Επιβαρύνουν την κλιματική κρίση οι εκπομπές από 13 γαλακτοκομικές εταιρείες
Του Βασίλη Λύγκα
«Σε αντίθεση με τον αυξανόμενο δημόσιο έλεγχο των εταιρειών ορυκτών καυσίμων, υπάρχει μικρή δημόσια πίεση για να καταστεί υπεύθυνη η παγκόσμια εταιρεία κρέατος και γαλακτοκομικών για τις εκπομπές τους», δήλωσε ο Shefali Sharma, Ευρωπαίος διευθυντής της IATP και συγγραφέας της έκθεσης. «Λίγες από αυτές τις εταιρείες αναφέρουν ακόμη και τις εκπομπές τους.»
«Καθώς οι κυβερνήσεις επιταχύνουν τους κλιματικούς τους στόχους, πρέπει να σταματήσει η αύξηση των γαλακτοκομικών και δημόσιων κινήτρων μεγάλης κλίμακας που αυξάνουν περαιτέρω την εταιρική παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, την παραγωγή και τις εκπομπές», είπε. «Η αγροτική ζωή και το μέλλον του πλανήτη μας εξαρτώνται από αυτό.»
Περισσότερο από το 90% των εκπομπών των εταιρειών γαλακτοκομικών προϊόντων παράγονται από τις ίδιες τις αγελάδες, κυρίως με τη μορφή μεθανίου.
Επιστημονικές εκθέσεις έχουν δείξει ότι η μεγάλη κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων καθώς και κρέατος, πρέπει να μειωθεί σημαντικά στις πλούσιες χώρες για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης για το κλίμα.