20.4 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ10 αρωματικά φυτά που μεγαλώνουν σε νερό, χωρίς χώμα

10 αρωματικά φυτά που μεγαλώνουν σε νερό, χωρίς χώμα

Αρωματικά φυτά χωρίς χώμα γίνεται; Κι όμως γίνεται! Ήρθε η ώρα να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό και πολύ πρακτικό.

Μπορούμε να καλλιεργήσουμε αρωματικά φυτά σε νερό χωρίς ιδιαίτερη φροντίδα, σε γυάλινα βάζα, σε ποτήρια, σε μεταλλικά δοχεία και ό,τι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί. Ο πιο εντυπωσιακός κήπος αρωματικών φυτών μέσα στο σπίτι μας. Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο!

Και πώς το κάνουμε; Απλά, κόβουμε βλαστούς περίπου 20-25 εκατοστών από τα αγαπημένα μας αρωματικά φυτά και τα βάζουμε σε δοχεία με νερό. Το νερό στο βάζο θα πρέπει να έχει ύψος 10 εκατοστά. Απομακρύνουμε τα φύλλα από τη βάση του βλαστού, προκειμένου να μην υπάρχουν φύλλα μέσα στο νερό που θα σαπίσουν. Είναι τόσο απλό! Τα νέα φυτά θα ριζώσουν σταδιακά και θα αναπτυχθούν κανονικά, θα δώσουν νέα φύλλα, θα ανθίσουν και θα μας δώσουν παραγωγή για αρκετούς μήνες. Κάποια άρωματικά φυτά με πιο τρυφερούς βλαστούς έχουν γρηγορότερη ανάπτυξη και κάποια άλλα με πιο ξυλώδη βλαστό πιο αργή ανάπτυξη. Δεν μας πειράζει καθόλου!

Κι η επόμενη ερώτηση είναι: «Τι φροντίδα θέλουν;». Ελάχιστη θα απαντήσω! Αρκεί να τοποθετήσουμε τα βάζα σε μια φωτεινή θέση μέσα στην κουζίνα μας. Κάποια αρωματικά φυτά θέλουν περισσότερο ήλιο και κάποια προτιμούν ημισκιερά σημεία που τα χτυπά λίγες ώρες τη μέρα ο ήλιος. Ορισμένα χρειάζονται συχνό κορφολόγημα για να αναπτύσσουν νέα βλάστηση και πρέπει να αφαιρούμε τα άνθη τους μόλις σχηματιστούν. Κι αν δούμε ότι οι ρίζες τους έχουν γεμίσει το βάζο ασφυκτικά, τα τοποθετούμε σε μεγαλύτερο βάζο, τσιμπώντας και κόβοντας μέρος του ριζικού συστήματος για να το ανανεώσουμε. Η αλλαγή του νερού μέσα στο βάζο καλό είναι να γίνεται κάθε 2-3 μέρες για να έχουμε καλύτερη απορρόφηση και να αποφύγουμε σαπίσματα στις ρίζες. Κι ένα μυστικό για πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα: Kάθε 2 βδομάδες μπορούμε να προσθέτουμε λίγο υγρό βιολογικό λιπασμα σε πολύ αραιή δόση για να τα βοηθήσουμε να έχουν καλύτερη ανάπτυξη.

Ας κάνουμε λοιπόν το πείραμα κι ας δοκιμάσουμε! Εφόσον πετύχει, μπορούμε πολύ εύκολα να μαζέψουμε αρωματικά φυτά σε βαζάκια για καλλωπισμό, για να απολαμβάνουμε το άρωμά τους, αλλά και για να τα χρησιμοποιούμε φρέσκα ή αποξηραμένα σε συνταγές μαγειρικής και σε ροφήματα. Ας δούμε λοιπόν ποια αρωματικά φυτά μπορούν να ριζώσουν και να μεγαλώσουν μόνο νερό.

Μέντα

Η μέντα, το ξαδερφάκι του δυόσμου, ριζώνει και αναπτύσσεται πολύ γρήγορα σε βάζο, δίνοντας πλούσιο φύλλωμα. Αγαπημένο αρωματικό φυτό για να απολαύσουμε με το τσάι μας ή για να αρωματίσουμε το ποτό μας. Ευδοκιμεί καλύτερα σε ημισκιερή θέση μέσα στην κουζίνα.

Βασιλικός

Ο βασιλικός, το δημοφιλέστερο αρωματικό φυτά που χρησιμοποιούμε στην μεσογειακή κουζίνα, μπορεί να καλλιεργηθεί σε βάζο με νερό που βρίσκεται σε ημισκιερή θέση. Απαραίτητο συστατικό σε σαλάτες και σε σάλτσες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί φρέσκος ή αποξηραμένος. Ο βασιλικός αναπτύσσεται πολύ καλύτερα όταν κορφολογούμε τους βλαστούς και αφαιρούμε τα άνθη του μόλις σχηματιστούν.

