10.2 C
Athens
Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου, 2022
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ10 + 2 εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Μάιο

10 + 2 εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Μάιο

Από τον Άγγελο Κλάδη

1 Η αγάπη είναι ένας σκύλος από την κόλαση

Πώς αντιμετωπίστηκε το γυναικείο γυμνό από την ευρωπαϊκή τέχνη, επιστρέφοντας στην αρχαιοελληνική ιδέα του κάλλους από τον πουριτανισμό προηγούμενων αιώνων; Το Μουσείο Φρυσίρα ξεσκονίζει για ακόμη μια φορά την πλούσια συλλογή του και συγκεντρώνει έργα με θέμα τον ερωτισμό στο γυναικείο κορμί. Περισσότεροι από τριάντα πέντε σημαντικοί εικαστικοί της χώρας και του ευρωπαϊκής σκηνής παρουσιάζονται από τις 2 του μηνός και συγκεντρώνουν ευρεία γκάμα τεχνοτροπιών: από ρεαλισμό ή αφαίρεση μέχρι καμβάδες-προσωπικές μαρτυρίες. Ο τίτλος «Η αγάπη είναι ένας σκύλος από την κόλαση» δανείζεται το όνομά του από το ομώνυμο βιβλίο του Μπουκόφσκι.

 

Μουσείο Φρυσίρα | 2/5-Δεκέμβριος | Τετ.-Παρ.: 11 π.μ.-6 μ.μ., Σάβ.-Κυρ.: 11 π.μ.-5 μ.μ. | Γενική είσοδος: € 6, μειωμένο εισίτ.: € 3

2 Ελάτε μαζί μας μια βόλτα

Η αξία μιας αρχειακής αποκάλυψης, ανεξάρτητα με το αν περιλαμβάνει πολλά ή λίγα εκθέματα, δύναται να κρύβει τόσο μεγάλο συναισθηματικό φορτίο που να ξεπερνά πολλές καλαίσθητες ή πρωτοποριακές παρουσιάσεις τέχνης. Μια τέτοια περίπτωση είναι το ανέκδοτο αρχείο του Νικόλα Άσιμου, του θρύλου των Εξαρχείων, της ανένταχτης δημιουργικότητας και της αναρχικής ιδιοσυγκρασίας, που για πρώτη φορά έρχεται στο φως μέσα από την έκθεση που διοργανώνεται στο Bios Ρομάντσο: χειρόγραφο υλικό και εικόνες αποκαλύπτουν στοιχεία για την προσωπικότητά του, ενώ παράλληλα έργα από δεκαπέντε σύγχρονους εικαστικούς πραγματεύονται κοινωνικούς προβληματισμούς του τότε σε σχέση με το σήμερα, ενώνοντας τη εποχή του με τη δική μας σε μια μεγάλη βόλτα. Η διάρκεια της έκθεσης είναι από τις 3 έως τις 15 του μηνός, ενώ παράλληλες συναυλίες συμπληρώνουν το πρόγραμμα.

 

Bios Ρομάντσο | 3-15/5 | Δευτ.-Κυρ.: 5-10 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

 

3 Κυριάκος Κατζουράκης, Αναφορά στην Γκουέρνικα

Το γνωστότερο ίσως έργο του Πάμπλο Πικάσο, η Γκουέρνικα, ογδόντα χρόνια και πλέον ύστερα από το έτος που σχεδιάστηκε, έχει ξεπεράσει τη μοναδικότητα της ως πίνακας-κραυγή κατά της βαναυσότητας του ισπανικού εμφυλίου και έχει δώσει τροφή σε αμέτρητες εκδοχές και σύγχρονες ερμηνείες. Ο Κυριάκος Κατζουράκης, δουλεύοντας για μια πενταετία πάνω στις σχέσεις του κυβισμού και των καλλιτεχνών της Ρώσικης Πρωτοπορίας, επιστράτευσε κάθε εικαστικό μέσο που είχε στη φαρέτρα του και κατέληξε στην ενότητα «Αναφορά στην Γκουέρνικα»: πενήντα ζωγραφικά έργα-παραλλαγές του μυθικού πίνακα καθώς και την ταινία «USSAK». Παρουσιάζεται από τις 7 του μηνός στο Μέγαρο Εϋνάρδου του ΜΙΕΤ.

