31.8 C
Athens
Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024

Ποιοι Είμαστε

Ανεξάρτητος κόμβος για την Αλληλέγγυα, Κοινωνική – Συνεργατική Οικονομία, την Αειφορία και την Κοινωνία των Πολιτών.

Εμείς είμαστε! Περίμενες κάποιον άλλο; Είμαστε μια παρέα γραφιάδων – (δε)θελοντών εκτός των ΜΜΠ (Μέσων Μαζικής Προπαγάνδας). Τα τελευταία χρόνια της υποαπασχόλησης και της ανεργίας, για να μην πέσουμε σε κατάθλιψη, αποδεχτήκαμε κάθε πρό(σ)κληση και φιλοξενία και διακριθήκαμε στον ακτιβιστικό τουρισμό…

Επισκεφθήκαμε 46 πόλεις, μιλήσαμε με χιλιάδες ανθρώπους και γνωρίσαμε από κοντά εκατοντάδες νέα κοινωνικά δίκτυα που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια σαν απάντηση στην κρίση.

Μέσα από μια διαρκή – συνεχιζόμενη έρευνα καταγράψαμε την δράση περισσότερων από 4.000 άτυπων ή θεσμοθετημένων οργανώσεων, κινήσεων, ομάδων και δομών δημιουργώντας ένα ανοιχτό θησαυροφυλάκιο ρηξικέλευθων ιδεών, κοινωνικής ευρηματικότητας, εφευρετικότητας και καινοτομίας που προσφέρεται ελεύθερα και δωρεάν για να το αξιοποιήσετε. Από τα συσσίτια στα προαύλια των εκκλησιών, τα ανοιχτά στέκια των αντιεξουσιαστών μέχρι τα πρώην φιλανθρωπικά γκαλά των κυριών που προσπαθούν να πουλήσουν τις γούνες τους για να πληρώσουν το σχολείο των παιδιών τους γιατί η ανθούσα επιχείρηση του άντρα τους έβαλε λουκέτο…

To enallaktikos.gr, το νέο portal για την αλληλέγγυα, κοινωνική – συνεργατική οικονομία, την αειφορία και την κοινωνία των πολιτών είναι γεγονός!

Παρουσιάζουμε, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, το μεγαλύτερο κίνημα αλληλεγγύης στην Ευρώπη. Το κίνημα που κρατάει την Ελλάδα όρθια, αναδιανέμοντας και ανακυκλώνοντας τα υπάρχοντα. Που κατάφερε να δημιουργήσει παντού μόνιμες δομές αλληλεγγύης, αντιδρώντας σε χρόνο dt στην κατάρρευση του κοινωνικού κράτους. Στήνοντας συσσίτια, κοινωνικές κουζίνες, κοινωνικά παντοπωλεία, ιατρεία, φαρμακεία, φροντιστήρια, ανταλλακτικά παζάρια.

Χρησιμοποιώντας την διεθνή εμπειρία και δύο ολοδικές μας ιδέες που γεννήθηκαν εδώ, στην Πνύκα και τα Αμπελάκια, την άμεση δημοκρατία και τον συνεργατισμό, οι ομάδες αλληλεγγύης και (δε)θελοντισμού μετεξελίσσονται σε διευρυμένα δίκτυα κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Προσφέρουν απασχόληση εφευρίσκοντας ιδεατά Τοπικά Εναλλακτικά Νομίσματα και δημιουργώντας Τράπεζες Χρόνου. Στήνουν αστικούς λαχανόκηπους, αγορές απευθείας διάθεσης τροφής χωρίς μεσάζοντες, φτιάχνουν οικοκοινότητες, συνεργατικά εγχειρήματα, εργασιακές κολεκτίβες, νεοφυείς επιχειρήσεις, αυτοδιαχειριζόμενους χώρους με πρωτόγνωρη κοινωνική, πολιτιστική και πολιτική δραστηριότητα. Πρωτοστατούν στον αγώνα για την διάσωση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με βάση ακόμη μια ιδέα που γεννήθηκε εδώ∙ την σεισάχθεια. Δεν ενδιαφέρονται μόνο για την διαγραφή του κρατικού χρέους, αλλά και για την αποφυγή της κοινωνικής χρεοκοπίας.

Το επόμενο βήμα; Η δημιουργία μιας κοινωνικής τράπεζας των κινημάτων σαν την Ιταλική Banca Ethica και την Βραζιλιάνικη Banco Palmas που το 2008 πήρε το βραβείο Αναπτυξιακών Στόχων της χιλιετίας απ’ τον ΟΗΕ.

