31.4 C
Athens
Σάββατο, 1 Οκτωβρίου, 2022
ΑρχικήΓΕΩΡΓΙΑ2η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων στο Πελίτι. Από χέρι σε χέρι, από γενιά...

2η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων στο Πελίτι. Από χέρι σε χέρι, από γενιά σε γενιά, οι σπόροι ενώνουν τους ανθρώπους

Άνθρωποι από κάθε γωνιά του πλανήτη, με τις ιστορίες και τις εμπειρίες τους, που ο καθένας εξ αυτών βιώνει τη δική του πραγματικότητα δίπλα στη φύση, ήταν, για μια ακόμα χρονιά, οι πρωταγωνιστές της μεγάλης οικογιορτής που πραγματοποιήθηκε στη Γη του Πελίτι, στο Μεσοχώρι του δήμου Παρανεστίου, στην ορεινή Δράμα. 
   
Μέσα σε μια κατάφυτη έκταση, απίστευτης φυσικής ομορφιάς, ο εμπνευστής και ιδρυτής της εναλλακτικής κίνησης Πελίτι, ο καθόλα δραστήριος Παναγιώτης Σαϊνατούδης και οι εκατοντάδες φίλοι και εθελοντές του Πελίτι διοργάνωσαν για 18η συνεχή χρονιά τη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι και τη 2η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων. 
Φέτος, συμμετείχαν εκπρόσωποι από την Τουρκία, τη Βουλγαρία, την Κύπρο, την Ιταλία, τις Η.Π.Α, τη Γουατεμάλα, τη Βενεζουέλα, τη Νότια Αφρική, το Μπουρκίνα Φάσο, την Ινδία και την Γαλλία. Επίσης, δεκαπέντε τοπικές ομάδες του Πελίτι που δραστηριοποιούνται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας ήρθαν στη Δράμα προσφέροντας και ανταλλάσσοντας σπόρους. 
   
Άνθρωποι από την Ελλάδα και το εξωτερικό που μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες για τη διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς όπου γης μοιράστηκαν για τρεις μέρες γνώσεις και προβληματισμούς κυρίως όμως έθεσαν εκ νέου τις βάσεις για τη συνέχιση της κοινής προσπάθειας. Στοχεύοντας στον σεβασμό κάθε μορφής ζωής στον πλανήτη, στον σεβασμό και τη διαφορετικότητα των ανθρώπινων κοινωνιών, την ελεύθερη διακίνηση των σπόρων, την προαγωγή τεχνικών για την προώθηση της συνεργασίας με τη φύση. 
   
Σημαντικές προσωπικότητες, ακτιβιστές και αγρότες, συμμετείχαν στη 2η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων, παρουσιάζοντας ο καθένας τις μοναδικές εμπειρίες γύρω από τη διάσωση και διάδοση των σπόρων, της προστασίας του περιβάλλοντος, της αξίας των προσφορών της γης.
  
 Ανάντα Γκιγιέ: «Η φύση είναι παιχνιδιάρα, πρέπει να παίζουμε μαζί της»
   
Ο 30χρονος Ανάντα Γκιγιέ (Ananda Guillet) διευθυντής μιας από τις μεγαλύτερες οικολογικές οργανώσεις στη Γαλλία, της Kokopelli, με τεράστια δράση στον πολλαπλασιασμό, τη διάδοση και διάσωση βιολογικών σπόρων που εκμεταλλεύεται και εμπορικά, ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και τη Δράμα, προκειμένου συμμετάσχει στη 2η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων. Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ δεν κρύβει τη χαρά για την επίσκεψη αυτή, σημειώνοντας εξ αρχής με νόημα: «η φύση κινδυνεύει συνεχώς από τους ανθρώπους και ποτέ οι άνθρωποι από τη φύση, αυτή είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να αποδεχθούμε. Η φύση δεν μας χρειάζεται, εμείς όμως χειμαζόμαστε τη φύση. Αν τη σκοτώσουμε σκοτώνουμε εμάς τους ίδιους και αυτό ισχύει σε κάθε γωνιά του πλανήτη». 
   
Ο νεαρός Γκιγιέ θεωρεί ότι δράσεις, όπως αυτές του Πελίτι, είναι πολύ ενδιαφέρουσες και δίνουν την ευκαιρία στους ανθρώπους να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, ν’ αγαπήσουν τη φύση και να τη γνωρίσουν καλύτερα.
   
Ο οργανισμός Kokopelli διαθέτει σήμερα 150. 000 πελάτες από τη Γαλλία κι άλλες χώρες, ενώ συνεργάζεται με πολλούς παραγωγούς σπόρων, που, όπως σημειώνει ο Γκιγιέ, έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων πάντα προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος. Πάντως, ο ίδιος προτρέπει τους ανθρώπους να ανακαλύψουν τη φύση με κάθε ευκαιρία που τους δίνεται. «Η φύση είναι ζωντανή, μεταβάλλεται συνεχώς, αλλά κυρίως είναι παιχνιδιάρα. Και πρέπει να παίζουμε μαζί της όποτε μπορούμε στο μπαλκόνι, στον κήπο, στο χωράφι. Μόνο αν διασώσουμε και διαδώσουμε τους σπόρους θα έχουμε υγιή διατροφή» τονίζει με εμφαση.
   
