22.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΤο ελληνικό νησάκι με τις εξωτικές παραλίες, τα γαλαζοπράσινα νερά και τις...

Το ελληνικό νησάκι με τις εξωτικές παραλίες, τα γαλαζοπράσινα νερά και τις τοπικές νοστιμιές

Δράσεις προβολής και επικοινωνίας υλοποιεί ο Δήμος Λειψών προκειμένου να προωθήσει τον προορισμό στην ελληνική αγορά. 

Οι εξωτικές παραλίες με τα γαλαζοπράσινα νερά, η σύνδεση με τη Θεά Καλυψώ και τις περιπέτειες του Οδυσσέα, η γεωγραφική ποικιλομορφία με τα 24 νησάκια, οι τοπικές νοστιμιές, ο ποιοτικός κόσμος των Λειψών και η δίψα για εξερεύνηση, πρωταγωνιστούν σε μία καμπάνια με τέσσερις θεματικές εκδοχές με κεντρικό τίτλο: «Εσύ θα λείπεις;». 

Το νέο τουριστικό λογότυπο, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, αποτυπώνει με μοντέρνο τρόπο το πολυδιάστατο τουριστικό «προϊόν», τις φυσικές ομορφιές, την οινο-γαστρονομία, τις δραστηριότητες και την παράδοση. Η καμπάνια κατέγραψε ιδιαίτερη επιτυχία μέσα από δύο στοχευμένες δράσεις. 

Στα τέλη Μαΐου και για μία εβδομάδα το AVENUE Mall στο Μαρούσι, «ντύθηκε» στα χρώματα των Λειψών, ενώ οι εκπρόσωποι του Δήμου υποδέχονταν τον κόσμο μέσα στο πρωτότυπο Τουριστικό περίπτερο που θύμιζε νησιώτικο χωριουδάκι με γραφικά σπιτάκια και πρόσφεραν τοπικά εδέσματα και ενημερωτικό υλικό. Ακολούθησε ειδική και πολύ σημαντική προβολή στο Μετρό Αθηνών για δύο εβδομάδες. Οι Λειψοί ως «Στάση Ζωής», φιλοξενήθηκαν σε 18 σταθμούς στο Μετρό Αθήνας.

«Προχωράμε οργανωμένα με στόχο τη μεγαλύτερη διείσδυση των Λειψών στην Ελληνική αγορά που ανέκαθεν μας εμπιστευόταν και μας τιμούσε. Εφέτος δημιουργούμε καλύτερες προϋποθέσεις με ευνοϊκότερους όρους πρόσβασης στο νησί, με την προσθήκη νέων ακτοπλοϊκών συνδέσεων. 

Ταυτόχρονα, δρομολογούμε δράσεις για την προσέγγιση αγορών ενδιαφέροντος του εξωτερικού ώστε η Στάση Ζωής μας να αποκτήσει νέους και περισσότερους φίλους εντός και εκτός των συνόρων», δηλώνει ο Δήμαρχος Λειψών Φώτης Μάγγος.

Το ελληνικό νησάκι με τις εξωτικές παραλίες, τα γαλαζοπράσινα νερά και τις τοπικές νοστιμιές

Οι Λειψοί έχουν ιστορία 

Η ονομασία του νησιού είναι αρχαιότατη. Κατά τη μυθολογία, οι Λειψοί είναι η μυθική Ωγυγία, το νησί της Καλυψώς όπου κατέφυγε ο Οδυσσέας. Ως «Λειψία» εμφανίζεται σε επιγραφές προχριστιανικών χρόνων, ενώ μεταγενέστερες ονομασίες το αναφέρουν σαν: ο Λειψός – η Λειψώ και τέλος, οι Λειψοί.

Οι Λειψοί φαίνεται να κατοικούνται από τα προϊστορικά χρόνια συνεχώς μέχρι σήμερα. Σε σημεία του νησιού βρέθηκαν επιγραφές και αγγεία που χρονολογούνται από τους κλασσικούς χρόνους. Στο Λαογραφικό – Εκκλησιαστικό Μουσείο του νησιού σώζονται αγγεία Μυκηναϊκής εποχής (1600-1100 π.Χ.) και Γεωμετρικής εποχής (1110-800 π.Χ.). Οι Κάρες κατοικούν τους Λειψούς στα 1370 π.Χ. Ακολουθούν οι Δωριείς (1200 π.Χ.) και στη συνέχεια οι Ίωνες. Κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου (431-404 π.Χ.) στους φυσικούς όρμους του νησιού καταφεύγουν πλοία και των δύο αντιπάλων παρατάξεων.

Το πρώτα χριστιανικά μνημεία ανάγονται στον 5ο-6 αι. μ.Χ. Κατά την Βυζαντινή Περίοδο το νησί ανήκει στο θέμα των Κιβυραιωτών. Αυτή την περίοδο η ευρύτερη περιοχή μαστίζεται από την πειρατεία.

Στα τέλη του 11ου αιώνα ο αυτοκράτορας Αλέξιος Α ο Κομνηνός παραχωρεί τους Λειψούς μαζί με την Πάτμο, και τους Αρκιούς στον όσιο Χριστόδουλο ως δωρεά προς το μοναστήρι του Ιωάννη του Θεολόγου. Το Χρυσόβουλο της δωρεάς σώζεται στη Μονή της Πάτμου.

