27 C
Athens
Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Αυτοδιαχειριζόμενο Κυλικείο ΑΣΟΕΕ


Αυτοδιαχειριζόμενο Κυλικείο ΑΣΟΕΕ

e-mail: kylikeio-asoee@espiv.net

Πατησίων 76, Αθήνα 104 34, Ελλάδα

http://kylikeio-asoee.espivblogs.net/us/
Το Αυτοδιαχειριζόμενο Κυλικείο ΑΣΟΕΕ αποτελεί δίκτυο Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στην Αθήνα. Συνέλευση κάθε Παρασκευή στις 17:00

“Λίγα λόγια για να γίνει η αρχή…

Ο χώρος μέσα στον οποίο βρίσκεστε αυτή τη στιγμή, δεν είναι ένας χώρος που μας δόθηκε με γραφειοκρατικές διαδικασίες έναντι αντιτίμου όπως γίνεται συνήθως στην καπιταλιστική καθημερινότητα.

Αντίθετα, είναι ένας χώρος ο οποίος αποτυπώνει το μεράκι και την διάθεση κάποιων ανθρώπων να τον καταλάβουν και να δώσουν το πάτημα για τη δημιουργία ενός άλλου μοντέλου σχέσεων, που ξεπερνάει τον χώρο αυτόν καθεαυτό, δίνοντας του με αυτόν τον τρόπο ζωή (όπως λέει και ο τίτλος του πρώτου μας κειμένου).

Αυτοδιαχειριζόμενο Κυλικείο ΑΣΟΕΕ


Άρα ο χώρος μάλλον είναι από τη μία το πρόσχημα και από την άλλη το πάτημα για να στεγάσουμε ιδέες και πράξεις. Αυτό θα γίνει οσονούπω με την σημερινή συζήτηση.

Συνοπτικά, για την ιστορία που «γράψαμε» τον τελευταίο ενάμιση περίπου μήνα, το κυλικείο άνοιξε επίσημα στις 21 Μαρτίου, ενώ ήταν κλειστό από τον Σεπτέμβρη όταν ο ιδιώτης έχασε την άδεια να το λειτουργεί, αφού πρώτα είχαν προηγηθεί προπαρασκευαστικές κουβέντες ανάμεσα σε κόσμο που ενδιαφερόταν να το ανοίξει και να το λειτουργήσει ως ένα εγχείρημα που ξεπερνάει αλλά και συγκρούεται με, τις λογικές και τις πρακτικές του προηγούμενου – δηλαδή ως είχε το κυλικείο πολλά χρόνια πριν βρεθεί στα χέρια μας, και βασισμένο στην αρχή της αυτοδιαχείρισης.

Αυτοδιαχειριζόμενο Κυλικείο ΑΣΟΕΕ

Οι άνθρωποι που πλαισίωσαν, και συνεχίζουν να πλαισιώνουν, την συνέλευση του προέρχονται από διαφορετικά πολιτικά μονοπάτια, υπάρχουν ωστόσο και ανένταχτοι οι οποίοι μόλις έμαθαν ότι άνοιξε ενδιαφέρθηκαν να συμμετάσχουν και να βάλουν το δικό τους στίγμα.

Μπροστά σε όλη αυτή τη μιζέρια και την εξαθλίωση που αναπαράγεται σε κάθε επίπεδο της καθημερινότητας μας(βλέπε 300% αύξηση σε αυτοκτονίες, ½ νέους άνεργος κλπ), μπήκαμε στην διαδικασία να καταλάβουμε και να λειτουργήσουμε το κυλικείο της σχολής με όρους και δομές που στέκονται απέναντι στα επιβαλλόμενα μοντέλα οργάνωσης.

Αυτοδιαχειριζόμενο Κυλικείο ΑΣΟΕΕ


Δεδομένου ότι περνάμε πολύ από τον χρόνο μας σ’ ένα πανεπιστήμιο που προωθεί και διδάσκει κατεξοχήν τις σχέσεις εκμετάλλευσης και την λογική του κέρδους, αυτό που θέλουμε να αντιπαραθέσουμε είναι σχέσεις οι οποίες προέρχονται, από την διάθεση μας να οργανώσουμε μόνοι μας τις ζωές μας μακριά από εξουσιαστικές πρακτικές και αντιλήψεις.

Σκοπός μας ήταν και είναι να χτίσουμε έναν ανοιχτό κοινωνικό χώρο, μέσα στον οποίο μπορούμε να επικοινωνούμε, να αλληλεπιδράμε μεταξύ μας, αναπτύσσοντας σχέσεις αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας, απέναντι στον φόβο, την αποξένωση και τον ατομισμό που θέλουν να μας επιβάλλουν. Ανοίξαμε ένα κυλικείο που θα καλύπτει τις ανάγκες μας συλλογικά και ισότιμα χωρίς όμως να μένουμε σ’ αυτό.