2η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων στο Πελίτι. Από χέρι σε χέρι, από γενιά σε γενιά, οι σπόροι ενώνουν τους ανθρώπους
Ιζαμπέλα Τροϊζί: «Η ενέργεια της Γης είναι μαγική»
   
«Η φύση ενώνει, είναι το κοινό σημείο της ζωής όλων των ανθρώπων» υποστηρίζει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ιταλίδα Ιζαμπέλα Τροϊζί που συμμετείχε στη 2η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων στη Γη του Πελίτι, εκπροσωπώντας το παγκόσμιο κίνημα Navdanya που ίδρυσε στην Ινδία η Δρ. Βαντάνα Σίβα. «Η γιορτή αυτή» σημειώνει η Ιζαμπέλα «είναι μια θαυμάσια εκδήλωση φέρνει τους ανθρώπους πολύ κοντά στη φύση κι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Είναι ωραίο να βλέπεις ανθρώπους που μοιράζονται τις ίδιες αξίες να έρχονται εδώ, να επικοινωνούν, να ανταλλάσσουν ελεύθερα σπόρους και εμπειρίες».
   
Η Ιταλίδα εκπρόσωπος της Navdanya σημειώνει με έμφαση ότι η ενέργεια που δίνει η γη στους ανθρώπους είναι μαγική «αρκεί ο καθένας να την αντιληφθεί και να την εκμεταλλευτεί προς όφελος του. Σε κάθε περίπτωση πάντως χρειάζεται ισορροπία ανάμεσα στον άνθρωπο και την άγρια φύση και δράσεις όπως αυτές το επιτυγχάνουν».
   
Ματιέ λε Μπρετόν: «Ας αναζητήσουμε την προσωπική μας ευθύνη απέναντι στη φύση»
   
Ο Γάλλος Ματιέ λε Μπρετόν γνώρισε τον ιδρυτή του Πελίτι, Παναγιώτη Σαϊνατούδη στη Χάγη της Ολλανδίας, στη διάρκεια της Παγκόσμιας Λαϊκής Συνέλευσης τον Οκτώβριο του 2016, όπου και καθιερώθηκε η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων. Την επόμενη χρονιά ήρθε στην Ελλάδα ως εκπρόσωπος της αγροτοσυνεταιριστικής οργάνωσης όπου συμμετείχε. Φέτος, ήρθε ως απλός επισκέπτης δηλώνοντας ενθουσιασμένος από τους ανθρώπους, τη φύση και τη γιορτή. Δηλώνει, επίσης, λάτρης της πατρίδας μας και τα λιγοστά ελληνικά που μιλάει τα οφείλει στην ολιγόμηνη παραμονή του στην Κρήτη πριν από λίγα χρόνια. Ο Ματιέ αποτελεί σήμερα παράδειγμα διατροφικής αυτονομίας και ελεύθερης πρόσβασης στη γεωργική γη.
   
Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, δεν κρύβει την ανησυχία του για την πορεία της φύσης σε ολόκληρο τον πλανήτη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «οι πληθυσμοί των πουλιών οδηγούνται σε κατάρρευση, όλα αυτά τα χρόνια έχουν οδηγηθεί σε αφανισμό εκατοντάδες είδη. Πρέπει ν’ ανοίξουμε την καρδιά και τη συνείδησή μας για να δούμε ο κάθε άνθρωπος ξεχωριστά σε ποιο σημείο της προσωπικής του διαδρομής βρίσκεται μέσα στη φύση και τι ευθύνη έχει αναλάβει. Εκδηλώσεις όπως αυτή στέλνουν μηνύματα στους ανθρώπους που πρέπει να τ’ ακούσουν και να τα ακολουθήσουν όσο περισσότερο μπορούν».
   
Ο Ματιέ είναι αγρότης και συμμετέχει σε έναν ιδεότυπο συνεταιρισμό καταναλωτών – παραγωγών που στοχεύει στην καλή τοπική γεωργία και στη διάθεση υγιών προϊόντων διατροφής. Σε αυτόν τον συνεταιρισμό τριάντα αγρότες παράγουν προϊόντα για 450 οικογένειες, τα μέλη των οποίων προμηθεύονται κάθε εβδομάδα ένα χαρτόκουτο με όλα τα απαιτητά προϊόντα που χρειάζονται. Οι αγρότες έχουν έτσι εξασφαλισμένη τη διάθεση των προϊόντων τους και οι οικογένειες – πελάτες είναι απόλυτα σίγουροι για την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων που προμηθεύονται.
   
