18.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ61 κομποστοποιητές στην Καλαμάτα απορρόφησαν 370 τόνους οργανικά απορρίμματα

61 κομποστοποιητές στην Καλαμάτα απορρόφησαν 370 τόνους οργανικά απορρίμματα

Οι κάτοικοι της Καλαμάτας αγκάλιασαν την ανακύκλωση και μείωσε τον όγκο των σκουπιδιών.
Σε 61 σημεία μπορούν οι κάτοικοι της Καλαμάτας να κάνουν κομποστοποίηση μέσα από το Δίκτυο του «Re:think». Χθες οι εκπρόσωποι του Δικτύου Συνοικιακής Κομποστοποίησης, μετά και την ολοκλήρωση μιας ακόμα φάσης συνεργασίας με το Δήμο Καλαμάτας, έκαναν τον απολογισμό τους.
Η Μυρτώ Φοίφα, μέλος του Δικτύου και από τους εμπνευστές του προγράμματος κομποστοποίησης, σημείωσε ότι από πέρυσι τον Ιούλιο έως και τον περασμένο Φεβρουάριο προστέθηκαν 37 κομποστοποιητές στους 24 προϋπάρχοντες. Είπε επίσης ότι είναι σημαντικό πως το πρόγραμμα στηρίζεται από ομάδες κατοίκων αλλά και επιχειρηματίες, καθώς και φορείς. Εκτίμησε δε ότι όσοι κάνουν κομποστοποίηση μέσω του Re:think ξεπερνούν τους 380 φορείς, επιχειρήσεις και οικογένειες και έχουν απορροφηθεί 370 τόνοι οργανικής ύλης. Πρόσθεσε ακόμη ότι έχουν γίνει πάνω από 85 δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης από πλευράς Δικτύου, ενώ ήδη οι κάτοικοι οι οποίοι συμμετέχουν έχουν πάρει τον πρώτο κάδο κομποστοποίησης για τον κήπο τους. 
enallaktikos-gr-kompostospoihsh-kalamata
Ο Κώστας Δημητρακόπουλος, υπεύθυνος για την κατασκευή των κάδων, σημείωσε πως έχει επιλεγεί το ξύλο γιατί είναι ένα ζωντανό και ανακυκλώσιμο υλικό. Για τη δε κατασκευή και συντήρησή τους απευθύνονται μόνο σε ντόπιους επαγγελματίες. Τόνισε πως αν ο κόσμος αγκαλιάσει την κομποστοποίηση και την ανακύκλωση μειώνοντας τον όγκο των σκουπιδιών του, δεν θα χρειάζονται οι σκουπιδοεργολάβοι.
Ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΛΓΟ “Δήμητρα” Παναγιώτης Κάτσαρης είπε ότι παράγεται ένα εξαιρετικής ποιότητας κομπόστ, κατάλληλο για λουλούδια και κηπευτικά. Αλλωστε ο ΕΛΓΟ “Δήμητρα” είναι ο Οργανισμός που κάνει την πιστοποίηση του παραγόμενου κομπόστ. Παρότρυνε λοιπόν τους κατοίκους της Καλαμάτας να αγκαλιάσουν την κομποστοποίηση «για να μην γίνουμε Τρίπολη». 
Η Χριστίνα Καραλέκα και ο Γιάννης Μαγγανάς, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για κομποστοποιητές μέσα στην πόλη, αναφέρθηκαν η μεν πρώτη στο ότι ο κόσμος πρέπει να καταλάβει πως μέσα από την κομποστοποίηση και την ανακύκλωση τα σκουπίδια μας μειώνονται στο 20%, ο δε δεύτερος στα οικονομικά οφέλη για τους δημότες – καθώς ο μειωμένος όγκος σκουπιδιών φέρνει και μείωση στα δημοτικά τέλη. 
enallaktikos-gr-kompostospoihsh-kalamata
Τέλος, έγινε έκκληση προς όλους όσοι χρησιμοποιούν τους κάδους κομποστοποίησης αλλά δεν είναι εγγεγραμμένοι στο Δίκτυο, να επικοινωνήσουν μέσω email στο info@rethink-project.gr ή με το “Αγρόκτημα Φοίφα” στη Νέα Είσοδο και τον ΕΛΓΟ “Δήμητρα” στην οδό Λακωνικής, από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι. 
Το πρόγραμμα συνοικιακής κομποστοποίησης ξεκίνησε το 2010 όταν 10 κουτιά-κάδοι κομποστοποίησης “υιοθετήθηκαν” από ομάδες κατοίκων και συλλόγων, οι οποίοι αγκάλιασαν την προσπάθεια και άρχισαν να παράγουν το δικό τους βιολογικό λίπασμα. Στην προσπάθεια συνέβαλε και ο Δήμος Καλαμάτας, ενώ τώρα το Δίκτυο είναι σε αναμονή για το αν θα ανανεωθεί η συνεργασία τους.

enallaktikos-gr-kompostospoihsh-kalamata
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;