ΑρχικήΝΕΑΠως να βάψετε αβγά με φυσικό τρόπο, όπως παλιά
Πως να βάψετε αβγά με φυσικό τρόπο, όπως παλιά
Το Ριζάρι (Rubia tinctorum) είναι αυτοφυής θάμνος, που φύεται στη νότια Ευρώπη και τη νοτιοδυτική Ασία.
Λόγω της αλιζαρίνης, το ριζάρι ήταν ένα πολύτιμο βότανο στο παρελθόν με μεγάλη αξία, καθώς με αυτό παρασκευάζεται μια ανεξίτηλη κόκκινη χρωστική, κατάλληλη για νήματα. Η χρήση του ήταν πιο διαδεδομένη στην Ινδία, γεγονός που αποδεικνύεται από ανασκαφές του 3ου αιώνα π.χ
Με το ριζάρι, μπορούμε πολύ εύκολα να βάψουμε τα αυγά μας κόκκινα, το Πάσχα.
H διαδικασία είναι απλή: Κοπανίζουμε το ριζάρι σε γουδί για να μπορεί να βγάλει το χρώμα του ευκολότερα.
Βράζουμε το ριζάρι σε νερό για 10 λεπτά και στη συνέχεια το αφήνουμε να κάτσει για 2-3 ώρες ή και όλη τη νύχτα. Το πρωί σουρώνουμε το ριζάρι και κατόπιν προσθέτουμε τα αυγά και τα βράζουμε για περίπου 15 λεπτά προσθέτοντας μισό ποτηράκι του κρασιού ξύδι (αν χρειαστεί συμπληρώνουμε νερό, ίσα που να καλύπτει τα αυγά). Η δοσολογία είναι 70 γρ. ριζάρι για 15 αυγά.
Πάντως, αν θέλετε και άλλα χρώματα, εκτός του κόκκινου, για τα αυγά σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σπανάκι για πράσινο χρώμα, παντζάρι για ροζ, πάπρικα για πορτοκαλί, κόκκινο λάχανο για μπλε-μωβ, κουρκουμά για κίτρινο.
echo ‘’ ;