23.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΣχεδιασμός, επιχειρηματικότητα, τυχαιότητα... Του Βασίλη Ρώτα

Σχεδιασμός, επιχειρηματικότητα, τυχαιότητα… Του Βασίλη Ρώτα

 

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΤΥΧΑΙΟΤΗΤΑ … Tου Βασίλη Ρώτα

Δεν έτυχε να γνωρίσω προσωπικά τον αποβιώσαντα ιδρυτή της Βιοϊατρικής. Ο πρόσφατος θάνατός του ( απο τον κορονωϊό) μου έδωσε το έναυσμα για κάποιες σκέψεις.

Πολιτικοί, τεχνοκράτες, υπουργοί, φωστήρες, ιδεολογικοί γκουρού, καθηγητές οικονομικών υγείας ( επικεφαλής “διακινητών” υπηρεσιών και αντίστοιχων “χρηστών” )… απόκοντα συνδικαλιστές και πάσης φύσεως “διαμορφωτές κοινής γνώμης” και λοιποί ηγετίσκοι και παρατρεχάμενοι, “χαράσσουν πολιτική” μακρόπνοη και προτείνουν λύσεις μεγαλόπνοες!

Τέλη ΄80. αρχές ΄90 ( δεν έχει σημασία άλλωστε) , γνωρίσαμε μια τεράστια έκρηξη διαγνωστικών κέντρων. Η εξέλιξη αυτή καθόρισε δραματικά το τοπίο στην ιδιωτική ( ειδικότερα την πρωτοβάθμια υγεία) για πολλές δεκαετίες. Επηρέασε μεταξύ άλλων λ.χ., τον ρόλο του ειδικού Παθολόγου ως “επικεφαλής” της διάγνωσης και θεραπείας, θέτοντάς τον πρακτικά σε υποδεέστερη μοίρα από τον “επιτυχημένο επαγγελματικά , ιδιοκτήτη διαγνωστικού κέντρου Μικροβιολόγο” ( αλλά μή ειδικό). Η “ίδια η ζωή”,προσέφερε δηλαδή μιάν ανορθολογική εκδοχή σε ένα θέμα αρμοδιότητας της Επιστήμης,με τις αντίστοιχες Ενώσεις, Ιατρικές Σχολές,Περιοδικά κλπ.

Γιά παρεμφερείς λόγους,κάτι αντίστοιχο έχει άτυπα θεσμοθετηθεί παλαιότερα, τροποποιώντας την επιστημονική ιεραρχία της χώρας μας προς όφελος των φαρμακοποιών.(Από τις λίγες χώρες όπου δεν απαιτείται συνταγή ιατρού, που “ρωτάς εξ ίσου τον ιατρό ή τον φαρμακοποιό σου”, όπου στην πράξη ο τελευταίος αποφασίζει και σε στέλνει στον καημένο τον ιατρό να “σου τα γράψει, για να πάρεις τα λεφτά σου απο το ταμείο”).

Γιά να ιδρυθεί το ΕΣΥ , βιώσαμε σωρεία από ιδεολογικές και πολιτικές διαμάχες, κινητοποιήσεις, άρθρα στον τύπο, συνεδριάσεις επιτροπών και εν τέλει της ίδιας της Βουλής των Ελλήνων.

Συνέβη το ίδιο και με την αντίστοιχα καθοριστική έκρηξη των διαγνωστικών κέντρων;

Χά !

Άρκεσε απλά μια τροποποίηση της λίστας με τις αμοιβές των ιατρικών πράξεων απο το ΚΕΣΥ.

Ναί, ακριβώς. Μιά επιτροπή του Υπουργείου έκρινε και αποφάσισε λ.χ η σκωληκοειδεκτομή να παραμείνει καθηλωμένη στις 5680 δρχ. Η επίσκεψη στον Παθολόγο 2000 δρχ.
Όμως μιά απλή αιμοληψία ενός στοιχειώδους αιματολογικού τσεκ-απ, απέφερε στον Μικροβιολόγο γύρω στις 15000 δρχ., έχοντας ένα κόστος γύρω στις 300.
( Π.χ. σάκχαρο αίματος κόστος 7 δρχ, τιμή 770 κλπ. κλπ).Ακόμη και αν συμπεριλάβεις την απόσβεση, πάλι απέμενε ένα τεραστιο κέρδος.
( Σημειωτέον πώς η “λίστα ” είναι σχεδόν καθηλωμένη έκτοτε).

Ώ έξυπνε αναγνώστη, η εξέλιξη καθίσταται προφανέστατη: έχοντας πελάτες 5-6 φοβικά γεροντάκια με βιβλιάρια του δημοσίου, μπορούσες να συντηρήσεις το μικροβιολογικό ιατρείο σου. Αλλά με κάποια περισσότερη φιλοδοξία και ορμή , μπορούσες να ιδρύσεις ένα διαγνωστικό κέντρο και να είσαι “πολύ επιτυχημένος επαγγελματικά”.

Δεν χρειαζόταν να γίνεις κακός και να ζητήσεις φακελάκι για επιπλέον αμοιβή της σκωληκοειδεκτομής απο τις 5χιλ δρχ.
Σιγά σιγά οι πλέον δραστήριοι αναπτύχθηκαν σε μεγάλα διαγνωστικά κέντρα , προσθέτοντας εξ ίσου αποδοτικές αξονικές τομογραφίες, υπερήχους και ότι άλλο ήταν ακριβό.

