18 C
Athens
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣ310.000 πολίτες στην μεγαλύτερη διαδήλωση για το κλίμα στην Νέα Υόρκη -...

310.000 πολίτες στην μεγαλύτερη διαδήλωση για το κλίμα στην Νέα Υόρκη – Πορείες διαμαρτυρίας σε 159 χώρες

photo from @cynryan on Twitter

«Δουλειές, Δικαιοσύνη και Καθαρή Ενέργεια», «Δεν Υπάρχει Πλανήτης Β»,
«Τα Δάση δεν είναι για Πούλημα» ήταν μερικά από τα πλακάτ των χιλιάδων
διαδηλωτών που πλημμύρισαν χθες το κεντρικό Μανχάταν, σε μια από τις
μεγαλύτερες διαδηλώσεις κατά της κλιματικής αλλαγής που πραγματοποιήθηκε
χθες στη Νέα Υόρκη, αλλά και σε άλλες 159 πόλεις, με αίτημα την άμεση
δράση εν όψει της συνόδου για το κλίμα στον ΟΗΕ.

Διεθνής Διάσκεψη για το Κλίμα: Οι πολίτες ξέρουν, οι ηγέτες μπορούν;

Εντυπωσιακές ήταν οι πορείες που πραγματοποιήθηκαν σε πολλά μέρη του πλανήτη στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα για την αναγκαιότητα λήψης μέτρων κατά της κλιματικής αλλαγής εν όψει της της Διεθνούς Διάσκεψης για το κλίμα που συγκαλείται από τον γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν στη Νέα Υόρκη.

Μάλιστα, καθώς η σύνοδος θεωρείται προπομπός της προσπάθειας να υιοθετηθεί στα τέλη του 2015 στο Παρίσι μια συνολική συμφωνία για το θέμα, το ηχηρό μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες του κόσμου είναι ότι απαιτείται πολιτική βούληση για συγκεκριμένες αποφάσεις.

310.000 πολίτες στην μεγαλύτερη διαδήλωση για το κλίμα στην Νέα Υόρκη - Πορείες διαμαρτυρίας σε 159 χώρες

310.000 πολίτες στην μεγαλύτερη διαδήλωση για το κλίμα στην Νέα Υόρκη - Πορείες διαμαρτυρίας σε 159 χώρες

Μπαν Κι-Μουν: Δεν υπάρχει plan B για το κλίμα


Αυτό εξάλλου επιτάσσει και η δραματική δήλωση που έκανε ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν στην πορεία στο Μανχάταν ο οποίος συνοδευόμενος από την Γαλλίδα υπουργό Περιβάλλοντος Σεγκολέν Ρουαγιάλ τόνισε στους δημοσιογράφους: «Αυτός είναι ο πλανήτης στον οποίο θα ζήσουν οι επόμενες γενιές, Δεν υπάρχει σχέδιο Β γιατί δεν έχουν πλανήτη Β»
Ο κόσμος στους δρόμους για το Κλίμα

Πορείες διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν σε περισσότερες από 2.000 πόλεις ανά τον κόσμο, σε 159 χώρες.


Στο Μανχάταν οι διοργανωτές κάνουν λόγο για συμμετοχή 310.000 ενώ οι διοργανωτές χαρακτήρισαν τη διοργάνωση την μεγαλύτερη διαμαρτυρία για το κλίμα της τελευταίας πενταετίας, όπως μετέδωσε το BBC.

Στο Βερολίνο, 10.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στην Πύλη του Βρανδεμβούργου για να ζητήσουν την λήψη άμεσων μέτρων.

Στις Βρυξέλλες, η αστυνομία εκτιμά ότι περισσότεροι από 1.000 διαδηλωτές συμμετείχαν στην πορεία για το κλίμα, ενώ οι ίδιοι οι διοργανωτές της διαδήλωσης κάνουν λόγο για 2.000 άτομα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Belga.