 Αυτοδιαχειριζόμενο Κυλικείο ΑΣΟΕΕ


Δημιουργούμε έναν ζωντανό χώρο που θα μπορούν να φιλοξενούνται εκδηλώσεις, προβολές, συζητήσεις κα. Όπου ο καθένας θα μπορεί να μοιραστεί και να δημιουργήσει.

Δεν ήμασταν ούτε και είμαστε “έξυπνοι” επιχειρηματίες ή εθελοντές. Το κυλικείο βασίζεται στην συμμετοχή και την στήριξη όλων μας για να λειτουργήσει. Μοιραζόμαστε στην πράξη την κάλυψη των αναγκών μας.

Αυτοδιαχειριζόμενο Κυλικείο ΑΣΟΕΕ


Έτσι το κυλικείο θα το διαχειριζόμαστε στην βάση της αυτό – οργάνωσης και όλες οι αποφάσεις θα λαμβάνονται σε συνελεύσεις με οριζόντιες διαδικασίες.

Δεν υπάρχει ιεραρχία, ούτε “ειδικοί” και αφεντικά. Από το καθάρισμα και την παραγωγή του καφέ, μέχρι τα πολιτιστικά δρώμενα και την διάθεση των εσόδων οι αποφάσεις παίρνονται από την ανοιχτή διαχειριστική συνέλευση, στην οποία μπορεί να συμμετέχει όποιος θέλει και νιώθει ότι εκφράζεται από αυτή την διαδικασία.

Αυτοδιαχειριζόμενο Κυλικείο ΑΣΟΕΕ


Κομβικό σημείο στη λειτουργία του, είναι ότι δεν επιδιώκουμε το κέρδος (παρ’ όλο που παράγεται), προτάσσοντας ταυτόχρονα μία άλλη δομή διαχείρισης της παραγωγής.

Τα έσοδα θα χρησιμεύσουν για την αυτοσυντήρηση του κυλικείου και όσα παραπάνω χρήματα προκύψουν θα δίνονται σε δράσεις αλληλεγγύης και άλλα κινηματικά εγχειρήματα.

Με τέτοιες πρακτικές πάμε κόντρα στην εξαθλίωση που βιώνουμε επιδιώκοντας την διάδοση τους σ’ όλη την κοινωνία.”

Με άξονα τη “διαχείριση μέσα από σχέσεις αλληλεγγύης”, φοιτητές και φοιτήτριες κατέλαβαν στις 21 Μαρτίου το κυλικείο της ΑΣΟΕΕ, που μέχρι πρότινος το διαχειρίζονταν ιδιώτες, έπειτα από σχετικό κάλεσμα σε Γ.Σ. του Φοιτητικού Συλλόγου. Τρεις μήνες μετά κι έπειτα από έντονες αντιδράσεις από τη διοίκηση του πανεπιστημίου, η οποία εξ αρχής εναντιώθηκε στο εγχείρημα, ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τη δημοπράτησή του.

 Η αυτοδιαχείριση μιας πραγματικά παραγωγικής δομής δεν εντυπωσιάζει τόσο ένα business plan που ενισχύει και συντηρεί την αχόρταγη λογική του κέρδους. Δείξαμε κάτι διαφορετικό από το κυνήγι του κέρδους που πρεσβεύουν και γι’ αυτό μας εναντιώθηκαν

Οι φοιτητές/τριες, που αυτοδιαχειρίζονται το κυλικείο, βρέθηκαν σήμερα στα γραφεία της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου, προκειμένου να εμποδίσουν την εκμίσθωση του χώρου.

Από τη μία οι φοιτητές, επικαλούμενοι την αντίθεσή τους στη λογική του κέρδους, προτάσσουν την αυτοδιαχείριση, τη συμμετοχή, τη λειτουργία του κυλικείου με βάση την ελευθερία και τις ανάγκες των φοιτητών.

Από την άλλη η διοίκηση, δηλώνει “αμετακίνητη” ως προς τις προθέσεις της να επαναφέρει την ιδιωτική πρωτοβουλία στο κυλικείο, για λόγους “ποικιλίας”, άνεσης και κέρδους.

Ας δούμε, λοιπόν, τι συμβαίνει στο κυλικείο, πως λειτουργεί και που βασίζεται η σφοδρή αντίθεση της διοίκησης. Τις απαντήσεις μας δίνουν φοιτητές της ΑΣΟΕΕ, καθώς και ο προϊστάμενος γραμματέας του ΟΠΑ.