Δίκτυα απο παθολόγους και άλλους πρωτοβάθμιους ιατρούς τροφοδοτούσαν. Τα υψηλά κέρδη επέτρεπαν και την “αξιοπρεπέστατη συντήρηση του δικτύου δημοσίων σχέσεων”.

Άρα λοιπόν συνοψίζοντας, μιά απλή απόφαση μιας επιτροπής καθόρισε μια σημαντική οικονομική δραστηριότητα (με τις σχετικές επιδράσεις όπως αξίες ακινήτων, λοιπές δραστηριότητες κλπ). Επίσης καθόρισε τον τρόπο άσκησης της ιατρικής , όπου εις μάτην οι σοφοί εμπειρογνώμονες προπαγάνδιζαν τον Οικογενειακό Ιατρό (Παθολόγο ή Γενικό Ιατρό) , κόντρα στο ρεύμα που τον είχε υποβαθμίσει σε απλό “διακινητή υπηρεσιών υγείας”.

Θα μπορούσες να ήσουν “σχεδιαστής” όλων αυτών, αν είχες επίγνωση.

Άν ήσουν “μαφιόζος καπιταλιστής” να αγοράσεις πρώτα τα ακίνητα και τα μηχανήματα , γειτονικά οικόπεδα κλπ και έπειτα να κάνεις τις ευνοϊκές ρυθμίσεις.
Αν ήσουν γνήσιος σοσιαλιστής να κάνεις τον σχεδιασμό σου με κριτήρια κοινωνικού συμφέροντος και ευρύτερης πολιτικής.
Αν ήσουν χαράκτης επιστημονικής πολιτικής με αντίστοιχα κριτήρια κλπ. κλπ.

Τίποτε απο αυτά. Η αξιοθαύμαστη πατρίδα μας κάνει συνεχώς “Τομή στο Σύστημα”, καταλήγοντας σχεδόν πάντα να έχει “Το Μή Σύστημα”).

Η έκρηξη, η ανεξέλεγκτη άνοδος έφερε και την κρίση , με την πτώση των πολλών. Ο “επιτυχημένος” , αλαζόνας πλέον, γνωρίζει τα πάντα , απο την ποιότητα του κρασιού , την επιτυχία στο άλλο φύλο, μέχρι τους βέλτιστους κανόνες οικονομικής διαχείρισης.

Φαίνεται πως λίγοι μόνον είχαν αντιληφθεί το κόλπο και “περνούσαν”ευνοϊκές διατάξεις στο ΚΕΣΥ ( ίσως έτσι να έγινε με το περίφημο Τρίπλεξ -καινοτόμα ονομασία των υπερήχων καρδιάς- σε τιμή μεγαλύτερη απο την στεφανιογραφία!) . Οι χειρουργοί λ.χ. άφησαν καθηλωμένες τις αμοιβές τους και πιθανότατα υπήρχαν ανορθολογικά αίτια προς τούτο.

Τα περισσότερα διαγνωστικά κέντρα έσβησαν, το ίδιο μή συνειδητά όσο είχαν ανθίσει.

Κάποιοι το λένε “Ωρίμανση της σχετικής αγοράς”. Όπως βιώσαμε λ.χ στο διαδίκτυο, όντως απο το αρχικό bing-bang επιβιώνουν λίγοι, όπως η Google και το Facebook Ποιός θυμάται πιά τους υπόλοιπους;

Έτσι , επιβίωσαν η επιτυχημένη Βιοϊατρική του συγχωρεμένου πλέον Σπανού, η Euromεdica του πολυσχιδούς Λιακουνάκου και λίγοι ακόμα.Αναπτύχθηκαν ωστόσο παράλληλα και δίκτυα διακίνησης ιατρικής τεχνολογίας, λομπίστες , γίνονται συνέδρια , ανταλλαγή εμπειριών, αναδείχθηκαν νέες γενιές ειδικών σε σχεδιασμό και διοίκηση της Υγείας ,που έλειπαν.Μεγάλη ανάπτυξη υπήρξε και στις ιδιωτικές κλινικές.

Δεν θέλω να επικρίνω.Αποβλέπω σε περισσότερο Ορθολογισμό, σε πιό συνειδητή λήψη των αποφάσεων,που να περιλαμβάνει ει δυνατόν όλες τις παραμέτρους.
Η υπερδεκαετής περιπέτεια της αξιολάτρευτης πατρίδας μας , υποκατέστησε τον Έλληνα κάθε κατηγορίας ( επιχειρηματία ατσίδα, επιστήμονα, οραματιστή ή ρεαλιστή πολιτικό, εμπειρογνώμονα) με τον Κεντροευρωπαίο , μετρίου επιπέδου, ξενέρωτο και μικρόψυχο γραφειοκράτη.

Ακόμη και “κοφτήρια μονέδας” ιδωτικά μαιευτήρια πέρασαν σε ξένα χέρια και η σχετική “αγορά” έχει συρρικνωθεί δραματικά.
Σέ ένα νέο ξεκίνημα λοιπόν, ευκταίος θα ήταν ο προαναφερθείς ορθολογικός σχεδιασμός.

Βασικό συστατικό στοιχείο , θα ήταν η αναπροσαρμογή των ιατρικών αμοιβών , τώρα μάλιστα που είναι και “της μόδας”.

Όπως άλλωστε υπονοήσαμε, η αξιοπρεπής αμοιβή θα ξανακάνει τον μέχρι τούδε “πάροχο υπηρεσιών υγείας” ένα πραγματικό Ιατρό , ελαχιστοποιώντας τα παράσιτα της ανορθολογικής καλλιέργειας του σχετικού αγρού και ευοδώνοντας την υγιή προαγωγή της υγείας.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;