 

Μέγαρο Εϋνάρδου | 7/5-27/7 | Τρ.-Παρ.: 12 μ-6 μ.μ., Σάβ.: 11 π.μ.-5 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

  

4 Το άγριο κυνήγι

Θα μπορούσες να φανταστείς μια έκθεση χωρίς εκθέματα, όπου οι φωνές καθοδηγούν περιγραφικά σε ένα αφιέρωμα για το σύγχρονο ανθρωποκυνηγητό; Στο πλαίσιο του φετινού Fast Forward Festival, ο Τόμας Μπέλλινκ -εικαστικός με βάση τις Βρυξέλες- φέρνει ένα πρότζεκτ που προέκυψε κατόπιν εκτεταμένης έρευνας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου με συνεντεύξεις και συμμετοχική συγγραφή ιστοριών: αφού προσέγγισε ανθρώπους που εμπλέκονται άμεσα με τα μεταναστευτικά ρεύματα και το κυνήγι εναντίον τους, ζήτησε από τον κάθε έναν να περιγράψει το έκθεμα που θα επέλεγε για να συμπυκνώσει όλη αυτήν την πραγματικότητα σε μια έκθεση. Το αποτέλεσμα αυτού είναι μια ακουστική περφόρμανς-ξενάγηση σε φανταστικό μουσείο, που θα λάβει χώρα στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, τις ημερομηνίες από 12 έως 15 Μαΐου.

 

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση | 12-15/5 | Γενική είσοδος: € 7, μειωμένο εισίτ.: € 5

 

5 Platforms Project

Η διεθνής έκθεση που πλέον αποτελεί σήμα κατατεθέν για ανεξάρτητες εικαστικές πλατφόρμες από διάφορες πλευρές του κόσμου, το Platforms Project, επιστρέφει στην ΑΣΚΤ και μεγαλώνει την αγκαλιά του. Εξήντα πλατφόρμες από δεκαεπτά χώρες με οκτακόσιους συνολικά καλλιτέχνες συγκεντρώνονται στον εκθεσιακό χώρο «Νίκος Κεσσανλής» από τις 16 έως τις 19 Μαΐου, υπογραμμίζοντας τα εικαστικά και θεωρητικά ερωτήματα που τίθενται διεθνώς. Στο παράλληλο πρόγραμμα, που φέτος εμπλουτίζεται περισσότερο, έχουμε από εκθέσεις Ελλήνων ή ξένων καλλιτεχνών και ομιλίες από ιστορικούς, θεωρητικούς, ακαδημαϊκούς κά, μέχρι ημερίδα της AICA Hellas, εργαστήρια ζωγραφικής και γλυπτικής, παιδικά προγράμματα αλλά και καθημερινά περφόρμανς.

 

ΑΣΚΤ, «Νίκος Κεσσανλής» Πειραιώς 256, Αγ. Ιωάννης Ρέντης | 16-19/5 | 12 μ.-9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

 

6 Θα ανοίξω την πόρτα ίσια, ολόισια στη φωτιά

Ένα έξτρα δυναμικό γκρουπ καλλιτέχνιδων διαφορετικής εθνικότητας, όπως η Τουρκάλα G?ls?n Karamustafa, η Marwa Arsanios που δραστηριοποιείται στη Βιέννη, η Κροάτισσα Sanja Ivekovi? ή η Γιώτα Ιωαννίδου, ενώνουν τις εικαστικές τους πένες στη νέα έκθεση της State of Concept, με σημείο εκκίνησης τη φιγούρα της γυναίκας αντάρτισσας – όχι ως ηρωική αναφορά ή υποσημείωση περασμένων ιστοριών, αλλά ως βασική δυναμική του σήμερα στο πεδίο της δράσης. Συγκεκριμένα, από τις 17 του μηνός, ανατρέχοντας σε ιστορίες του γιουγκοσλαβικού και ελληνικού αντιφασιστικού αγώνα καθώς και του μεταπολεμικού κλίματος του Ψυχρού Πολέμου, το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: ποιες είναι οι αντάρτισσες του σήμερα;