Τι “τρέχει” στο κυλικείο;

Από τη στιγμή που οι φοιτητές κατέλαβαν το κυλικείο, ο χώρος έπαψε πολύ γρήγορα να αφορά κυρίως την κάλυψη της ανάγκης για τυρόπιτες και καφέδες. Όπως συμβαίνει συχνά σε χώρους όπου νέοι άνθρωποι μαζεύονται και διαχειρίζονται την καθημερινότητά τους σε καθεστώς ελευθερίας, έτσι και σε αυτήν την περίπτωση, γρήγορα διατυπώθηκαν και απαντήθηκαν ανάγκες των φοιτητών για πολιτιστική δημιουργία, μορφές έμπρακτης αλληλεγγύης μεταξύ των φοιτητών, συζητήσεις, αφού πλέον είχαν στη διάθεσή τους έναν χώρο που να μπορεί να φιλοξενήσει τέτοιου τύπου δράσεις, σε μαζικό και συστηματικό επίπεδο.

Έτσι, ενώ το αυτοδιαχειριζόμενο κυλικείο προωθούσε μία αντιεμπορευματική μορφή λειτουργίας, μακριά από λογικές κερδοφορίας, με εξαιρετικά χαμηλές τιμές διάθεσης των προσφερόμενων προϊόντων, (π.χ. 50 λεπτά του ευρώ ο καφές κλπ), οι συμμετέχοντες ξεκινούν σειρά παράλληλων δράσεων και παρεμβάσεων στη ζωή του πανεπιστημίου.

Πρώτος παράλληλος “στόχος” των φοιτητών, ήταν να “σπάσουν” το δίκτυο πελατειακών σχέσεων που βασιλεύει στις σχολές και πιο συγκεκριμένα, έναν από τους σημαντικότερους καταλύτες του, τη διανομή σημειώσεων από δύο -κυρίως- παρατάξεις, τη ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ. Πλέον, το “φοιτηταριάτο” δεν χρειαζόταν να στηθεί σε ουρές πίσω από τραπεζάκια παρατάξεων, ζητώντας βοήθεια για την εξεταστική, εκθέτοντας εαυτούς στο άβολο “ψηστήρι” για ένταξη στην παράταξη. Στο κυλικείο φτιάχτηκε βιβλιοθήκη σημειώσεων. Όσοι αναζητούν σημειώσεις, αρκεί να πάρουν την κόπια, να τη φωτοτυπήσουν κι αυτοί με τη σειρά τους και να επιστρέψουν την αρχική στον αντίστοιχο φάκελο.

Δεύτερος παράλληλος “στόχος”, είναι τα κοινωνικά μαθήματα σε μαθητές λυκείου. Ο φοιτητικός σύλλογος ΑΣΟΕΕ, έχει ήδη ξεκινήσει την παράδοση δωρεάν μαθημάτων σε μαθητές, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αποφύγουν τη δαπανηρή εμπειρία του φροντιστηρίου. Αν και η πρωτοβουλία αυτή στέφθηκε με ικανοποιητική επιτυχία, συχνά προέκυπταν προβλήματα εύρεσης χώρου εντός της σχολής για τη διεξαγωγή των αλληλέγγυων μαθημάτων. Το κυλικείο, λοιπόν, έμοιαζε να αποτελεί τον ασφαλέστερο χώρο για τη διεξαγωγή τους την επόμενη χρονιά.

Παράλληλα, στον χώρο γίνονταν προβολές ταινιών και συζητήσεις, ενώ τα έσοδα του κυλικείου διατίθεντο σε δομές και δράσεις αλληλεγγύης.

“Δεν θέλαμε να ιδιοποιηθούμε τον χώρο, αντίθετα θέλαμε να είναι ανοιχτός ώστε να συμμετέχει ενεργά και να τον οικειοποιηθεί ο καθένας/μία. Δεν θέλαμε απλώς ένα κυλικείο – επιχείρηση όπως ήταν πριν, αλλά έναν χώρο όπου θα μπορούμε να συζητάμε, να προβληματιζόμαστε, να γνωριζόμαστε, να κάνουμε την καθημερινότητά μας στην ΑΣΟΕΕ λίγο πιο ανθρώπινη”, αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της Συνέλευσης του Αυτοδιαχειριζόμενου Κυλικείου.

Πως λειτουργεί;

Συνοπτικά, θα λέγαμε ότι το κυλικείο λειτουργεί με ακομμάτιστο, αμεσοδημοκρατικό τρόπο, στη βάση της αυτοοργάνωσης και της αυτοδιαχείρισης. Τουτέστιν, οριζόντια και συνεργατικά: Για όλα αποφασίζει η Συνέλευση του Αυτοδιαχειριζόμενου Κυλικείου, δεν υπάρχουν “αρχηγοί” και “ειδικοί”.