Στην αυταπάτη της, ως διά μαγείας, αυτόματης ανάταξης του κοινωνικού κράτους και της ανάπτυξης που θα φέρει ο αθέατος “κελεμπίας” μεγαλοεπενδυτής με τα πετροδόλαρα και τους πρόθυμους δουλοπάροικους, αντιτάσσουμε την κοινωνική οικονομία, που αποτελεί τη μόνη λύση για την αντιμετώπιση της ανεργίας, της μαύρης εργασίας και την επανεκκίνηση από τα κάτω. Είναι ο τρίτος τομέας ανάμεσα στον δημόσιο και ιδιωτικό που αντιπροσωπεύει πλέον το 9-10% της Ευρωπαϊκής Οικονομίας. Για να αναταχθεί η Ελλάδα και να επιβιώσει η κοινωνία, η εναλλακτική οικονομία του ισογείου θα πρέπει να καλύπτει το 20-30% της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας. Όταν συμβεί αυτό, τόσο το enallaktikos.gr και άλλα 20 αδελφά portal θα είναι οικονομικά βιώσιμα και θα εξασφαλίζουν σταθερές και αξιοπρεπείς αμοιβόμενες θέσεις εργασίας…

Μέχρι τότε θα χρειάζεται να βρούμε τις ψυχικές δυνάμεις, τους υποστηρικτές, το crowdfunding και την κοινωνική διαφήμιση, που θα μας βοηθήσουν να επιβιώσουμε και να αναπτυχθούμε. Μοιραζόμαστε τις ίδιες αγωνίες και ανασφάλειες με όλα τα συνεργατικά εγχειρήματα. Αλλά αισιοδοξούμε: αφού τα κατάφερε ο προπάππους μας στα Αμπελάκια, έχουμε το γονίδιο, θα τα καταφέρουμε και μεις!

Το enallaktikos.gr δεν είναι ένα ακόμη πολιτικό site ποικίλης ύλης. Ήρθε για να πάρει μέρος στον πραγματικό πόλεμο που γίνεται για το νερό, την τροφή, την υγεία και την ενέργεια.

Φτιάξαμε αυτό το portal ώστε να υποστηρίζουμε τις κινήσεις για την αυτοδιαχείριση του νερού. Τα δίκτυα για την διατήρηση των παραδοσιακών ντόπιων ποικιλιών και της καθαρής γεωργίας, για να μην επιβάλουν οι πολυεθνικές τα γενετικά τροποποιημένα δηλητήρια στο τραπέζι μας. Τις οργανώσεις για τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα και τις ελευθερίες, ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό. Για την διατύπωση από τα κάτω ενός πειστικού, βιώσιμου, αειφόρου και εναλλακτικού μοντέλου, το οποίο θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του παραδείσου που ζούμε πριν τον μετατρέψουν σε κόλαση. Φτιάξαμε αυτό το portal για να συμβάλλουμε στην διάχυση της πληροφορίας, στον διάλογο, στην επικοινωνία, στην συνεννόηση, στην δικτύωση.

Αν δεν τα καταφέρουμε, καλήν αντάμωσιν στα φαστφουντάδικα…

Ηλεκτρονική αναζήτηση Δικτύων (δεξιά στην πρώτη σελίδα), για να βρεις εύκολα και γρήγορα μέσω google map την διεύθυνση όλων των κοινωνικών δικτύων ανά κατηγορία ή ανά περιφέρεια, περιφερειακή ενότητα και Δήμο με βάση την διοικητική διαίρεση του Καλλικράτη. Για κάθε δίκτυο ή δομή ετοιμάσαμε μια παρουσίαση (που θέλουμε να ανανεώνουμε, διορθώνουμε και επικαιροποιούμε διαδραστικά σε συνεννόηση με τα δίκτυα) με κείμενο, φωτογραφίες, βίντεο. Μ’ ένα κλικ μπορείς να συνδεθείς με την ιστοσελίδα, το facebook ή το twitter του κάθε δικτύου.

Agenda με όλες τις εναλλακτικές εκδηλώσεις ανά κατηγορία σε κάθε πόλη και γειτονιά. Οι περισσότερες είναι δωρεάν. Βγες έξω!

Χαριστικό – Ανταλλακτικό Ηλεκτρονικό Δίκτυο. Χαρίζεις ό,τι δεν έχεις ανάγκη και ανταλλάζεις ό,τι θέλεις δωρεάν, χωρίς την δική μας μεσολάβηση.

Επίσης μπορείς να βρεις:
Εναλλακτικές ειδήσεις σε συνεχή ροή
Αρθρογραφία
Multimedia, βιβλιογραφία και καινοτόμες ιδέες κ.ά.

Διεύθυνση/Αρχισυνταξία: Βιβή Συργκάνη

Λογότυπο και εικαστική επιμέλεια: Δήμητρα Χρονά Schema Design / www.schema.gr

echo ‘’ ;