραμμές για τη διατροφή αναφέρονται μόνο στο γάλα σόγιας ως ισοδύναμη επιλογή.
Όταν εξετάζετε τα υποκατάστατα του γάλακτος, διαβάστε τις ετικέτες για να βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει ένα υποκατάστατο που περιέχει παρόμοιες ποσότητες ασβεστίου και βιταμίνης D.
Ποια είναι τα θρεπτικά οφέλη του γάλακτος;
Ένα ποτήρι γάλα παρέχει:
- 30% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (ΣΗΠ) ασβεστίου
- 26% ριβοφλαβίνη
- 25% βιταμίνης D
- 25% φώσφορο
- 22% βιταμίνη Β12
- 16% πρωτεϊνης
- 11% καλίου
- 10% βιταμίνης Α και
- 10% νιασίνης
Συγκεκριμένα, το ασβέστιο και η βιταμίνη D βοηθούν στη δομή και τη διατήρηση γερών οστών και δοντιών. Ομοίως και ο φώσφορος, ο οποίος βοηθά επιπλέον στην ανάπτυξη του σκελετικού ιστού. Η πρωτεϊνη βοηθά στη δημιουργία και στην αποκατάσταση του μυικού ιστού. Η βιταμίνη Α συμβάλλει στην υγεία του δέρματος και των ματιών και προάγει την ανάπτυξη. Η ριβοφλαβίνη και το παντοθενκό οξύ βοηθούν το σώμα να χρησιμοποιήσει τους υδατάνθρακες το λίπος και την πρωτείνη για την παραγωγή ενέργειας. Η βιταμίνη Β 12 συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργεία του αίματος και στη διατήρηση υγειούς νευρικού συστήματος. Τέλος, η νιασίνη είναι απαραίτητη για τον μεταβολισμό.
Υπάρχουν επικίνδυνα συστατικά στο γάλα;
Πολλά από τα ιχνοστοιχεία που περιέχονται στο γάλα μπορεί είναι τοξικά. Ωστόσο, οι συγκεντρώσεις τους σε αυτό είναι πολύ χαμηλές ώστε να αποτελούν απειλή για την υγεία. Όπως και η περιεκτικότητα σε άλλα μέταλλα που υπάρχουν στο γάλα, η συγκέντρωση ιχνοστοιχείων δεν είναι σταθερή. Εξαρτάται από το στάδιο της γαλουχίας, τη διατροφική κατάσταση του θηλαστικού, αλλά και τους περιβαλλοντικούς και γενετικούς παράγοντες.
Πίνακας: Περιεκτικότητα μετάλλων και ιχνοστοιχεία στα διάφορα είδη γάλακτος συγκριτικά με το ανθρώπινο μητρικό γάλα:
Γάλα |
||||
Θρεπτικό συστατικό |
Κατσικίσιο |
Πρόβειο |
Αγελάδος |
Ανθρώπινο Μητρικό |
Ασβέστιο |
106-192 |
136-200 |
107-133 |
22-41 |
Φώσφορο |
92-148 |
80-145 |
63-102 |
12-17 |
Μαγνήσιο |
10-21 |
8-19 |
9-16 |
3.0-3.4 |
Κάλιο |
135-235 |
174-190 |
144-178 |
46-55 |
Νάτριο |
34-50 |
29-31 |
40-58 |
12-15 |
Χλώριο |
100-198 |
71-92 |
90-106 |
32-49 |
Θείο |
28 |
29 |
32 |
14 |
Σίδηρος |
36-75 |
62-100 |
30-70 |
26-58 |
Χαλκός |
11 |
11-88 |
2-30 |
22-77 |
Μαγγάνιο |
5.5 |
5.3 |
1.3-4.0 |
700mg |
Ψευδάργυρος |
242 |
415 |
74-145 |
0.38 |
Ιώδιο |
2.1-11 |
2.0 |
2.0-6.0 |
0.5-9.0 |
Σελήνιο |
0.7 |
0,9 |
1.3-1.7 |
1.0-5.3 |
Φθόριο |
– |
– |
11-21 |
13-25 |
Κοβάλτιο |
270 |
360 |
50-130 |
114 |
Νικέλιο |
0.3-19 |
5,4 |
0.4-6.0 |
0.4-3.0 |
Μόλυβδος |
– |
– |
2.4-6.0 |
1.0 |
Βόριο |
– |
– |
19-95 |
– |
Βρώμιο |
411-503 |
– |
154-293 |
echo ‘’ ;
|