19.3 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤΡΟΦΙΜΑΠοιοι δικαιούνται δωρεάν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης

Ποιοι δικαιούνται δωρεάν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης

Χαμηλό εισόδημα και περιουσία – καταθέσεις χαμηλής αξίας θα πρέπει να έχουν όσοι/ες θελήσουν να ωφεληθούν από τη δωρεάν σίτιση και χορήγηση ειδών πρώτης ανάγκης (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Επισιτιστικής και βασικής Υλικής Συνδρομής» του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους – ΤΕΒΑ/FEAD), όπως καθόρισε με απόφασή της η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Θεανώ Φωτίου.

Α. Δικαιούχοι

Δικαιούχοι είναι μεμονωμένα άτομα (ενήλικα φυσικά πρόσωπα –άγαμα, διαζευγμένα, σε διάσταση ή χηρεία– που υποβάλλουν ατομική φορολογική δήλωση και δεν εμπίπτουν στις κατηγορίες των εξαρτώμενων μελών) και οικογένειες (ενότητα φυσικών προσώπων, που περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα εξαρτώμενα μέλη ή ένα έγγαμο ζευγάρι ή ζευγάρι με σύμφωνο συμβίωσης, με ή χωρίς εξαρτώμενα μέλη), που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Β. Εισοδηματικά κριτήρια

Το συνολικό καθαρό πραγματικό εισόδημα του ωφελούμενου, όπως προκύπτει από τη φορολογική δήλωση του τελευταίου οικονομικού έτους, δεν πρέπει να ξεπερνάει ετήσια τα 3.000 € για μεμονωμένο άτομο ή 4.500 € για ζευγάρι, προσαυξανόμενο κατά 1.500 € για κάθε ενήλικο εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας και 900 € ετησίως για κάθε ανήλικο εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.

Στο συνολικό πραγματικό εισόδημα δεν περιλαμβάνονται:

α. Αντικειμενικές δαπάνες και τεκμήρια διαβίωσης
β. Διατροφές που καταβάλλονται στο ανήλικο τέκνο με δικαστική απόφαση, ή με συμβολαιογραφική πράξη ή με ιδιωτικό έγγραφο, το επίδομα αναδοχής, καθώς και το εξωϊδρυματικό επίδομα ή προνοιακά επιδόματα αναπηρίας που χορηγούνται από το κράτος.

Γ. Περιουσιακά κριτήρια

1. Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας (στην Ελλάδα ή/και στο εξωτερικό) να μην ξεπερνάει τις 115.000 ευρώ κατ’ άτομο, προσαυξανόμενη κατά 20.000 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 15.000 για κάθε εξαρτώμενο ανήλικο και με ανώτατο συνολικό όριο για κάθε άτομο ή οικογένεια το ποσό των 250.000 ευρώ.

2. Το συνολικό ύψος των καταθέσεων να μην ξεπερνάει το διπλάσιο του ορίου εισοδήματος για την λήψη των παροχών της παρούσας απόφασης.

3. Να μην υπάρχουν αεροσκάφη, ελικόπτερα, ανεμόπτερα, πισίνες και σκάφη αναψυχής πάνω από 5 μέτρα και με κινητήρα πάνω από 50 κ.ε.

Δ. Εξαιρέσεις

Εξαιρούνται φιλοξενούμενοι σε ανθρωπιστικές δομές, ωφελούμενοι από άλλα προγράμματα ή άτομα που δεν υπέβαλαν φορολογική δήλωση και/ή δήλωση ακίνητης περιουσίας, ενώ είχαν υποχρέωση. Αλλά οι εξαιρέσεις αυτές δεν ισχύουν για τους άστεγους.

Ποιοι δικαιούνται δωρεάν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;