21.7 C
Athens
Σάββατο, 1 Οκτωβρίου, 2022
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ3ο Reworks Agora: Τόλμησαν να αγκαλιάσουν το άγνωστο, πήραν την τύχη στα...

3ο Reworks Agora: Τόλμησαν να αγκαλιάσουν το άγνωστο, πήραν την τύχη στα χέρια τους και μοιράζονται τις εμπειρίες τους

Επιχειρηματίες που δημιούργησαν επιδραστικά προϊόντα, ερευνητές που παράγουν πρωτοποριακό έργο σε παγκόσμιο επίπεδο, διοργανωτές πολιτιστικών φεστιβάλ, τα οποία ξεπέρασαν τα σύνορα μιας χώρας και έγιναν δίκτυα πολιτισμού έρχονται στη Θεσσαλονίκη από διάφορα μέρη του κόσμου για να διηγηθούν τις ιστορίες τους, το πως βγήκαν από τη “ζώνη άνεσης”, αγκάλιασαν το άγνωστο και πήραν την τύχη στα χέρια τους.

Με τις ομιλίες τους και τη συμμετοχή σε συζητήσεις στο Reworks Agora, που έχει φέτος θέμα “Αυτοί που τολμούν” θα προσεγγίσουν τα ζητήματα της συμμετοχικής κοινωνίας, του πολιτιστικού ακτιβισμού, της πολιτιστικής επιχειρηματικότητας και της τεχνητής νοημοσύνης στη μουσική βιομηχανία.

Το Reworks Agora είναι ένα μονοήμερο διαθεματικό και πολυδύναμο forum που διοργανώνεται για τρίτη χρονιά στο πλαίσιο του Reworks Festival (20-23/9), του φεστιβάλ σύγχρονης μουσικής που προβάλλει πρωτοποριακές μουσικές τάσεις και νέες πολιτιστικές ιδέες παρουσιάζοντας καλλιτέχνες στη Θεσσαλονίκη απ’ όλο τον κόσμο.

“Ο τίτλος της φετινής διοργάνωσης είναι “Αυτοί που τολμούν” και βασίστηκε στην ιδέα να παρουσιάσουμε πρότζεκτ και ομιλητές που αποφάσισαν να “σπάσουν” τη ζώνη της άνεσης τους, να βρεθούν σε αχαρτογράφητα νερά και να πάρουν την τύχη στα χέρια τους, διαμορφώνοντας ένα αύριο για τον χώρο του πολιτισμού, που να ανταποκρίνεται στο καταιγιστικό παρόν που βιώνουμε” δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η Αργυρώ Μπαράτα, συντονίστρια του Reworks Agora.

Στο φετινό πρόγραμμα, όπως διευκρίνισε, “δίνεται έμφαση σε πολιτιστικούς πολιτιστικούς οργανισμούς και επιχειρηματίες που κινούνται με εξωστρέφεια σε όλο τον κόσμο. Σε ακτιβιστές που παίρνουν το ρίσκο να ταρακουνήσουν τα νερά. Σε καλλιτέχνες που χρησιμοποιούν τεχνολογίες και παράγουν πρωτότυπο υλικό που δεν έχει γίνει ξανά με τον ίδιο τρόπο. Όλοι οι καλεσμένοι μας θα μοιραστούν τις εμπειρίες τους, τις όμορφες και δύσκολες στιγμές και θα μας προτείνουν τον τρόπο να αγκαλιάσουμε το δικό μας άγνωστο”.

Η πολυμορφία του προγράμματος, καθώς εκτός από ομιλίες και συζητήσεις, θα υπάρχουν demos, προβολές και πολλή μουσική, είναι η πτυχή καινοτομίας του φόρουμ ιδεών και σκέψης, Reworks Agora, σύμφωνα με τη συντονίστριά του, όπως επίσης και το γεγονός ότι το κοινό πλέον θα επιλέγει τα θέματα της διοργάνωσης.

“Σε στρατηγικό επίπεδο, θέλουμε να χτίσουμε μεθοδικά μια διαφορετική προσέγγιση στην επιλογή του περιεχομένου που θα παρουσιάζουμε στο Agora και το οποίο θα προέρχεται από κάτω. Για αυτό τον λόγο, θα διερευνήσουμε τι θέλει το κοινό μας να παρακολουθεί στα επόμενα Reworks Agora. Με αυτόν τρόπο θα είμαστε καλύτερα συντονισμένοι μαζί του, θα έχουμε τη δυνατότητα να ανακαλύπτουμε συνεχώς νέα πρότζεκτ και θα δίνουμε βήμα σε λιγότερο γνωστές “φωνές”, που ίσως να μην είχαν την ευκαιρία να ακουστούν” τόνισε.

