27.5 C
Athens
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ6η πεζοπορική διάσχιση Ρεματιάς - Από την σπηλιά Νταβέλη στα Βριλήσσια

6η πεζοπορική διάσχιση Ρεματιάς – Από την σπηλιά Νταβέλη στα Βριλήσσια

Η φυσιολατρική κίνηση ΒΡΙΛΗΣΣΟΣ και ο Δήμος Βριλησσίων σας προσκαλούν να περπατήσετε και να ανακαλύψετε μια μοναδική διαδρομή «στις ομορφιές της γειτονιάς μας».

Την διαδρομή που στα χρόνια της πανδημίας έγινε προορισμός για όλους του φυσιολάτρες του λεκανοπεδίου διάνοιξαν και εδώ και 12 χρόνια συντηρούν και σηματοδοτούν οι ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ του ΒΡΙΛΗΣΣΟΥ.

Ο αρχαίος δρόμος του μαρμάρου για την Ακρόπολη ξαναζωντανεύει με την παρουσία μας χάρη στις αναλυτικές ενημερώσεις από τους ειδικούς ξεναγούς μας. Το γυμνό άσπρο, μαρμάρινο τοπίο που μας περιβάλλει αρχικά δίνει τη θέση του σταδιακά σε έντονη βλάστηση και τρεχούμενα νερά που σε συνδυασμό με την εποχή κάνουν τη διαδρομή μια απόλαυση για τις αισθήσεις. Καταλήγουμε στο πάρκο της Ρεματιάς για να κλείσουμε την μέρα με μουσική και χορό!

Η εκκίνηση της πεζοπορίας θα γίνει στις 9:30 π.μ. από τη σπηλιά του Νταβέλη (720μ. υψόμετρο) και αναμένεται να διαρκέσει περί τις τρεις ώρες, για τη διάνυση των 8,5 χλμ. μοναδικής φυσικής ομορφιάς, μέχρι τον τερματισμό της στο πάρκο Ρεματιάς της παραρεματίου περιοχής των Βριλησσίων (250μ. υψόμετρο).

Για να φτάσουμε στην σπηλιά θα χρειαστεί να πεζοπορήσουμε 20 λεπτά από το σημείο αναστροφής του Λεωφορείου (διασταύρωση για την Μονή

Παντελεήμωνος).

ΠΩΣ ΦΤΑΝΩ ΣΤΗΝ ΣΠΗΛΙΑ ΝΤΑΒΕΛΗ

·        με τα λεωφορεία του ΒΡΙΛΗΣΣΟΥ που θα ξεκινήσουν στις 8 το πρωί στο metro Δουκίσης Πλακεντίας https://g.page/moovencafe?share- ΔΩΡΕΑΝ –ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ τηλεφωνική δήλωση συμμετοχής

·        με τα λεωφορεία που θα προσφέρει ΔΩΡΕΑΝ ο Δήμος Βριλησσίων και θα ξεκινήσουν στις 8 το πρωί από την πλατεία Αναλήψεως Βριλησσίων (στη συμβολή των οδών Κύπρου και Εθνικής Αντιστάσεως-ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ τηλεφωνική δήλωση συμμετοχής

·        με τα λεωφορεία των συλλόγων που συμμετέχουν

Στο ξεκίνημα της διαδρομής θα γίνει ενημέρωση σχετικά με τη σπηλιά Νταβέλη, το Πεντελικό όρος και την Οδό Λιθαγωγίας από ειδικούς επιστήμονες του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αργυρούπολης (ΚΠΕΑ), Θεμιστοκλή Σμπαρούνη, βιολόγο-Msc Οικολογίας και Βασίλη Κωνσταντινίδη, γεωλόγο-MSc Ωκεανογραφίας.

Θα ακολουθήσουν δύο ακόμα στάσεις ενημερώσεων στο γεφυράκι της οδού Ασκληπιού (φυτώριο) και στην πεντάτοξη μαρμάρινη γέφυρα της Δούκισσας της Πλακεντίας (στα όρια Μελισσίων – Βριλησσίων).

Από τον «Δρόμο Λιθαγωγίας»( σημείο εκκίνησης) θα χρειαστούμε μία περίπου ώρα για να φτάσουμε   στη Νέα Πεντέλη, όπου ο Βριλησσός θα προσφέρει νερό, χυμούς και το καθιερωμένο πλέον λουκουμάκι.

Μετά από σύντομη στάση και ενημέρωση θα μπούμε στην ρεματιά και το μονοπάτι θα είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος του σκιερό. Θα κινηθούμε για λίγο στην παραρεμάτιο Μελισσίων και στη συνέχεια για 400 μέτρα σε δρόμο μέχρι το γεφυράκι της Δουκίσσης Πλακεντίας, οπότε θα μπούμε και πάλι στη Ρεματιά μέχρι τα Βριλήσσια.