 

State of Concept | 17/5-7/9 | Τετ.-Παρ.: 4.30-8.30 μ.μ., Σάβ.: 1-5 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

 

7 Eyes of Light: Εστιάζοντας στη ζωή

Από τον Δεκέμβριο του 2018, το Eyes of Light -ένα κοινωνικο-πολιτιστικό έργο, πρωτοβουλία της Δήμητρας Ερμείδου- πραγματοποιεί συμμετοχικές καλλιτεχνικές δράσεις με εργαλείο τη φωτογραφία, που στοχεύουν στην ενδυνάμωση ανθρώπων με εμπειρία καρκίνου. Δυνατοί φωτογράφοι που έλαβαν μέρος σε όλη αυτή τη διαδικασία, όπως ο Δημήτρης Κοιλαλούς, ο Λουκάς Βασιλικός και η Αθηνά Καζολέα, συγκεντρώνουν αντιπροσωπευτικά, βαθιά φορτισμένα κάδρα στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, από τις 18 έως τις 24 Μαΐου. Επιπλέον, θα παρουσιαστεί η δράση «Survivors του Καρκίνου: Τα Πρόσωπα της Ελπίδας», που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού και την κατάρριψη των στερεοτύπων που σχετίζονται με τη νόσο.

 

Τεχνόπολη | 18-24/5 | Κυρ.-Παρ.: 10 π.μ.-9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

 

8 Φασιανός-Χρόνης: 30 χρόνια φιλίας – Ζωγραφική και ποίηση

«Ένας ζωγράφος είναι μεγάλος, όταν μπορεί να εκφράζει αυτό που θέλει με το χρώμα και το σχέδιο, και ένας ποιητής με λέξεις», λέει ο Αλέκος Φασιανός με αφορμή τη νέα του έκθεση που έρχεται στο Ίδρυμα Θεοχαράκη. Σε διάλογο με το κοντινό φίλο του, ποιητή Βαγγέλη Χρόνη, ο σημαντικός Έλληνας ζωγράφος φέρνει έργα ζωγραφικής, σχέδια, χαρακτικά, καθώς και αντικείμενα από πηλό, μπρούτζο και γυαλί, αποκαλύπτοντας τη σχέση ανάμεσα στην ομορφιά ενός έργου και την καλλιέπεια του ποιητικού λόγου. Παράλληλα, παρουσιάζεται και το πολύτιμο αρχείο του αναγνωρισμένου ποιητή, με χειρόγραφα, επιστολές, ανέκδοτες φωτογραφίες και πρώτες εκδόσεις, που φανερώνουν την πολυεπίπεδη συνεργασία τους. Εγκαίνια στις 20 του μηνός.

 

Ίδρυμα Θεοχαράκη | 20/5-29/9 | Δευτ.-Κυρ.: 10 π.μ.-6 μ.μ. | Γενική είσοδος: € 7, μειωμένος εισίτ.: € 4

 

9 Athens Jewelry Week

Στον παγκόσμιο χάρτη των φουάρ κοσμηματοποιίας, το Athens Jewelry Week εκπροσωπεί τη χώρα μας, αποδεικνύοντας πως οι εγχώριοι δημιουργοί σύγχρονων κοσμημάτων έχουν πολλά να πουν. Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, η διοργάνωση-θεσμός έρχεται κυρίως στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς, αλλά και σε δευτερεύοντες χώρους στο κέντρο της Αθήνας (The Project Gallery, Γαλλικό Ινστιτούτο κά) και για περίπου μια εβδομάδα, από τις 22 έως τις 26 Μαΐου, συγκεντρώνει περισσότερους από σαράντα καλλιτέχνες, υπό τη θεματική «Τέχνη + Κόσμημα: Τεμνόμενοι Χώροι». Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το παράλληλο πρόγραμμα, με ομιλίες, περφόρμ και εργαστήρια, ενώ σχολές κοσμήματος από όλο τον κόσμο έρχονται στο φεστιβάλ, πολλαπλασιάζοντας τα ερεθίσματα των επισκεπτών.

