4.5 C
Athens
Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΘεοδωράκης για κάνναβη: «Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα»

Θεοδωράκης για κάνναβη: «Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα»

Υπέρ της αποποινικοποίησης της ευφορικής χρήσης κάνναβης από ενήλικες, σε επόμενο χρόνο, τάχθηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας νωρίτερα στην Ολομέλεια στην οποία συζητείται το νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη. 

Είναι εντυπωσιακά τα στοιχεία ερευνών του Εργαστηρίου Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών στα αστικά λύματα που δείχνουν ότι 12% των πολιτών της Αθήνας κάνουν συστηματική χρήση κάνναβης και τα επικαλέστηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

«Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα. Οι πολίτες ζητούν από εμάς τόλμη και ευθύνη», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού και τόνισε ότι πρέπει να μπει φραγμός στη δράση των παράνομων κυκλωμάτων διακίνησης. 

«Περίμενα περισσότεροι βουλευτές να τολμήσουν να πάρουν μια θέση συμβατή με τις πράξεις τους, συμβατή με τις ζωές των ψηφοφόρων τους, συμβατή με την εξέλιξη, μια θέση που δεν θα φοβάται το πολιτικό κόστος» ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης και υπογράμμισε: «Γελάνε οι τοπικές κοινωνίες με τις εξάρσεις κάποιων βουλευτών, με αφορμή το νομοσχέδιο και με τις εξάρσεις ενάντια στο χασίς. Γελάνε γιατί οι άνθρωποι στις τοπικές κοινωνίες γνωρίζονται μεταξύ τους».

Η Ελλάδα δεν μπορεί να παραμένει και εδώ οπισθοδρομική, δέσμια αναχρονιστικών προσεγγίσεων, είπε ο Σ. Θεοδωράκης και σημείωσε ότι πρέπει να προστατευθούν οι Έλληνες από την παράνομη διακίνηση επικίνδυνων ουσιών, να υπάρξει σύγκρουση με τα κυκλώματα προώθησης ναρκωτικών που θησαυρίζουν με το παράνομο εμπόριο. 

Ο επικεφαλής του Ποταμιού παρουσιάζοντας στοιχεία από το Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών που συστηματικά ερευνά σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ τα νερά του Σαρωνικού και τα αστικά λύματα που καταλήγουν στην Ψυττάλεια, σημείωσε: «Τα συμπεράσματά του: φάρμακα και ναρκωτικά σε περίσσευμα. Πολλά αντιβιοτικά, πολλά αντικαταθλιπτικά, φάρμακα χωρίς όρια. Τα αστικά λύματα της Αθήνας που καταλήγουν στην Ψυττάλεια, στις αναλύσεις του 2015, 2016, 2017 μαρτυρούν ότι περίπου το 12% του πληθυσμού της Αθήνας κάνει συστηματικά χρήση κάνναβης. Κάθε εβδομάδα καταναλώνονται στην Αθήνα από 380 έως 450 κιλά προϊόντων κάνναβης. Κάθε μέρα δηλαδή περί τα 60 με 70 κιλά. Γι αυτό μιλώ για υποκρισία».

Ο κ. Θεοδωράκης υπενθύμισε ότι εδώ και καιρό έχει ζητήσει να επιτραπεί η ιατρική χρήση της κάνναβης, διότι -όπως είπε- «πρέπει να σκεφτούμε τους χιλιάδες ασθενείς που ζητούν ανακούφιση και λιγότερο πόνο, να τους προσφέρουμε αξιοπρέπεια», καθώς οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα οφέλη είναι περισσότερα από τις ανεπιθύμητες ενέργειες σε μια σειρά από ασθένειες, όπως η επιληψία, η καχεξία, η ανορεξία στο HIV, η ναυτία της χημειοθεραπείας, η σπαστικότητα που σχετίζεται με τη σκλήρυνση κατά πλάκας.

«Πρέπει να δώσουμε το δικαίωμα στους γιατρούς να αποφασίζουν. Όταν θεωρούν ότι άλλα φάρμακα δεν μπορούν να βοηθήσουν, τότε να μπορούν να συνταγογραφούν φαρμακευτική κάνναβη, ως σκεύασμα, ως έλαιο, ως άνθος, το οποίο ο ασθενής θα μπορεί να προμηθεύεται από το φαρμακείο με κάλυψη του κόστους από τα ασφαλιστικά ταμεία» είπε,  σημειώνοντας ότι και στη συντηρητική Γερμανία οι ασθενείς μπορούν να προμηθεύονται από τα φαρμακεία εκχύλισμα κάνναβης ή αποξηραμένα άνθη του φυτού, τα οποία καλύπτουν τα ταμεία.

Πρόσφατα δε, όπως τόνισε, οι Γερμανοί ασυνομικοί, όπως και οι Πράσινοι ζήτησαν την πλήρη αποποινικοποίηση της χρήσης χασίς στη χώρα τους. Ανέφερε επίσης ότι η προσωπική καλλιέργεια για ιατρική χρήση είναι νόμιμη στον Καναδά, σε 17 Πολιτείες των ΗΠΑ, στη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ισπανία, ενώ σε αρκετά ευρωπαϊκά κράτη είναι ακόμα ένα πταίσμα. 

Στο σημείο αυτό ο κ. Θεοδωράκης είπε ότι το νομοσχέδιο θα έπρεπε να έχει συμπεριλάβει πρόβλεψη για την προσωπική καλλιέργεια για ιατρική χρήση, κάνναβης. «Το Ποτάμι, παρά τις ελλείψεις και τις αδυναμίες του νομοσχεδίου, θα υπερασπιστεί αυτό το πρώτο βήμα. Και προτείνουμε, μετά από έναν χρόνο δοκιμαστικής εφαρμογής, να συζητήσουμε μεθοδικά και με στοιχεία για την αποποινικοποίηση και την ψυχαγωγική χρήση κάνναβης από τους ενήλικες» είπε ο επικεφαλής και ζήτησε «να μην συνεχίσουμε να κρατάμε τα μάτια κλειστά μπροστά στην ανεξέλεγκτη και παράνομη διακίνηση χασίς» και ότι η εμπειρία έχει δείξει πως η αποποινικοποίηση θα βοηθήσει κυρίως τα νέα παιδιά που πάντα έλκονται από το απαγορευμένο. 

«Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει ότι η χρήση κάνναβης δεν δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από τη συστηματική χρήση αλκοόλ» είπε ο Σ. Θεοδωράκης επισημαίνοντας και τις κοινωνικές συνέπειες από την κατανάλωση αλκοόλ όπως το φαινόμενο των τροχαίων ατυχημάτων λόγω μέθης.

 

Θεοδωράκης για κάνναβη: «Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

echo ‘’ ;