Στο Γιοχάνεσμπουργκ, οι διαδηλωτές φορούσαν κονκάρδες με πράσινες καρδιές και σχημάτισαν με το σώμα τους μία καρδιά σε έναν ανοιχτό χώρο ενώ ελικόπτερα που πετούσαν στην περιοχή τους φωτογράφιζαν.

Στη Στοκχόλμη, η ισχυρή βροχόπτωση δεν επηρέασε τους διαδηλωτές που πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης καταλήγοντας στο κοινοβούλιο.

Στο Όσλο, περίπου 400 άνθρωποι συμμετείχαν στη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε μπροστά από το κοινοβούλιο. Οι διαδηλωτές κρατούσαν ομπρέλες και πλακάτ που έγραφαν “Η Πράσινη Επανάσταση 2014”.

Στο Βελιγράδι, οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό με το σύνθημα “Αλλάξτε πολιτική, όχι κλίμα”.

Στο Κατμαντού εκατοντάδες νέοι βγήκαν στους δρόμους ζητώντας “τολμηρή δράση και δικαιοσύνη για το κλίμα”.

Στο Κάιρνς της Αυστραλίας, οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία μέχρι το συνεδριακό κέντρο όπου συνεδρίαζαν οι υπουργοί Οικονομικών της G20 κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως “Ανανεώσιμες” και “Αλλαγή Τώρα”.

Στη Μελβούρνη, 20.000 άνθρωποι συμμετείχαν στη διαδήλωση ζητώντας από τον πρωθυπουργό Τόνι Άμποτ να κάνει περισσότερα για την κλιματική αλλαγή.

Ογκώδεις ήταν οι πορείες για το κλίμα σε Παρίσι και Λονδίνο.

Την Τρίτη ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν αναμένεται να υπογραμμίσει την επείγουσα ανάγκη για μια νέα παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα, ωστόσο η εικόνα της οριακής κατάστασης που βιώνει ο πλανήτης, αποτυπώνεται γλαφυρά στις εκθέσεις που παρουσιάστηκαν στα περιοδικά Nature.

Τα συμπεράσματα άκρως ανησυχητικά:


Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την καύση ορυκτών καυσίμων αλλά και την παραγωγή τσιμέντου αυξήθηκαν κατά 2,3% το 2013 φτάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ στο ετήσιο υψηλό των 36 δισεκατομμυρίων τόνων, σύμφωνα με την ετήσια ανάλυση των τάσεων από το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Ανθρακα.

Η ποσόστωση του 1,2 δισεκατομμυρίων τόνων για τις εκπομπές αναμένεται να εξαντληθεί σε μια γενιά δηλαδή χονδρικά σε 30 χρόνια, σύμφωνα με το κέντρο Ερευνών για το Περιβάλλον και το Κλίμα.

Ενδεχόμενη υπέρβαση της ποσόστωσης εκπομπών, είναι πιθανό να αυξήσει τη θερμοκρασία της Γης περισσότερο από 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τις θερμοκρασίες της προ-βιομηχανικής εποχής. Σε αυτή την περίπτωση, η Γη αντιμετωπίζει δραματικούς κινδύνους από την αύξηση του επίπεδου των θαλασσών αλλά και από θανατηφόρες ξηρασίες όπως επισημαίνουν οι ειδικοί επιστήμονες για το παγκόσμιο κλίμα.

Μάλιστα, η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή αναφέρει ότι ο πλανήτης αντιμετωπίζει πιθανότητα αύξησης της θερμοκρασίας κατά 4 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα, εάν δεν αναληφθεί κάποια προληπτική δράση.