 

Μουσείο Μπενάκη – Κτίριο Πειραιώς | 22-26/5 | Είσοδος ελεύθερη

 

10 Emfylo-ποιείν / to construct the Gender

Το παραδοσιακό διπολικό πρότυπο άνδρα-γυναίκα βρίσκεται σε όλο και εντονότερη αμφισβήτηση στη σύγχρονη κοινωνία, επανεξετάζοντας συνεχώς την έννοια της ανθρώπινου σώματος, της υβριδικής σεξουαλικότητας και της απελευθέρωσης – γεγονός που εκφράζεται πιο εύκολα στο ανεκτικό πεδίο της εικαστικής σκηνής. Επιχειρώντας να συγκεντρώσει έργα και καλλιτέχνες Ελλάδας ή εξωτερικού που μιλούν για ταυτότητα, διαφορετικότητα και φύλο, η νέα ομαδική έκθεση της γκαλερί a.antonopoulou.art δίνει μια καλή ευκαιρία να πάρουμε μια γεύση από τη συγκεκριμένη σκηνή: χνουδωτά άφυλα γλυπτά από την Αντιγόνη Τσαγκαροπούλου, pop πειραγμένες αναφορές στη μεικτή τεχνική του Δημήτρη Αντωνίτση, σχέδια από την Navine G. Khan-Dossos και πολλά ακόμη έρχονται από τις 28 Μαΐου.

 

a.antonopoulou.art | 28/5-26/7 | Τετ.-Παρ.: 2-8 μ.μ., Σάβ.: 12 μ.-4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

  

11 Αριστείδης Λάππας: Part II

Μετά από την παρθενική σόλο παρουσίαση του Αριστείδη Λάππα στη γκαλερί The Breeder, ήρθε η ώρα για το «Part II». Αυτή τη φορά, το χαρακτηριστικό κωμικό και παιχνιδιάρικο ύφος που διατρέχει τις αφαιρετικές αφηγήσεις του μόλις 25χρονου, ανερχόμενου δημιουργού ξεπηδούν από τις δύο διαστάσεις και γίνονται τρισδιάστατα έργα και εγκαταστάσεις, ενώ η θεματική παραμένει η ίδια: το σουρεάλ της «ελληνικότητας». Με έμφαση στα σύμβολα της εθνικής ταυτότητας ο εικαστικός χρησιμοποιεί τη γκαλερί ως επέκταση του καλλιτεχνικού του στούντιο και δομεί ένα κόσμο από κίονες, σπαρτιάτες πολεμιστές και περίεργα φαλλικά ανοιχτήρια. Συνεχίζεται έως 18/5.

 

The Breeder | Έως 18/5 | Τρ.-Παρ.: 12μ.-8 μ.μ., Σάβ.: 12 μ.-6 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

 

12 Cellular

Η γνωστή γλύπτρια Αντωνία Παπατζανάκη φέρνει την κυτταρική δομή στον καμβά, με ένα τρόπο που κεντρίζει αμέσως το βλέμμα του θεατή: επάλληλα επίπεδα χαραγμένου πλεξιγκλάς που φωτίζονται από το εσωτερικό του έργου, μαζί με έντονα χρωματικές εκτυπώσεις σε χαρτί, μεγεθύνουν την μικρότερο δομικό συστατικό της έμβιας ύλης και ξαφνιάζουν με τη θεαματική της ποικιλομορφία. Η σειρά «Cellular» παρουσιάζεται στο Μουσείο Ηρακλειδών για όλο το μήνα, ενώ παράλληλο πρόγραμμα επιστημονικών διαλέξεων και εκπαιδευτικών δράσεων έρχεται κατά τη διάρκεια που θα τρέχει η έκθεση.

 

Μουσείο Ηρακλειδών | 16/4-25/8 | Δευτ.-Τρ.: 10 π.μ.-2 μ.μ., Τετ.-Κυρ.: 10 π.μ.-6 μ.μ. | Γενικό ενιαίο εισιτήριο: € 7, μειωμένο εισίτ.: € 5

 

10 + 2 εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Μάιο

ΠΗΓΗ: ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

echo ‘’ ;