Ρίγανη

Ευτυχώς μπορούμε πολύ εύκολα να καλλιεργήσουμε ρίγανη σε βάζο με νερό, τοποθετώντας την απλά σε ημισκιερή θέση. Αλλιώς, πως θα αρωματίζαμε την χωριάτικη σαλάτα, την καλοκαιρινή περίοδο; Και όχι μόνο. Τόσες και τόσες συνταγές αναδεικνύονται με τα μικρά στρογγυλά φύλλα της ρίγανης, φρέσκα ή αποξηραμένα.

Φασκόμηλο

Αγαπημένο αρωματικό φυτό και το φασκόμηλο που μπορούμε τοποθετήσουμε στο παράθυρο της κουζίνας σε βάζο με νερό. Τα φύλλα του χρησιμοποιούνται τόσο για ρόφημα, όσο και για μαγειρική σε συνταγές δημιουργικής κουζίνας. Επιπλέον, το φασκόμηλο διώχνει έντομα και μυρμήγκια από τα τρόφιμα. Θα πρέπει να γνωρίζουμε επίσης πως το φασκόμηλο παρουσιάζει αργή ανάπτυξη στο νερό, ως ξυλώδες αρωματικό φυτό όπως το δεντρολίβανο και η λεβάντα.

Μαντζουράνα

Κι η μαντζουράνα, ως ξαδερφάκι της ρίγανης, ανήκει στην ομάδα των αρωματικών φυτών που μεγαλώνουν σε βάζα ή ποτήρια με νερό. Η πικρή της γεύση είναι πολύ ιδιαίτερη και απαραίτητη σε μίγμα βοτάνων που φτιάχνουμε για ρόφημα τους κρύους μήνες του χειμώνα. Σχετικά γρήγορης ανάπυξης φυτό όταν βρεθεί σε ημισκιερό περιβάλλον.

Θυμάρι

Και το θυμάρι καλλιεργείται σε βάζο με νερό με επιτυχία. Χρειαζόμαστε μόνο ηλιόλουστη θέση για να έχει καλή ανάπτυξη και παραγωγή. Μόνο έτσι θα απολαύσουμε τα αρωματικά φύλλα του, τόσο απαραίτητα στην ελληνική κουζίνα. Μαζί με τη ρίγανη, το πιο απαραίτητο βότανα στα ψητά για να απογειώσουν τις γεύσεις τους.

Δενδρολίβανο

Το δεντρολίβανο, επίσης, θεωρείται από τις πιο δημοφιλείς καλλιέργειες σε νερό, και μπορούμε να το έχουμε σε βάζο πάνω στο πάγκο της κουζίνας μας. Όπως και ο βασιλικός, το δεντρολίβανο αναπτύσσεται καλύτερα όταν αφαιρούμε από την κορυφή του βλαστούς και άνθη. Βέβαια, το δεντρολίβανο, όπως και υπόλοιποι ξυλώδης θάμνοι αν και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικοί, αναπτύσσονται πιο αργά από άλλα αρωματικά φυτά.

Στέβια

Κι η στέβια το φυτό που έχει μπει για τα καλά στην ζωή μας ως υποκατάστατο της ζάχαρης μπορεί να καλλιεργηθεί σε βάζο με νερό. Η στέβια έχει γρήγορη ανάπτυξη στο νερό, όμως πρέπει να την προστατεύσουμε το χειμώνα από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Για να πετύχουμε καλή παραγωγή και επιπλέον γλυκύτητα στα φύλλα, τις κρύες μέρες μπορούμε να την καλύψουμε με διάφανη μεμβράνη κάνοντας της μικρές τρύπες για αερισμό.

Μελισσόχορτο

Το μελισσόχορτο που συναρπάζει με το μοναδικό ιδιαίτερο άρωμα λεμονιού, μπορεί και αυτό να ριζώσει και να αναπτυχθεί σε δοχείο με νερό. Αρωματικό φυτό με ευεργετικές ιδιότητες αγχολυτικής και καταπραϋντικής δράση, το μελισσόχορτο αποτελεί εξαιρετική πρώτη ύλη για τα ροφήματα μας.

Λεβάντα

Η λεβάντα, αν και έχει σχετικά αργή ανάπτυξη, μπορεί και αυτή να καλλιεργηθεί σε βάζο με νερό, αρκεί να την τοποθετήσουμε σε ξηρό και ηλιόλουστο περιβάλλον. Μόνο έτσι μπορεί αναπτυχθεί καλά, χαρίζοντάς μας βλαστούς για να αρωματίσουμε ντουλάπες και να προστετεύσουμε τα ρούχα μας από το σκώρο.

Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Πηγή: mistikakipou.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;