20 C
Athens
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΣε απόγνωση οι μετανάστες στο Open Arms

Σε απόγνωση οι μετανάστες στο Open Arms

Η αδυναμία εξεύρεσης λύσης δοκιμάζει τις αντοχές των περίπου 100 μεταναστών που βρίσκονται στο πλοίο διάσωσης για 19η μέρα ανοικτά του νησιού Λαμπεντούζα της Ιταλίας. 
Εικόνες χάους περιγράφουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης με απεγνωσμένους μετανάστες να βουτούν στη θάλασσα και να κολυμπούν προς την ακτή. Κραυγή αγωνίας από την ισπανική φιλανθρωπική οργάνωση.
Δεκαεννέα μέρες στη θάλασσα συμπληρώνονται με τους ταλαιπωρημένους μετανάστες να παρακολουθούν το θέατρο του παραλόγου να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια τους ανήμποροι να ανατρέψουν την κατάσταση.
Οι σχεδόν 100 μετανάστες που παραμένουν αποκλεισμένοι στο Open Arms πρέπει να επιτραπεί να αποβιβαστούν και να μεταφερθούν στην Ισπανία αεροπορικώς, όχι διά θαλάσσης, υπογράμμισε η ΜΚΟ, το πλοίο της οποίας τους διέσωσε.
Το Open Arms προστέθηκε με τη σειρά του στα πλοία στα οποία απαγορεύθηκε να ελλιμενιστεί από τον ακροδεξιό υπουργό Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι. 
Η ισπανική κυβέρνηση προσφέρθηκε να υποδεχθεί το πλοίο, αλλά η οργάνωση στην οποία ανήκει, η ProActiva OpenArms, απέρριψε την πρόταση, εξηγώντας ότι η απόσταση που θα χρειαστεί να διανυθεί είναι τεράστια, ενώ οι ιταλικές ακτές απέχουν ελάχιστα.
«Για να γίνει υπό αξιοπρεπείς συνθήκες μεταφορά των ανθρώπων που διασώθηκαν, μπορούν να μεταφερθούν στην Κατάνη [της Σικελίας] κι από εκεί στη Μαδρίτη αεροπορικώς», πρότεινε ο επικεφαλής του παραρτήματος της ProActiva Open Arms στην Ιταλία, ο Ρικάρντο Γκάτι, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Λαμπεντούζα.
Ο ιταλός υπουργός Υποδομών Ντανίλο Τονινέλι (Πέντε Αστέρια) με ανάρτησή του στο Twitter έριξε στο τραπέζι μια πρόταση που όμως δύσκολα θα υλοποιηθεί. 
Σε απόγνωση οι μετανάστες στο Open Arms
Συγκεκριμένα έγραψε πως «όλοι» οι διασωθέντες από το Open Arms θα μπορούσαν να μεταφερθούν στην Ισπανία από την ιταλική ακτοφυλακή ζητώντας ως αντάλλαγμα από την ισπανική κυβέρνηση να αφαιρέσει τη σημαία από το πλοίο της ΜΚΟ.
Ουσιαστικά πρόκειται για μια πρόταση που θα ανάγκαζε το σκάφος να αναστείλει τη συμμετοχή του σε επιχειρήσεις διάσωσης, τουλάχιστον ώσπου να μπορέσει να εγγραφεί σε κάποιον άλλον νηογνώμονα.
Πηγές της Ισπανικής κυβέρνησης σχολιάζοντας την ανάρτηση του υπουργού Υποδομών της Ιταλίας ανέφεραν πως επισήμως η πρόταση δεν τους έχει κοινοποιηθεί και αν αυτό γίνει θα απαντήσουν.
Ως σήμερα το πρωί, στο πλοίο συνέχιζαν να είναι αποκλεισμένοι 98 μετανάστες, αφού άλλοι εννέα από τους διασωθέντες αποβιβάστηκαν στη Λαμπεντούζα για ιατρικούς λόγους, μετέδωσε το ANSA. 
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων, οκτώ από τους εννέα μετανάστες έχουν πρόβλημα υγείας: ένας τους, με καρδιακή αρρυθμία, και μια γυναίκα με προβλήματα όρασης διακομίστηκαν σε πολυκλινική, ενώ ένας άνδρας με ψωρίαση και οι υπόλοιποι μετανάστες, με κατάθλιψη και ψυχολογικά προβλήματα, οδηγήθηκαν σε κέντρο υποδοχής στο μικρό νησί.
«Όποιος δεν θέλει να δει την αφόρητη κατάσταση στο πλοίο είναι ανίκανος να δείξει ενσυναίσθηση για αυτό που υπομένουν οι άλλοι», στηλίτευσε η ProActiva Open Arms μέσω Twitter.
Ο καπετάνιος του Open Arms τόνισε προχθές Κυριακή πως το πλήρωμα αδυνατεί πλέον να διαχειριστεί την κατάσταση στο πλοίο, καθώς πολλοί από τους διασωθέντες καταλαμβάνονται «συχνά από κρίσεις άγχους και πανικού» και οδεύουν να «στασιάσουν». 
Μάλιστα έχουν καταγραφεί και κρούσματα ανθρώπων να βουτούν στη θάλασσα και κολυμπώντας να προσπαθούν να φτάσουν στις κοντινές ακτές.
Σε απόγνωση οι μετανάστες στο Open Arms
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;