Στα χρόνια που ακολουθούν αι Λειψοί καταλαμβάνονται από τους Ιωαννίτες Ιππότες (1308 μ.Χ.), υποτάσσονται στην Οθωμανική αυτοκρατορία (1522 μ.Χ.), λαμβάνουν ενεργά μέρος στον αγώνα ενάντια στον τουρκικό ζυγό (1821 μ.Χ.) και προσφέρουν καταφύγιο στον εξόριστο Πατριάρχη Αλεξανδρείας, Θεόφιλο αλλά και σε Υδραίους. Σπετσιώτες και Ψαριανούς Ναυάρχους (1824 μ.Χ.). Το 1912, το νησί περνάει στην Ιταλική κυριαρχία και ενσωματώνεται το 1948, μαζί με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα, στην Ελλάδα.

Τα προϊόντα

Περιδιαβαίνοντας τους λόφους του νησιού, οι οσμές της αλεσφακιάς, της ρίγανης, της θρούμπας, του ασκινού, του σάψυχου, του θαλάσσιου κρίνου και τόσων άλλων αυτοφυών αρωματικών θάμνων, σε κάνουν να περπατάς, ανάλαφρος κι ευδιάθετος. Περπατώντας στους Λειψούς χαίρεσαι εικόνες εκπληκτικής και συνάμα άγριας ομορφιάς. Οι κατάμαυροι βράχοι δίνουν τη θέση τους σε καταπράσινα τοπία.

Ρεματιές, μικροί κατάφυτοι κάμποι. Αμπελώνες, ελιές, συκιές, παντού περιποιημένα περιβόλια κι ανάμεσα τους ένα πλήθος οικόσιτα ζώα, αγελάδια και πρόβατα, πουλερικά, άλογα, μουλάρια και γαϊδουράκια, που ακόμα συνεχίζουν φορτωμένα ν’ ανεβαίνουν τ’ ανηφορικά μονοπάτια ενώ τα μικρά δάση με τους νησιώτικους κέδρους θα σας εντυπωσιάσουν. Στις διαδρομές σου αισθάνεσαι στα πόδια σου τις ρίζες των κέδρων που διακλαδίζονται σαν φίδια πάνω στην άμμο, για να συναντήσουν το θυμάρι και τους σχίνους και να χωθούν βαθιά στην άμμο ψάχνοντας για υγρασία.

Η βιοποικιλότητα του πολύνησου των Λειψών είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Στο νησί των Λειψών εντοπίσθηκε ένα νέο είδος χλωρίδας το Allium dodecanessi. Επίσης ξεχωρίζουν:

  • Αστιβή (Sarcopoterium spinosum)
  • Θυμάρι (Thymus capitatus)
  • Θρούμπι (Satureja thymbra)
  • Ασφόδελος (Asphodelus fistulosus)
  • Λυχναράκι (Ballota acetabulosa)
  • Φλόμος (Verbascum sinuatum)
  • Γλάστρος (Daphne gnidioides)
  • Ασπάλαθος (Calicotome villosa)
  • Αγρελιά (Olea europaea sylvestris)
  • Σχίνος (Pistacia lentiscus)
  • Αγριοκυπάρισσο (Juniperus excelsa)
  • Πεύκο (Pinus brutia)
  • Αείλανθος ή βρωμοκαρυδιά (Ailanthus altissima)
  • Φίδες (είδος κέδρου – Juniperus phoenicea)

Από τα καλλιεργούμενα είδη τα επικρατέστερα είναι: ψιλόκαρπη ελιά, αμυγδαλιά, αμπέλι- σε πολλές ποικιλίες- συκιά, αχλαδιά, λεμονιά και άλλα εσπεριδοειδή, ροδιές, ροδακινιές, πατάτες, κρεμμύδια, καρπούζια, αγγούρια, κολοκύθια, μπάμιες, μπιζέλια, πράσα, ρεβίθια, σησάμι, σκόρδα, φακές, φασόλια αλλά και ντομάτες, οι οποίες είναι μικρόκαρπες. Οι κάτοικοι τις κάνουν «σταφυλοτσαμπιά» και στολίζουν μ’ αυτές τοίχους των σπιτιών τους.

Καλλιεργούνται επίσης λάχανο, σέλινο, άνηθος, πιπεριές, μελιτζάνες, καλαμπόκια, καρότα και άλλα κηπευτικά τα οποία χαρίζουν στο νησί αυτάρκεια. Τα νόστιμα προϊόντα του τόπου χρησιμοποιούν και οι ταβέρνες του νησιού.

Στην πανίδα της περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

  • Σπιζαετός ((Hieraaetus fasciatus)
  • Αγριοκούνελο (Orycto lagus cuniculus)
  • Μαυροποντικός ((Rattus rattus)
  • Οθωμανική οχιά (Vipera xanthina)

Οι περισσότεροι κάτοικοι των Λειψών έχουν οικόσιτα ζώα (κατσίκια, χοίρους, κότες, πάπιες, κουνέλια, αγελάδες), κατοικίδια (σκύλους και γάτες) αλλά και άλογα και γαϊδουράκια.

Το ελληνικό νησάκι με τις εξωτικές παραλίες, τα γαλαζοπράσινα νερά και τις τοπικές νοστιμιές

φωτο: Δήμος Λειψών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;