23.4 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣ"Το σώμα μου πονάει, βοηθήστε με"

“Το σώμα μου πονάει, βοηθήστε με”

Η 26χρονη Μίνα Μόρι προσελήφθη  την  Άνοιξη του 2008 σε μια μεγάλη επιχείρηση διαχείρισης μπαρ, στην Ιαπωνία. Δύο μήνες μετά, αυτοκτόνησε, εξαντλημένη από τη δουλειά.

Χρειάστηκε να περάσουν επτά  χρόνια, μέχρι να δεχτεί η εταιρία να πληρώσει στην οικογένειά της  αποζημίωση ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

Ο θάνατος της  Μόρι, ανήκει  στους karoshi της Ιαπωνίας. Πρόκειται για θανάτους  και  αυτοκτονίες που σχετίζονται με την υπερβολική εργασία. 

Όσο καιρό η Μίνα Μόρι ήταν στην επιχείρηση,  δούλευε κάθε μήνα 140 ώρες επιπλέον. Έκανε υπερωρίες, απλήρωτες φυσικά.

Το τελευταίο βράδυ της ζωής της, είχε εργαστεί σε μια 10ωρη βάρδια. Επειδή τελείωσε αργά, έχασε το τελευταίο τρένο  κι έπρεπε να  διανυκτερεύσει στο μπαρ.  Λίγο πριν αυτοκτονήσει, έγραψε  σε ένα κομμάτι χαρτί: «Το σώμα μου πονάει. Νιώθω εξαντλημένη. Δεν αισθάνομαι τίποτα. Δε μπορώ να κινηθώ όσο γρήγορα θέλω. Παρακαλώ, βοηθήστε με.»

Ο όρος karoshi  στην Ιαπωνία,δεν είναι άγνωστος. Αναφέρεται στους θανάτους ή αναπηρίες (εγκεφαλικά, ανακοπές, καρδιακές δυσλειτουργίες) που προκαλούνται από μεγάλο όγκο δουλειάς και πολλές ώρες εργασίας.

Karojisatsu σημαίνει «αυτοκτονία εξαιτίας του υπερβολικού φόρτου εργασίας και στρεσογόνων συνθηκών εργασίας». Πολλές ώρες δουλειάς, αυξημένος όγκος εργασίας, έλλειψη ελέγχου στο αντικείμενο της δουλειάς, ρουτίνα και επαναλαμβανόμενες εργασίες, διαπροσωπικές διαμάχες, μη επαρκής επιβράβευση, εργασιακή ανασφάλεια και προβλήματα οργάνωσης, όλα μπορούν να αποτελέσουν ψυχοσωματικούς κινδύνους στη δουλειά, σύμφωνα με τον ILO.

Το 2015 οι εργαζόμενοι χωρίς κανονικές συμβάσεις στη χώρα, ήταν το 38% του εργατικού δυναμικού, σε σχέση με 20% το 1990. Το 68% ήταν γυναίκες. 

Το εργατικό δυναμικό της Ιαπωνίας χωρίζεται πια σε δύο κατηγορίες: οι εργαζόμενοι με κανονικές, και οι εργαζόμενοι με προσωρινές συμβάσεις, συχνά γυναίκες και νεότεροι άνθρωποι. Το 95% των θυμάτων, ήταν παλιότερα μεσήλικοι άντρες με «λευκά κολάρα». Αλλά τώρα, το 20% είναι γυναίκες, λέει ο Χιρόσι Καβαχίτο.

"Το σώμα μου πονάει, βοηθήστε με"

Πηγές:  ΕΡΤ, ILO, Reuters, Deutsche Welle, Japan Times, Labornet Japan, ABCnet Australia

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;