18.6 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ1o Βιωματικό Eργαστήρι με άξονα το θέατρο του καταπιεσμένου

1o Βιωματικό Eργαστήρι με άξονα το θέατρο του καταπιεσμένου

 

+ :  μορφώνουμε συλλογικότητες

1Βιωματικό Eργαστήρι με άξονα το θέατρο του καταπιεσμένου

Εφαρμογή τεχνικών με εργαλεία του θεάτρου

 

 

Η SCI Hellas διοργανώνει το 1ο Βιωματικό Εργαστήρι +: μορφώνουμε συλλογικότητες με άξονα το θέατρο του καταπιεσμένου -εφαρμογή τεχνικών με εργαλεία του θεάτρου- σε συνεργασία με τους θεατρολόγους Κωνσταντίνο Μαρούγκα και Ιωάννα Τσακίρη.

Στόχος του εργαστηρίου είναι να γνωρίσουν όσοι και όσες συμμετέχουν την αξία, τη χρησιμότητα και τη διαδικασία οικοδόμησης του Θεάτρου του Καταπιεσμένου, όπως αυτό ξεκίνησε από τον Augusto Boal, ώστε να είναι σε θέση μέσω βιωματικών δράσεων, να το εφαρμόσουν και οι ίδιοι/ες μελλοντικά. Το εργαστήρι καταλήγει σε παράσταση, με πραγματικό κοινό.     

Οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες θα μοιραστούν ποικίλες μορφές καταπίεσης τις οποίες και θα αντιμετωπίσουν, ενώ η τελική μορφή καταπίεσης που θα παρουσιαστεί θα σχετίζεται με ένα μείζον κοινωνικό θέμα το οποίο θα προκύψει μέσα από τεχνικές του εργαστηρίου και θα καταλήξει σε παράσταση. Όσοι και όσες συμμετέχουν θα εργαστούν μέσω των δραστηριοτήτων σε ποικιλόμορφες ομάδες και θα βιώσουν εκ των έσω τη δημιουργία μιας παράστασης Θεάτρου του Καταπιεσμένου, δουλεύοντας με όλες τις κατάλληλες τεχνικές και εργαλεία μέσω των δράσεων που προτείνονται. Η φύση του εργαστηρίου είναι εύπλαστη και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους/τις συμμετέχοντες/ουσες. Όραμα αυτής της πρότασης είναι να δημιουργηθεί ένα εργαστήρι που θα εμπλέξει διαφορετικά άτομα που θα μοιραστούν εμπειρίες ενώ θα παρουσιαστεί η έννοια της καταπίεσης στις διάφορες μορφές της, αποσκοπώντας- ιδανικά- στην εξάλειψή της.

 

Η διάρκεια του εργαστηρίου είναι 50 ώρες και

θα πραγματοποιείται κάθε Σάββατο από 19/9/20 – 19/12/20.

Οι συναντήσεις είναι καθαρά βιωματικές και απαιτούν φυσική παρουσία.

 

Εγγραφές μέχρι 25 Αυγούστου 2020

 

O αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος και

θα οριστικοποιηθεί κατόπιν συνέντευξης.

 

Το εργαστήρι απευθύνεται σε:

επαγγελματίες και εθελοντές/ριες που εργάζονται ή θέλουν να εργαστούν με ομάδες, κοινωνικούς λειτουργούς, σύμβουλους νέων, εκπαιδευτές και εκπαιδεύτριες τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης.

 

Κόστος συμμετοχής 200 ευρώ. Θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής.

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο edu@sci.gr

και  στα τηλέφωνα +30 6981361456, +30 6946693047 και +30 2114055585.

 

Χώρος διεξαγωγής του εργαστηρίου: SCI Hellas, Γραβιάς 9-13, 106 78 Αθήνα

 

Λίγα λόγια για το Θέατρο του Καταπιεσμένου απόσπασμα από enfo.gr/ar353

Το Θέατρο του Καταπιεσμένου είναι μια σειρά μεθόδων που εισήγαγε ήδη στη δεκαετία του ’60 ο Βραζιλιάνος σκηνοθέτης Augusto Boal (1931-2009). Πρόκειται για ένα κοινωνικό εργαλείο περί της αναδιαμόρφωσης των σχέσεων εξουσίας. Είναι η επανάσταση του θεάτρου. Στο ομώνυμο βιβλίο του “The theatre of the Oppressed” (“Teatro del Oprimido”, 1974) o Augusto Boal, επηρεασμένος από τον Αριστοτέλη, αναφέρει ότι αφού ο άνθρωπος είναι ον πολιτικό, τότε τα πάντα είναι πολιτικά. Κάθε πράξη και μη πράξη μας είναι πολιτική. Στο Θέατρο του Καταπιεσμένου, όλοι μπορούν να κάνουν θέατρο. Είναι ένα θέατρο στο οποίο πραγματοποιείται κοινωνική μεταμόρφωση και αναπροσδιορίζονται οι ρόλοι εξουσίας. Ο θεατής γίνεται ηθοποιός, μετέχει και συμμετέχει. Από spectator γίνεται spect-actor. Επεμβαίνει, ρωτάει, παρεμβαίνει και αναλαμβάνει την performance. Το περιεχόμενο των δρώμενων αφορά σε κοινωνικές διενέξεις, καταπίεση, ανισότητες, αδικίες που αντικρύζουμε καθημερινά γύρω μας. Προβλήματα στα οποία μάθαμε να ζούμε χωρίς να διερωτηθούμε ποτέ πώς να τα λύσουμε.

 

SCI Ηellas

Η Κίνηση Εθελοντών Service Civil International Ελλάς (SCI-Hellas) είναι σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με έδρα την Αθήνα. Είναι μέλος του παγκόσμιου κοινωνικοπολιτικού δικτύου SCI που δρα για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσω διεθνών εθελοντικών έργων συνεργασίας και αλληλεγγύης με στόχο την εδραίωση του πολιτισμού της ειρήνης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;