Και όμως οι περισσότεροι Έλληνες ακόμα δεν γνωρίζουν πως έχουμε καρχαρίες στην Ελλάδα ή ότι και τους τρώμε.
Βεβαίως δεν σταματάει εκεί η εκμετάλλευση μας για τους καρχαρίες αφού στην Ελλάδα υπάρχουν δεκάδες προϊόντα με χόνδρο καρχαριών που πωλούνται.
Παρ’ όλα αυτά βλέπουμε πολύ μεγάλη άγνοια ακόμα και από τους επαγγελματίες ψαράδες ή και το λιμενικό για τα είδη των καρχαριών που έχουμε και για το πως να τους αναγνωρίζουμε.
Αν και ποια έχουμε την λύση όπου έχουμε δημιουργήσει ένα ηλεκτρονικό μάθημα για την αναγνώριση των καρχαριών με βάση τα μορφολογικά χαρακτηριστικά τους.
Οι καρχαρίες όμως είναι πρωτεύοντες θηρευτές και η μείωση τους (ή και εξαφάνιση τους) επηρεάζει αρνητικά τα πάντα σε όλο το θαλάσσιο οικοσύστημα.
Κινδυνεύουν με εξαφάνιση πάνω από το 50% των καρχαριών στην μεσόγειο με βάση το νέο Report της WWF και το πρόβλημα δεν είναι όμως μόνο στην Ελλάδα ή την Μεσόγειο αλλά σε όλο τον κόσμο.
Στην Ελλάδα παρατηρούμε την εμφάνιση των καρχαριών από τον Οκτώβριο του 2017 και δίνουμε τα δεδομένα αυτά δημόσια, εδώ μέσα από την ιστοσελίδα μας.
Δεδομένα Α’ εξαμήνου για την καταγραφή των καρχαριών στην Ελλάδα.
Το πρόγραμμα καταγραφής των καρχαριών μέσω των κοινωνικών δικτύων συνεχίζεται κανονικά και για το 2019 (όπως είχαμε ανακοινώσει τον Ιανουάριο). Αλλά για το 2019 τι έχει πιαστεί στις θάλασσες μας;
Έχοντας τελειώσει το 1ο εξάμηνο δίνουμε δημόσια τα στοιχεία για τις καταγραφές που είχαμε.
Βάση αυτών των καταγραφών (και με βάση και των 2 προηγούμενων χρόνων) ο Εξαβράγχιος καρχαρίας (Hexanchus griseus) κρατάει την πρωτιά σε αλίευση και εμπόριο γενικά παρ’ ότι είναι προστατευόμενο είδος και απαγορεύεται η αλιεία και το εμπόριο του.
Παρ’ όλα αυτά το μεγαλύτερο μέρος των καρχαριών που αλιεύεται (ή έτσι φαίνεται, μιας και δεν έχουμε εικόνα από τις ιχθυόσκαλες) και πωλούνται είναι προστατευόμενα είδη.
Η αλιεία καρχαριών κατά πλειοψηφία είναι από επαγγελματίες ψαράδες, των οποίων τις περισσότερες φορές ανήκει στην παρεμπίπτουσα αλιεία (by-catch) αλλά είναι και αδήλωτη και προωθούνται για πώληση οι καρχαρίες που πιάνουν.
Ενώ οι καταγραφές από ερασιτέχνες ψαράδες δείχνει ότι η πλειοψηφία κρατάει τους καρχαρίες που πιάνουν για τους ίδιους και τις οικογένειες τους, με ελάχιστες περιπτώσεις να τους πωλούν για να βγάλουν κέρδος.
Πηγή: Biodiversity.gr