Τζον Κασσία: «Οι άνθρωποι χρειάζονται τη φροντίδα και την προστασία της φύσης»
  
Ενθουσιασμένος από το πρώτο ταξίδι του στην Ελλάδα και στη Γη του Πελίτι δηλώνει ο Αμερικανός Τζον Κασία (John Caccia) από το Αϊντάχο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Το ταξίδι του Τζον που ξεκίνησε από τα Βραχώδη Όρη και στόχο έχει όπως δηλώνει, χαριτολογώντας, στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, «να ανακαλύψει τα μυστικά του Πελίτι. Ομολογώ πως οι σπόροι με έφεραν σε αυτό το πανέμορφο μέρος. Και στις ΗΠΑ έχουμε ανάλογες οικογιορτές αλλά όχι με την ποιότητα και το πνεύμα φιλίας που συνάντησα εδώ στη Δράμα στους ανθρώπους του Πελίτι. Μέσα σε αυτή τη γιορτή, αναπτύσσονται ισχυροί δεσμοί φιλίας και αυτό ενισχύει σημαντικά το σκοπό και το έργο που επιτελείται. Είναι τιμή μου να βρίσκομαι σήμερα εδώ, να εκπροσωπώ την οργάνωσή μου. Ήρθα γιατί εμείς πραγματικά θεωρούμε την εκδήλωση του Πελίτι πολύ πετυχημένη διοργάνωση και θέλουμε να μάθουμε αυτό το μυστικό της επιτυχίας».
   
Ο Τζον Κασσία είναι κατασκευαστής ασημένιων κοσμημάτων, ασχολείται συστηματικά με την προστασία της φύσης και δεν είναι τυχαίο που η θεματολογία των κοσμημάτων του προέρχονται από εικόνες και στοιχεία της γης. Είναι από τους ανθρώπους που στηρίζουν τις λεγόμενες βιβλιοθήκες σπόρων και προσπαθεί περάσει το διαχρονικό μήνυμα ότι όλοι οι άνθρωποι χρειάζονται τη φροντίδα και την προστασία που παρέχει η φύση.
   
«Υπάρχουν δυο κατηγορίες ανθρώπων» σημειώνει με νόημα «αυτοί που παίρνουν τους καρπούς της γης και μετά την καταστρέφουν κι αυτοί που παίρνουν τους καρπούς αλλά την προστατεύουν και τη φροντίζουν. Αυτό είναι το λυπηρό. Βέβαια κι όταν την αγαπάς πάρα πολύ, υπερβολικά, τη φύση πάλι μπορείς να την καταστρέψεις άθελά σου όμως παρεμβαίνοντας με διάφορους τρόπους που ίσως αποβούν μοιραίοι. Για το λόγω αυτό χρειάζεται μέτρο και ισορροπία».
   
Ο Τζον θεωρεί ότι οι σημερνοί νέοι άνθρωποι και ιδιαίτερα οι νεαρής ηλικίας είναι πολύ ευαισθητοποιημένοι και χρόνο με το χρόνο αποκτούν έναν ηγετικό ρόλο στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος που πολλές φορές εμπνέει τους μεγαλύτερους.
   
Βάσω Κανελλοπούλου: Στην υπηρεσία της φύσης
   
Ανάμεσα στους πολλούς ξένους και μια Ελληνίδα, μια δραστήρια γυναίκα που -επαγγελματικά και προσωπικά σχεδόν- αφιέρωσε τη ζωή της στη διατήρηση της ισορροπίας ανάμεσα στη φύση και τον άνθρωπο. Η Βάσω Κανελλοπούλου, με καταγωγή από τη Βυτίνα της ορεινής Αρκαδίας επί σειρά ετών εργαζόταν στην ΕΡΤ ως δημοσιογράφος στην παραγωγή περιβαλλοντικών εκπομπών και ντοκιμαντέρ. Σήμερα, που οι επαγγελματικές υποχρεώσεις δεν στέκονται «εμπόδιο» λόγω της συνταξιοδότησής της ζει στο Αίγιο στηρίζοντας έμπρακτα τον Παναγιώτη Σαϊνατούδη και την καθόλα δραστήρια ομάδα του Πελίτι. Συμμετείχε σε αυτή τη μεγάλη οικογιορτή μαζί και με άλλα μέλη της τοπικής ομάδας που δραστηριοποιείται στο Αίγιο στη διάσωση, διατήρηση και ελεύθερη διακίνηση των σπόρων. 
   
Οι γνώσεις και η εμπειρίες που απέκτησε όλα αυτά χρόνια -είτε ως επαγγελματίας δημοσιογράφος είτε προσφέροντας σημαντικό εθελοντικό έργο στον Πελίτι- την καθιστούν ένα σημαντικό κεφάλαιο αυτής της μεγάλης και κοινής προσπάθειας που στοχεύει στη δημιουργία μιας καλύτερης ζωής για όλους υπηρετώντας όμως με συνέπεια και υπευθυνότητα τους κανόνες της φύσης και φροντίζοντας το περιβάλλον, το κοινό μας σπίτι.
2η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων στο Πελίτι. Από χέρι σε χέρι, από γενιά σε γενιά, οι σπόροι ενώνουν τους ανθρώπους

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

echo ‘’ ;