Η Κίνα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα, με 27,7% το 2013, ακολουθούμενη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με 14,4% σύμφωνα με το άρθρο στο περιοδικό Nature Geoscience. Επόμενη στη σειρά είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο σύνολο των 28 κρατών μελών της με 9,6% και ακολουθεί η βιομηχανικά αναδυόμενη Ινδία με 6,6%.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ωστόσο ήταν ένα από τα λίγα σημεία του κόσμου όπου οι εκπομπές αερίων στην πραγματικότητα μειώθηκαν το 2013, κατά 1,8% και αυτό λόγω της οικονομικής κρίσης, όπως αναφέρουν οι μελετητές

«Η Κίνα εκπέμπει τώρα περισσότερο από ό,τι οι ΗΠΑ και η ΕΕ και στη χώρα αυτή οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα ανά άτομο είναι κατά 45% υψηλότερες από τον παγκόσμιο μέσο όρο, ξεπερνώντας ακόμα και το μέσο όρο της ΕΕ» δήλωσε ο Ρόμπι Άντριου μέλος του κέντρου Ερευνών για το Περιβάλλον και το Κλίμα.

Η παραγωγή του τσιμέντου, η οποία μαζί με την καύση των ορυκτών καυσίμων έχουν χαρακτηρισθεί οι μεγαλύτεροι «παραγωγοί» βλαβερών εκπομπών για το περιβάλλον, αντιπροσωπεύει περίπου το 5% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Γη του Πανεπιστημίου της Κολούμπια.

Οι προθέσεις και τα περιθώρια πολιτικής του Ομπάμα


Ο Μπαράκ Ομπάμα ελπίζει να κινητοποιήσει τις χώρες αύριο στη διάσκεψη για το Κλίμα του ΟΗΕ ενόψει μιας διεθνούς συμφωνίας το 2015 στο Παρίσι, η τελευταία ευκαιρία του για να βάλει το όνομά του σε περίοπτη θέση στο κεφάλαιο της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.

Ωστόσο απέναντι σε μια απροθυμία του Κονγκρέσου να ψηφίσει νόμους για τον περιορισμό των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου και ακόμη περισσότερο να επικυρώσει μια διεθνή συνθήκη, ο αμερικανός πρόεδρος που δήλωνε στην αρχή της δεύτερης θητείας του ότι παραμένοντας κάποιος αδρανής είναι σαν να “προδίδει” τις μελλοντικές γενιές, έχει περιορισμένο περιθώριο ελιγμών.

Η διάσκεψη που αρχίζει στη Νέα Υόρκη και θα ολοκληρωθεί έπειτα από 15 μήνες στο Παρίσι,”είναι η ευκαιρία για τον πρόεδρο να αφήσει το σημάδι του” στο θέμα αυτό που είχε θέσει ως προτεραιότητα το 2008 όταν εξελέγη στον Λευκό Οίκο, υπογραμμίζει ο Αλντεν Μέγερ, του κέντρου έρευνας Union of Concerned Scientists στην Ουάσινγκτον.

Η τελευταία φορά που ο Ομπάμα συναντήθηκε με αρχηγούς κρατών για να προσπαθήσει να επιτύχει μια συμφωνία για το Κλίμα, τον Δεκέμβριο του 2009 στην Κοπεγχάγη, η αποτυχία ήταν πικρή, οδυνηρή.

“Πιστεύω ότι οι άνθρωποι δικαίως είναι απογοητευμένοι από το αποτέλεσμα”, δήλωνε μερικές ημέρες μετά τη σύνοδο στην πρωτεύουσα της Δανίας, η οποία είχε οδηγήσει τελικά στη σύνταξη ενός μικρού κειμένου.

Πέντε χρόνια αργότερα, η εξίσωση παραμένει τρομερά πολύπλοκη. “Νομίζω ότι σήμερα υπάρχει ταυτόχρονα περισσότερος ρεαλισμός και φιλοδοξία από ό,τι το 2009”, δήλωσε ο Τοντ Στερν, βασικός αμερικανός διαπραγματευτής για το Κλίμα. “Ωστόσο, αυτές οι διαπραγματεύσεις είναι πάντα δύσκολες”, παραδέχτηκε στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης.

Βραχυπρόθεσμα, μοιάζει μάλλον απίθανο ότι οι 120 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων που θα μετάσχουν στη σύνοδο κορυφής αυτή διάρκειας μιας ημέρας στη Νέα Υόρκη θα ανταποκριθούν στις προσδοκίες του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν που ζήτησε “τολμηρές ανακοινώσεις”.

