22.5 C
Athens
Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ5 λόγοι για να ανακυκλώνετε τα ρούχα σας και που μπορείτε...

5 λόγοι για να ανακυκλώνετε τα ρούχα σας και που μπορείτε να το κάνετε!

Τι σκέφτεστε στο άκουσμα της λέξης «ανακύκλωση»; Σίγουρα, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνδέσει στο μυαλό μας την έννοια της ανακύκλωσης με υλικά, όπως χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο ή γυαλί.

Γράφει η Μπέττυ Αγγελοπούλου – fabricrepublic.gr
Διαβάστε επίσης: 


Γνωρίζετε όμως ότι εκτός των παραπάνω υλικών, μπορείτε να ανακυκλώνετε και τα ρούχα σας;
Η ανακύκλωση ρούχων είναι εξίσου σημαντική αν αναλογισθούμε ότι η βιομηχανία ρούχων αποτελεί την 2η μεγαλύτερη μολυσματική βιομηχανία μετά τη βιομηχανία πετρελαίου!
Τα οφέλη της ανακύκλωσης ρούχων είναι πολλαπλά και φέρουν περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική διάσταση.
Στη συνέχεια, παρουσιάζουμε τους πέντε (5) σημαντικότερους λόγους που εξηγούν γιατί η ανακύκλωση ρούχων είναι τόσο σημαντική.
Βοηθάς τους συνανθρώπους σου
Οι συμπολίτες μας, που βρίσκονται σε ευαίσθητη κοινωνικοοικονομική θέση, λόγω της μακρόχρονης οικονομικής κρίσης, είναι χιλιάδες.
Το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, που έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια, και που δυστυχώς, αναμένεται να είναι ακόμη πιο έντονο τα επόμενα, καθιστά σε χιλιάδες συνανθρώπων μας αδύνατο να έχουν πρόσβαση σε βασικά αγαθά, όπως είναι ο ρουχισμός.
Όταν δωρίζεις ρούχα, βοηθάς όλους αυτούς τους συνανθρώπους σου να έχουν κατάλληλο και αξιοπρεπή ρουχισμό. Αυτό ενισχύει την αυτοπεποίθησή τους με αποτέλεσμα να κοινωνικοποιούνται περισσότερο και να έχουν καλύτερες εργασιακές ευκαιρίες.
Βοηθάς το περιβάλλον
Γνωρίζεις ότι, η βιομηχανία του ενδύματος αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο επιμολυντικό παράγοντα του περιβάλλοντος; Γνωρίζεις ότι ο μέσος καταναλωτής αγοράζει 60% περισσότερα ρούχα, απ΄ ό,τι πριν από μία 15ετία;
Οι συνέπειες στο οικοσύστημα είναι τεράστιες: Γιγάντιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, χημική ρύπανση από τις βιομηχανίες, εντατική χρήση νερού και κατάχρηση πηγών ενέργειας, εξάντληση ορυκτών καυσίμων και πρώτων υλών.
Με τη συστηματική επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση υφασμάτων τα αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να μην εξαλειφθούν εντελώς, σίγουρα όμως θα υπάρξουν ορατά αποτελέσματα.
Βοηθάς στη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας
Η ασύδοτη  παραγωγή ρουχισμού δεν είναι μόνο επιβαρυντική για το περιβάλλον, αλλά μπορεί να δημιουργήσει και σοβαρά προβλήματα στην υγεία μας, κάτι που είναι εύλογο αν αναλογισθούμε ότι η ποιότητα της ζωής μας εξαρτάται άμεσα από το φυσικό μας περιβάλλον.
Αρκεί να τονίσουμε ότι 8000 χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται για τις α’ ύλες και τα μικροβιοκτόνα στις καλλιέργειες βαμβακιού. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και η μόλυνση των θαλασσών με μικροπλαστικά σωματίδια από ίνες υφασμάτων.
Είναι απόλυτα αυτονόητο ότι μέσα από τις , τα επικίνδυνα τοξικά απόβλητα, την κλιματική αλλαγή επηρεάζεται άμεσα η ποιότητα της ζωής και της υγείας μας.