Η συνέλευση είναι ανοιχτή και σε αυτήν μπορεί -κυριολεκτικά- να συμμετέχει οποιοσδήποτε το επιθυμεί. Άπαξ και βρεθεί κανείς στη συνέλευση και συμμετέχει στη διαχείριση του κυλικείου, απολαμβάνει ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις και η γνώμη του είναι ισοβαρής με τη γνώμη οποιουδήποτε άλλου συμμετέχοντα.

Η Συνέλευση, λοιπόν, αποφασίζει και φέρει εις πέρας τις προμήθειες των προϊόντων, τις βάρδιες παρασκευής καφέ, τις εκδηλώσεις, τη διαμόρφωση του χώρου, την αξιοποίηση των εσόδων, το καθάρισμα κλπ.


Γιατί το καταλάβαμε;

Ο Γρηγόρης και ο Βλάσσης, φοιτητές ΑΣΟΕΕ, εξηγούν στην AvgiOnline τους λόγους για τους οποίους κατέλαβαν το κυλικείο, την καταστολή με την οποία έχουν έρθει αντιμέτωποι αυτούς τους τρεις μήνες αλλά και γιατί θεωρούν ότι είναι σημαντική η συνέχιση της λειτουργίας του ως αυτοδιαχειριζόμενο από τους φοιτητές.
Τα επιχειρήματα της Διοίκησης

Τους λόγους για τους οποίους η Διοίκηση του πανεπιστημίου επιμένει να ενοικιασθεί το κυλικείο σε ιδιώτη εξήγησε μιλώντας στην AvgiOnline ο Γιώργος Κακούρος, προϊστάμενος γραμματέας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ειδικότερα, υποστήριξε ότι η διοίκηση προτιμά τη λειτουργία του κυλικείου από ιδιώτη, καθώς έτσι θα υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία διαθέσιμων προϊόντων, θα εξυπηρετηθεί μεγαλύτερη μερίδα της πανεπιστημιακής κοινότητας και τα έσοδα από το ενοίκιο θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών του ιδρύματος, από την Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του ΟΠΑ.

“Η αυτοδιαχείριση μιας πραγματικά παραγωγικής δομής δεν εντυπωσιάζει τόσο ένα business plan που ενισχύει και συντηρεί την αχόρταγη λογική του κέρδους. Δείξαμε κάτι διαφορετικό από το κυνήγι του κέρδους που πρεσβεύουν και γι’ αυτό μας εναντιώθηκαν”, σχολιάζουν σχετικά οι συμμετέχοντες στο Αυτοδιαχειριζόμενο Κυλικείο.
Λίγα λόγια για τη δημοπρασία

Τιμή εκκίνησης για τη δημοπρασία είναι τα 4000 ευρώ, τιμή που όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι οι φοιτητές, δεν αποτελεί κάποιο αστρονομικό ποσό, ίσα-ίσα που δεδομένης της “πελατείας” που συρρέει στο κυλικείο, αποτελεί μια εξαιρετικά γοητευτική τιμή για κάποιον ιδιώτη, ο οποίος θα απολαύσει πολλαπλάσια κέρδη.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι διαδικασίες δημοπράτησης ξεκινούν προς το τέλος της εαρινής εξεταστικής περιόδου και λίγο πριν το καλοκαίρι, οπότε και οι διάδρομοι του πανεπιστημίου θα είναι άδειοι από φοιτητές, αλλά και από αντιδράσεις…

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι το αυτοδιαχειριζόμενο κυλικείο της ΑΣΟΕΕ δεν αποτελεί μοναδική περίπτωση, αφού φοιτητές και από άλλα κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα έχουν προχωρήσει σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες, όπως η Νομική Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι σε άλλες περιπτώσεις, η διοίκηση είτε δεν αντιπαρατέθηκε καθόλου, είτε δεν όξυνε την αντιπαράθεση με τους φοιτητές.

Συμπερασματικά, τα επιχειρήματα που προβάλλει η διοίκηση, κάθε άλλο παρά παράλογα φαίνονται να είναι. Το ίδιο όμως ισχύει και για τα επιχειρήματα των φοιτητών/τριών, με το Δ.Σ. του Συλλόγου τους να στηρίζει την κατάληψη με ψήφισμα. Εν τέλει, η έκβαση της περιπέτειας του κυλικείου, εξαρτάται από την βούληση, τόσο της διοίκησης, όσο και των φοιτητών. Οι τελευταίοι πάντως, όπως έγραψαν και στο πανό τους σήμερα, δηλώνουν ότι “Το κυλικείο είναι και θα μείνει αυτοδιαχειριζόμενο”.”
ΠΗΓΗ ΑΥΓΗ

Most Popular

echo ‘’ ;