Ο Λευκός Οίκος έχει προειδοποιήσει ότι δεν πρέπει να αναμένονται συγκεκριμένοι “αριθμοί” όσον αφορά τους αμερικανικούς στόχους πέραν του 2020, οι οποίοι θα είναι στο επίκεντρο της συμφωνίας του Παρισιού. Σύμφωνα με τον Τζον Ποντέστα, σύμβουλο του Ομπάμα για το Κλίμα και την Ενέργεια, οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν “από τώρα έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2015, έναν φιλόδοξο εθνικό στόχο.”

Επί του παρόντος, η κυβέρνηση Ομπάμα προτάσσει τα μέτρα που έλαβε τους τελευταίους μήνες για μείωση της κατανάλωσης των ορυκτών καυσίμων.

Στις αρχές Ιουνίου, ο Ομπάμα αποκάλυψε νέες προδιαγραφές για δραστική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για το σύνολο των εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας: μείωση κατά 30% έως το 2030 σε σχέση με το 2005.

Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος προτιμά να αναβάλει τη δύσκολη αλλά κρίσιμη συζήτηση για τη νομική φύση της συμφωνίας που οι 195 χώρες της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή ελπίζουν να επιτύχουν στο τέλος του 2015 στη Γαλλία.

Το αμερικανικό Σύνταγμα ορίζει ότι κάθε συνθήκη νομικά δεσμευτική πρέπει να επικυρώνεται από τα δύο τρίτα της Γερουσίας, αδιανόητη εξίσωση στην παρούσα πολιτική ισορροπία. Όλοι θυμούνται το Πρωτόκολλο του Κιότο που υπογράφηκε ύστερα από διαπραγματεύσεις το 1997, αλλά ουδέποτε επικυρώθηκε από τις ΗΠΑ.

“Η συζήτηση για τη μορφή που θα λάβει η συμφωνία αυτή είναι ανοικτή”, υπογραμμίζει ο Τοντ Στερν, ο οποίος θυμίζει ότι στο Ντέρμπαν το 2011, οι χώρες συμφώνησαν να καταλήξουν μέχρι το 2015 σε “ένα πρωτόκολλο, ένα άλλο νομικό μέσο ή μια προμελετημένη από κοινού λύση με νομική ισχύ”. “Αυτό είναι ένας πολύ ελαστικός ορισμός” τονίζει.

Απέναντι σε διάφορες υποθέσεις που ακούγονται στην Ουάσινγκτον προκειμένου να βρεθεί ένα “υβριδικό σχήμα” για να αποφευχθεί μια ψηφοφορία καταπέλτης στη Γερουσία, πολλοί βουλευτές καταγγέλλουν εκ των προτέρων μια άρνηση της δημοκρατίας.

“Αυτό δυστυχώς δεν θα ήταν παρά ένα νέο παράδειγμα της τάσης της κυβέρνησης Ομπάμα … να αγνοεί τους εκπροσώπους του λαού όταν δεν συμφωνούν με αυτήν”, δήλωσε ο Μιτς Μακ Κόνελ, επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας στη Γερουσία.

“Πολιτικά, οποιαδήποτε διεθνής συμφωνία θα είναι δύσκολο να εγκριθεί στις ΗΠΑ.

Ταυτόχρονα, οι περισσότερες χώρες σε όλο τον κόσμο θέλουν μια νομικά δεσμευτική συμφωνία, θέλουν να διασφαλίσουν ότι οι ΗΠΑ και οι άλλες χώρες θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους”, συνοψίζει η Τζένιφερ Μόργκαν του World Resources Institute (WRI). “Θα πρέπει να γίνουν λεπτοί χειρισμοί με τις άλλες χώρες, αυτή είναι μια από τις μεγάλες προκλήσεις για τον Ομπάμα”.

310.000 πολίτες στην μεγαλύτερη διαδήλωση για το κλίμα στην Νέα Υόρκη - Πορείες διαμαρτυρίας σε 159 χώρες
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;