19.9 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΚολοβρέχτης: Προσωρινή αναστολή των αδειών για τα φωτοβολταϊκά από την Πολεοδομία του...

Κολοβρέχτης: Προσωρινή αναστολή των αδειών για τα φωτοβολταϊκά από την Πολεοδομία του Δήμου Χαλκιδέων

 

Κολοβρέχτης: Προσωρινή αναστολή των αδειών για τα φωτοβολταϊκά από την Πολεοδομία του Δήμου Χαλκιδέων

Με απόφαση της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Χαλκιδέων στις 8 Δεκεμβρίου 2021 ανεστάλησαν προσωρινά οι άδειες μικρής κλίμακας που αφορούν στην κατασκευή δύο φωτοβολταϊκών πάρκων στη β’ ζώνη του υγροβιότοπου του Κολοβρέχτη.Χρειάστηκε η παρέμβαση της πρωτοβουλίας μας για να ελεγχθούν και σύμφωνα με την απόφαση οι δύο άδειες εκδόθηκαν παράτυπα από το ηλεκτρονικό σύστημα e-adeies. Ειδικότερα, ανακαλούνται επειδή διαπιστώθηκαν ελλείψεις και πολεοδομικές παραβάσεις:

1)Απαιτείται περίφραξη των εγκαταστάσεων, κάτι το οποίο δεν επιτρέπεται επειδή βρίσκονται σε απόσταση κάτω των 500 μέτρων από τη θάλασσα (ν. Τρίτση 1983). Να σημειωθεί ότι η Πολεοδομία, ωστόσο, δέχεται ότι πρόκειται για βιομηχανική εγκατάσταση, οπότε επιτρέπει την περίφραξη.

2) Η εταιρεία δεν κατέθεσε τοπογραφικά διαγράμματα για τις εγκαταστάσεις, ενώ δεν έχει προβλέψει τις απαραίτητες κυκλοφοριακές συνδέσεις με το οδικό δίκτυο.

Και το σπουδαιότερο: στους φακέλους για τα δύο έργα ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ ΚΑΘΟΛΟΥ η ύπαρξη της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου (Ζ.Ο.Ε.) η οποία καθορίστηκε με το Προεδρικό Διάταγμα του 1989 και αποτελεί ένα σημαντικό νομικό εργαλείο για την προστασία/ανάδειξη του υγροβιότοπου.

ΑΝΑΡΩΤΙΟΜΑΣΤΕ: αυτοί που ονοματίζονται επενδυτές δεν γνωρίζουν την ύπαρξη του Προεδρικού Διατάγματος; Δεν γνωρίζουν ότι ο Κολοβρέχτης είναι υγροβιότοπος; Γνωρίζουν. Όμως, σε ένα καθεστώς γενικευμένης θεσμικής αδιαφορίας για την ύπαρξη του Κολοβρέχτη, σε μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα όπου τα κέρδη στρέφονται σε βάρος του περιβάλλοντος, όπως αυτό αποτυπώνεται σε σωρεία κυβερνητικών αποφάσεων που ευνοούν τους λογής λογής επενδυτές, έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια στοιχειώδεις προβλέψεις της νομοθεσίας. Αγνοώντας και τις δικαιολογημένες ανησυχίες όσων πολιτών ενδιαφέρονται και δρουν για τον υγροβιότοπο και την προστασία της ευβοϊκής φύσης γενικότερα.  

Επειδή η εταιρεία έχει δικαίωμα να προσφύγει στο ΣΥΠΟΘΑ Α’ (Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων) και η ανάκληση των αδειών είναι προσωρινή, ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ (τους δύο Δήμους, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας, υπουργείο Περιβάλλοντος) να εξετάσουν την ουσία της υπόθεσης. Να δουν την καταστροφή της βλάστησης που προξένησε η εγκατάσταση, να αντιληφθούν ότι το έργο έσπασε σε κομμάτια για να παρακαμφθεί η νομοθεσία, να υπολογίσουν τη σημασία της γης υψηλής παραγωγικότητας (β’ ζώνη) για τη διατροφή των πολιτών.

Ως υγροβιότοπος που φιλοξενεί σημαντική ορνιθοπανίδα (βιοποικιλότητα), ως τόπος με αρχαιολογικό ενδιαφέρον (από την προϊστορική εποχή), ως φυσικό τοπίο που προσφέρεται για αναψυχή και άλλες ήπιες δραστηριότητες, ως φυσική κληρονομιά, ο Κολοβρέχτης δεν μπορεί να επιβαρυνθεί με επιπλέον δραστηριότητες (χρήσεις γης) πόσο μάλλον όταν οι τελευταίες ωφελούν ελάχιστα την κοινωνία. Ο Κολοβρέχτης αξίζει το ενδιαφέρον μας, ενδιαφέρον που δείχνουν όλοι οι πολίτες που στηρίζουν τον αγώνα για τον υγροβιότοπο, τους οποίους και ευχαριστούμε για τη συμπαράστασή τους.

ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟΥ ΤΟΥ ΚΟΛΟΒΡΕΧΤΗ

kolobrextissos@gmail.com, kolobrextis.blogspot.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;