Όλη η διαδρομή από την σπηλιά Νταβέλη και μέχρι τα Βριλήσσια θα διαρκέσει περίπου 3,5 ώρες μαζί με τις ενημερώσεις στις 3 προγραμματισμένες στάσεις .

Θα ξεκινήσουμε από υψόμετρο 720 μέτρα και θα κατέβουμε στα Βριλήσσια στα 250μέτρα.

Το μήκος της διαδρομής μας είναι περίπου 8,5 χλμ.

Όσοι επιθυμούν συντομότερη περιπατητική διαδρομή (περίπου δύο ωρών), μπορούν να παρακάμψουν το πρώτο τμήμα από τη σπηλιά Νταβέλη μέχρι τη Νέα Πεντέλη και να βρίσκονται μέχρι τις 10:30 π.μ. στο γεφυράκι της οδού Παναγούλη της Νέας Πεντέλης για να συναντήσουν τους υπόλοιπους πεζοπόρους και να ακολουθήσουν την εξέλιξη της δράσης μέχρι την ολοκλήρωση της στα Βριλήσσια.

Στην νέα Πεντέλη μπορείτε να φτάσετε με την λεωφορειακή γραμμή 451 που ξεκινά κάθε 30 λεπτά από τον σταθμό μετρό Χαλανδρίου και περνά από Δουκίσσης Πλακεντίας – Ηρακλείτου – Αναπαύσεως – Λεωφόρο Πεντέλης.

Κατά τον τερματισμό της πεζοπορίας περίπου στις 13.30 στο Πάρκο Ρεματιάς Βριλησσίων (τέρμα οδού Διομήδους πάνω από τη Σισμανογλείου) ο Δήμος Βριλησσίων θα υποδεχτεί τους περιπατητές με φρέσκα φρούτα, χυμούς και νερό, καθώς και με μουσική εκδήλωση που θα ολοκληρώσουν την καθιερωμένη περιβαλλοντική γιορτή.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

·        στον ΒΡΙΛΗΣΣΟ- την Τετάρτη 3/5, την Δευτέρα 8/5, την Τετάρτη 10/5, την Παρασκευή 12/5 από τις 20.00 έως τις 20.30 και το Σάββατο 13/5 12.00 εως 13.00 στο τηλέφωνο 2108105665

·        στον Δήμο Βριλησσίων, από Δευτέρα 8/5 έως Παρασκευή 12/5 από 10.00 εως 13.00 στο τηλέφωνο 2132050510

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Απαιτείται βασικός πεζοπορικός εξοπλισμός (πεζοπορικά μποτάκια, καπέλο, σακίδιο, παγούρι με νερό, γυαλιά ηλίου, αντηλιακό, σνακ)

Μεταξύ των πεζοπόρων θα κινείται 10μελής ομάδα αρχηγών αναβάσεων του Βριλησσού με ασύρματη επικοινωνία, θα υπάρχουν φορητά φαρμακεία, ενώ όχημα της πολιτικής προστασίας Βριλησσίων θα βρίσκεται σε επιφυλακή για την περίπτωση που θα χρειαστεί βοήθεια κάποιος από τους συμμετέχοντες.

Ολη η πεζοπορική διαδρομή από την Σπηλιά Νταβέλη μέχρι τα Βριλήσσια είναι σηματοδοτημένη από τον Βριλησσό με πράσινη πατουσίτσα σε πορτοκαλί φόντο.

Η δράση υλοποιείται με την συμμετοχή αθηναϊκών και περιφερειακών ορειβατικών συλλόγων.

Την 6η Πεζοπορική Διάσχιση στηρίζει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αργυρούπολης.

Συμμετέχουν οι σύλλογοι:

Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας – ΕΟΣ Καλαμάτας

ΕΝΩΣΗ Γονέων Βριλησσίων

Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος και Ρεματιάς Πεντέλης- Χαλανδρίου

Περιβαλλοντικός Σύλλογος Δήμου Πεντέλης-«Η Πεντέλη μας»

«Βράχος Βριλησσού»

Πεζοπόροι Χαλανδρίου

Πεζοπόροι Αρτέμιδος

Οι συμμετέχοντες στην εξόρμηση πρέπει να είναι υγιείς και να έχουν την στοιχειώδη φυσική κατάσταση. Η διαδρομή είναι κατάλληλη για παιδιά που εχουν σχετική εξοικείωση με πεζοπορία.

6η πεζοπορική διάσχιση Ρεματιάς - Από την σπηλιά Νταβέλη στα Βριλήσσια

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;