Αποτρέπεις την ανθρώπινη εκμετάλλευση
Γνωρίζεις ότι στην Κίνα  και σε άλλες χώρες, οι εργαζόμενοι στην παραγωγή κερδίζουν 12 ή 18 cents την ώρα και δουλεύουν υπό άθλιες συνθήκες; Με τον αδίστακτο ανταγωνισμό της αγοράς που απαιτεί όλο και χαμηλότερο κόστος παραγωγής, η πίεση για ακόμα χαμηλότερους μισθούς και κακές εργασιακές συνθήκες είναι όλο και μεγαλύτερη για πάρα πολύ μεγάλο αριθμό συνανθρώπων μας.
Όπως αναφέρει η Clean ), «oι χαμηλοί μισθοί, τα εξαντλητικά ωράρια, οι απλήρωτες υπερωρίες, οι αποπνικτικοί χώροι παραγωγής, τα αλαζονικά αφεντικά και διευθυντικά στελέχη, η άρνηση παροχής αδειών (ακόμη και αναρρωτικών), είναι οι συνθήκες που επικρατούν στην βιομηχανία υφαντουργίας και στη βιομηχανία υποδημάτων στη Σερβία»
Ενισχύεις την προσωπική σου ευτυχία και εξέλιξη
Με το να υποστηρίζεις μία τέτοια πρωτοβουλία, δεν δραστηριοποιείσαι απλά ενάντια στην υπερκατανάλωση, στην παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και στην περιβαλλοντική καταστροφή, αλλά συμβάλλεις και στην προσωπική σου ευτυχία και ανάπτυξη.
Επιστήμονες και έρευνες δείχνουν ότι ο υλισμός δεν μας κάνει ευτυχισμένους. Μας αποσπά από τα σημαντικά πράγματα στη ζωή, όπως είναι οι ανθρώπινες σχέσεις και οι όμορφες εμπειρίες και μας δημιουργεί σύγχυση με τις υπερβολικά πολλές επιλογές που προσφέρει.
Ένα minimal lifestyle οδηγεί περισσότερο στην ευτυχία και φυσικά μας οδηγεί σε πιο οικονομικές λύσεις, προστατεύοντας το πορτοφόλι μας.
Κάθε ρούχο που έχουμε αγοράσει και φοράμε κουβαλά τη δική του ιστορία. Τους ανθρώπους που το έφτιαξαν, τους πόρους που δαπανήθηκαν αλλά και τις εμπειρίες μας φορώντας το.
Μήπως ήρθε η στιγμή να υιοθετήσουμε μια πιο υπεύθυνη και συνειδητή στάση απέναντι στα ρούχα που φοράμε, από τη στιγμή που τα αγοράζουμε μέχρι τη στιγμή που τα αποχωριζόμαστε;
Είναι μάλλον ουτοπικό να πιστεύουμε ότι μπορούν να εξαλειφθούν παντελώς οι αρνητικές συνέπειες της βιομηχανίας ενδύματος που αναφέρθηκαν.
Όμως, η έμπρακτη αλλαγή της στάσης μας απέναντι στο ρουχισμό, σίγουρα μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την κατάσταση.
Τακτοποιήστε λοιπόν τη ντουλάπα σας, ξεχωρίστε τα ρούχα που δεν φοράτε πια και δωρίστε τα στον κατάλληλο φορέα. Θα βοηθήσετε έμπρακτα κάποιους συνανθρώπους σας, το περιβάλλον και θα αισθανθείτε πολύ καλύτερα.
Για την δράση της Fabric Republic
H Fabric Republic είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης ειδών ένδυσης
Επαναπροσδιορίζει την προσφορά καθαρού ρουχισμού σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και την αξιοποίηση των ρούχων ως μέσο έκφρασης και δημιουργίας.
Στοχεύει στον εκσυγχρονισμό της κυκλικής διαχείρισης του προσφερόμενου ρουχισμού: συλλογή, διαλογή, φροντίδα, μεταποίηση, προσφορά σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, ανακύκλωση.
Όραμα τους είναι η συλλογική ανάπτυξη κοινωνικής και οικολογικής συνείδησης για μία No Empty Clothes πραγματικότητα.
Προσφέρω ρούχα
Στο χώρο της Fabric Republic, Κρέοντος 95, στα Σεπόλια.
5 λόγοι για να ανακυκλώνετε τα ρούχα σας και που μπορείτε να το κάνετε!
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;