Απαντώντας στην ερώτηση αν είναι εφικτή στην Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη η προώθηση ανεξάρτητων και καινοτόμων πολιτιστικών πρακτικών και η δικτύωση με αντίστοιχες πρωτοβουλίες στο εξωτερικό η Αργυρά Μπαράτα είπε ότι από την αρχή είχε τεθεί ως στόχος η ανάπτυξη ακόμη πιο δυναμικά των διεθνών συνεργασιών του Reworks με πολιτιστικούς οργανισμούς, δίκτυα και φεστιβάλ.

“Θέλουμε να διεισδύουμε με πιο άμεσο τρόπο σε μια δεξαμενή από δημιουργικά μυαλά και πρότζεκτ, τα οποία στη συνέχεια θα παρουσιάζουμε στη Θεσσαλονίκη και το Agora” ανέφερε.

“Μεταξύ άλλων, θα είναι μαζί μας εκπρόσωποι του BBC, του Φεστιβάλ Sonar από τη Βαρκελώνη, του Amsterdam Dance Event και του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Δεν ειίαι εύκολο να πείσεις έναν ομιλητή να αφιερώσει τον χρόνο του, να έρθει στη Θεσσαλονίκη για να μιλήσει σε ένα νεοσύστατο φόρουμ.

Η συμμετοχή μας όμως στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Creative Europe και η εμπιστοσύνη από θεσμικούς οργανισμούς, όπως η Αμερικανική Πρεσβεία μας έδωσε άμεσα αξιοπιστία, την οποία δεν αφήσαμε ανεκμετάλλευτη. Και πλέον είμαστε πολύ χαρούμενοι που η διεθνής δικτύωση του Reworks Festival και του Agora θα συνεχιστεί και στο μέλλον, καθώς εγκρίθηκε η επέκταση του ευρωπαϊκού προγράμματος “We are Europe” για άλλα τρία χρόνια με την προσθήκη και άλλων πολύ σημαντικών Φεστιβάλ της Ευρώπης, τα οποία και θα σας παρουσιάσουμε στο μέλλον” υπογράμμισε.

Αναφερόμενη στο Reworks Festival, η Αργυρώ Μπαράτα, είπε ότι ο χαρακτήρας του είναι ξεκάθαρα διατυπωμένος, είναι ξεχωριστός και ταυτόχρονα μοναδικός, γι αυτό το Φεστιβάλ έχει τόσο μεγάλη απήχηση επί 14 χρόνια.

“Δεν προέκυψε τυχαία. Στήθηκε με συστηματική δουλειά, παρακολουθώντας συνέχεια τις εξελίξεις στη σύγχρονη μουσική και με ξεκάθαρο προσανατολισμό τις διεθνείς συνεργασίες. Το Agora είναι η έμπρακτη έκφραση της εξωστρέφειας του Reworks, αλλά ως οικοδεσπότης αυτή τη φορά” διευκρίνισε.

Το Reworks Agora πραγματοποιείται την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με ομιλητές τον εμπνευστή του Ableton, Gerhard Behles τον άνθρωπο που άλλαξε την πορεία και την εξέλιξη της ηλεκτρονικής μουσικής δημιουργώντας το πιο επιτυχημένο λογισμικό για την σύνθεση, παραγωγή και εκτέλεσης μουσικής, τον Tim Cowlishaw, μηχανικό λογισμικού στην ομάδα Έρευνας Ιντερνετ & Μελλοντικών Υπηρεσιών (IRFS) του BBC, τη Victoria Aslina, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, η οποία θα μιλήσει για το blockchain ως πρωτοβουλία για τη δημοκρατία.

Στο Reworks Agora θα μιλήσουν επίσης η Jesler Amarins, επιμελήτρια συνεδρίου του Amsterdam Dance Event, ο Ralph Η. Christoph, sυνιδρυτής του c/o pop Festival, o Olof Van Winden, διευθυντής και ιδρυτής του TodaysArt Festival και ο Αναστάσιος Διόλατζης, συνιδρυτής και μουσικός διευθυντής του Reworks Festival.

Στη συζήτηση με θέμα τον πολιτιστικό ακτιβισμό θα συμμετάσχουν ο Γιώργος Μαυρίδης, Tattoo Artist / παρουσιαστής, ο δημοσιογράφος, εκδότης Περιοδικού Parallaxi Γιώργος Τούλας και ο πολεοδόμος, πολιτικός μηχανικός Νίκος Καλλιγάς.

Το Reworks Agora 2018 ολοκληρώνεται με παρουσία – σε πρώτη παγκόσμια πρεμιέρα- πρότζεκτ των Grandbrothers με την Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μεγάρου Μουσικής υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Misha Tangian.

3ο Reworks Agora: Τόλμησαν να αγκαλιάσουν το άγνωστο, πήραν την τύχη στα χέρια τους και μοιράζονται τις εμπειρίες τους

3ο Reworks Agora: Τόλμησαν να αγκαλιάσουν το άγνωστο, πήραν την τύχη στα χέρια τους και μοιράζονται τις εμπειρίες τους

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

echo ‘’ ;