21.4 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΧανιά: ένα πείραμα συμμετοχικού σχεδιασμού αλλάζει την πόλη

Χανιά: ένα πείραμα συμμετοχικού σχεδιασμού αλλάζει την πόλη

Το έργο της πεζοδρόμησης οδών γύρω από το 1ο Λύκειο Χανίων με τη συμμετοχή των καθηγητών και των παιδιών είναι ένα πείραμα συμμετοχικού σχεδιασμού από την διεπιστημονική ομάδα CPD.

Πρόκειται για ένα εγχείρημα που δοκιμάζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας και έχει στόχο να αποδείξει ότι η πόλη μπορεί να μεταμορφωθεί από τους ίδιους τους κατοίκους της με φτηνά υλικά και προσωπική δουλειά, όχι για να υποκατασταθεί ο ρόλος των δημοτικών αρχών, αλλά γιατί έχει μεγάλη σημασία η συμετοχή της τοπικής κοινωνίας στην διαμόρφωση του δημόσιου χώρου.

Η προσέγγιση της ομάδας είναι ότι στις ελληνικές πόλεις υπάρχουν αρκετές οδοί που υποχρησιμοποιούνται ή έχουν μεγαλύτερο πλάτος από αυτό που χρειάζονται (για κυκλοφοριακους λόγους), οπότε υπάρχει ένα τεράστιο δυναμικό ελεύθερων χώρων που ακόμα δεν έχουμε ανακαλύψει, αλλά είναι εκεί και μας περιμένει.
Με αφορμή τα σχολεία, η CPD δοκιμάζει την αντίληψη αυτή στον πραγματικό αστικό χώρο, υλοποιεί τα έργα γρήγορα και φτηνά με συμμετοχικό σχεδιασμό και δημιουργεί θετικά πρότυπα για εφαρμογή και σε άλλα σχολεία της χώρας, αλλά και σε άλλους δρόμους των ελληνικών πόλεων.

Γιατί όχι και στην πόλη σας;

Χανιά: ένα πείραμα συμμετοχικού σχεδιασμού αλλάζει την πόλη
Χανιά: ένα πείραμα συμμετοχικού σχεδιασμού αλλάζει την πόλη
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;