21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤΡΟΦΙΜΑΚαθαρά Δευτέρα: Προσοχή στην αγορά των θαλασσινών

Καθαρά Δευτέρα: Προσοχή στην αγορά των θαλασσινών

Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στα θαλασσινά που θα αγοράσετε για το Σαρακοστιανό τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Λόγω της μεγάλης ζήτησης μπορεί να πάρετε θαλασσινά τα οποία να είναι αρκετών ημερών και να έχουν αλλοιωθεί. 
Η διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πειραιά  μας λέει τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές: 
Όταν αγοράζουμε κεφαλόποδα δηλαδή χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, θράψαλα, στην αγορά υπάρχουν  κατηγορίες: νωπά, κατεψυγμένα και αποψυγμένα.
Για τα νωπά:  Προσέξτε την μυρωδιά. Να μην είναι αμμωνίας που τα ψεκάζουν συνήθως οι έμποροι αλλά θάλασσας. Όσο για την επιφάνεια των προιόντων πρέπει να είναι υγρή και γυαλιστερή. 
Τα πλοκάμια και οι βεντούζες πρέπει να είναι ανθεκτικά στο τράβηγμα, ενώ η σάρκα θα πρέπει να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή. 
Τα μάτια πρέπει να είναι γυαλιστερά, ζωηρά και χωρίς κηλίδες, ενώ η συχνότερη αλλοίωση που μπορεί να εντοπίσει κανείς είναι ο ροζ χρωματισμός της επιφάνειας της σάρκας τους.
Για τα κατεψυγμένα :  Διατίθενται στην κατανάλωση χωρίς παραμορφώσεις και με ένα απαλό στρώμα πάγου επάνω τους, ενώ για τα αποψυγμένα πρέπει να αναγράφουν  “προϊόν απόψυξης”, το είδος του αλιεύματος καθώς και τις ημερομηνίες συσκευασίας και λήξης.
Όταν γίνεται απόψυξη από τον καταναλωτή, το αποψυγμένο προϊόν πρέπει να φέρει το χρώμα και την οσμή των νωπών.
Για τα δίθυρα οστρακοειδή:
Μύδια, στρείδια, κυδώνια, γυαλιστερές, αχιβάδες, χτένια,  αυτά θα πρέπει να είναι ζωντανά.
Συγκεκριμένα το κέλυφος θα πρέπει να είναι κλειστό και να ανοίγει πολύ δύσκολα, ή αν είναι μερικώς ανοιχτό με την ελάχιστη πίεση πάνω του, αυτό να κλείνει μόνο του ερμητικά. Η σάρκα πρέπει να είναι υγρή, δυνατά προσκολλημένη στο κέλυφος.
Για τα μαλακόστρακα: Γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια κλπ. που έχουν και τη μεγαλύτερη ζήτηση αυτές τις μέρες, η οσμή πρέπει να είναι η οσμή της θάλασσας. Τα πόδια τους να είναι σκληρά και στερεά κολλημένα στο σώμα.
Καλό είναι τα μαλακόστρακα να παρουσιάζουν αντανακλαστικές κινήσεις μόλις τα ακουμπάμε  στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια εφόσον είναι ζωντανά.
Οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν  ότι οι φρέσκιες γαρίδες γλιστρούν εύκολα από το χέρι, ενώ οι αλλοιωμένες δίνουν την αίσθηση ζέστης, όταν τις πιάνουμε.
Ταραμάς:.
Πρέπει  έχει χρώμα ομοιόμορφο, σύσταση μαλθακή και η γεύση του να μην είναι πικρή ή όξινη. 
Καθαρά Δευτέρα: Προσοχή στην αγορά των θαλασσινών
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;