20.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣ2022. Το έτος μηδέν για την θέση της γυναίκας

2022. Το έτος μηδέν για την θέση της γυναίκας

 

Του Χρήστου Λουτράδη

Το τελευταίο χρονικό διάστημα τα εγκλήματα, από το περιστατικό με το revenge porn μέχρι την άσκηση βίας αλλά και τις ολοένα και αυξανόμενες γυναικοκτονίες, που έχουν ως θύματα τις γυναίκες, πέρα από την τρομοκρατική αύξηση , έρχονται να αναδείξουν και ένα άλλο χαρακτηριστικό που προσπαθούμε να το απομακρύνουμε, με διακριτικό τρόπο είναι η αλήθεια, από την δημόσια συζήτηση. Το χαρακτηριστικό εκείνο είναι η νοοτροπία της εκπόρνευσης και της χυδαιότητας με την οποία λειτουργεί ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό του ανδρικού πληθυσμού μας.

Έχοντας την ψευτο-πατριωτική ψευδαίσθηση ότι η υποβάθμιση της γυναικείας οντότητας αποτελεί χαρακτηριστικό στοιχείο λαών και πολιτισμών που απέχουν παρασάγγας από την Ελληνική κοσμοθεωρία η κοινωνία μας είτε πορεύονταν ολοταχώς προς μια τοξική αρρενωπότητα που στο όνομα ενός ψευδεπίγραφου ανδρισμού και ενός νεφελώδους ορισμού περί παράδοσης , είτε ανέχονταν την υποβάθμιση του ρόλου της γυναίκας , φτάνοντας ακόμη και σε κτηνώδη περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, εργασιακής απειλής και γενικότερα μια αίσθηση ότι η γυναίκα αποτελεί κτήμα του άνδρα και αντικείμενο είτε εκμετάλλευσης είτε ηδονής .

Αυτή η νοοτροπία πέρα από διάχυτη , είχε και την ανοχή κρατικών δεσμών, της εκκλησίας αλλά και της πλειοψηφίας των συστημικών κυρίως μέσων μαζικής ενημέρωσης που καλλιεργούσαν μια υπο-κουλτούρα πορνογραφική και χυδαία για τις γυναίκες και τον ρόλο τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Και φτάσαμε στο 2021 όπου τα περιστατικά γυναικοκτονίας αλλά και βίας, είτε λεκτικής είτε σωματικής , απέναντι στις γυναίκες έχουν αρχίσει να λαμβάνουν πανδημικά χαρακτηριστικά. Κάτι που επέφερε μια σημαντική κοινωνική αλλαγή , την καταδίκη και την κατακραυγή για τέτοια περιστατικά. 

Φτάνει όμως μόνο αυτό ; Σαφέστατα και όχι. Αν η πολιτεία δεν αντιληφθεί ότι το ζήτημα της αντιμετώπισης των γυναικών ως ισότιμους συμπολίτες με πλήρη δικαιώματα και πλήρη προστασία , δεν είναι μόνο κατασταλτικό αλλά κυρίως ζήτημα παιδείας και παραδείγματος , οι γονοκτονίες και η βία θα αυξάνεται με την μοναδική διαφορά ότι θα αυξαίνονται και οι καταδίκες και η δυσανεξία της κοινωνίας απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα.

Δυστυχώς όμως , αυτό δεν φτάνει. Και οι ευθύνες του πολιτικού συστήματος , σήμερα είναι ιστορικές , αύριο θα είναι εγκληματικές.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;