21 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ7 μυστικά για να φροντίσετε σωστά τα χρυσάνθεμα σας

7 μυστικά για να φροντίσετε σωστά τα χρυσάνθεμα σας

Το χρυσάνθεμο είναι ένα από δημοφιλέστερα λουλούδια που ανθίζουν την εποχή του φθινοπώρου ομορφαίνοντας τις αυλές και τα μπαλκόνια μας με τα χαρακτηριστικά άνθη που μοιάζουν με μαργαρίτες. Γνωστό και ως αγιοδημητριάτικο ή αγιοδημητράκι, καθώς είναι ανθισμένο την περίοδο της εορτής του Αγίου Δημητρίου στις 26 Οκτωβρίου, το χρυσάνθεμο έχει καταγωγή από την Κίνα όπου εκτός από καλλωπιστικό, είναι και εδώδιμο φυτό, καθώς οι βλαστοί του τρώγονται σε σαλάτες, ενώ τα άνθη του γίνονται ρόφημα.

Τι ποικιλία χρυσάνθεμου επιλέγουμε για να φυτέψουμε;

 

Υπάρχουν αναρίθμητες ποικιλίες χρυσάνθεμων με διάφορα χρώματα και σχήματα λουλουδιών για να επιλέξουμε! Οι χαμηλές ποικιλίες χρυσάνθεμων που φέρουν μεγαλύτερα άνθη φυτεύονται σε μικρές γλάστρες και ζαρντινιέρες, ενώ τα ψηλά ανθεκτικά χρυσάνθεμα, τα οποία γίνονται «φουσκωτά» με πολλά μικρά άνθη, τα φυτεύουμε στον κήπο. Είναι σημαντικό τα άνθη των χρυσάνθεμων που προμηθευόμαστε από το φυτώριο να μην έχουν ανοίξει τελείως, προκειμένου να διαρκέσει περισσότερο η ανθοφορία τους. Αν έχουμε σκοπό να τα μεταφυτέψουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα ή στον κήπο, δεν επιλέγουμε χρυσάνθεμα με τελείως κλειστά μπουμπούκια, καθώς λόγω της μεταφύτευσης, μπορεί και να μην ανοίξουν καθόλου.

Τι προσέχουμε όταν μεταφυτεύουμε τα χρυσάνθεμα;

 

Κατά τη μεταφύτευση του χρυσάνθεμου προσέχουμε να διατηρούμε ακέραιη την μπάλα χώματος με τις ρίζες για να μη ζορίσουμε το φυτό. Αν η μπάλα χώματος είναι ασφυκτικά γεμάτη με ρίζες μέσα στη γλάστρα, σπάμε ελαφρώς μερικά περιφερειακά ριζικά τριχίδια ώστε να ανανεωθεί το ριζικό σύστημα και να μπορεί να απορροφήσει καλύτερα νερό και θρεπτικά στοιχεία. Τα χρυσάνθεμα ευδοκιμούν καλύτερα σε πλούσιο γόνιμο χώμα, που να περιέχει άμμο για να εξασφαίζει καλή αποστράγγιση. Κατά τη μεταφύτευση σε γλάστρα επιλέγουμε φυτόχωμα γενικής χρήσης για τα χρυσάνθεμα μας.

Τι απαιτήσεις σε πότισμα, λίπανση και άλλη φροντίδα έχουν τα χρυσάνθεμα;

Ποτίζoυμε κανονικά 2-3 φορές την βδομάδα προσέχοντας να μη βρέχουμε τα φύλλα τους. Τα χρυσάνθεμα θέλουν συχνότερο πότισμα τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, καθώς και την περίοδο μετά τον σχηματισμό των μπουμπουκιών. Προσθέτουμε πλήρες υγρό λίπασμα 2 βδομάδες μετά τη μεταφύτευση και επαναλαμβάνουμε ξανά στις αρχές άνοιξης και κάθε μήνα. Για την αντιμετώπιση της μελίγκρας που αποτελεί σημαντικό εντομολογικό εχθρό του χρυσάνθεμου, ψεκάζουμε τα φυτά μας κάθε εβδομάδα με φυσικό διάλυμα που φτιάχνουμε διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι και μια κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα σε 1 λίτρο νερό.

Πώς κλαδεύεται το χρυσάνθεμο;

 

Κλαδεύουμε τα χρυσάνθεμα όταν όλα τα λουλούδια τους έχουν μαραθεί, αφαιρώντας τα χαμηλά φύλλα που έχουν ξεραθεί και κόβοντας τις κορυφές λίγο πάνω από το σημείο που διακλαδώνεται ο κεντρικός μίσχος. Το φυτό μας σύντομα θα εμφανίσει νέα κλαδιά, αλλά και αρκετές παραφυάδες με δικές του ρίζες. Κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας του χρυσάνθεμου, κορφολογούμε κόβοντας τα ξεραμένα λουλούδια για να φαίνεται πιο όμορφο το φυτό μας, αλλά και για να το βοηθήσουμε να αναπτύξει τα νέα άνθη.

 

Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός του χρυσάνθεμου;

 

Το χρυσάνθεμο πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα που λαμβάνονται από το μητρικό φυτό στις αρχές της άνοιξης, καθώς και με σπόρο. Μπορούμε, επίσης, να πολλαπλασιάσουμε τα χρυσάνθεμα μας πολύ εύκολα στον κήπο και με διαίρεση των ριζωμάτων του. Συγκεκριμένα, όταν τα χρυσάνθεμα αποκτήσουν ύψος 10-15 εκατοστών κατά την περίοδο της άνοιξης, τα αποκόπτουμε από το μητρικό φυτό, διαχωρίζοντας τα ριζώματα τους. Αφού τα κορφολογήσουμε μπορούμε να τα φυτέψουμε σε νέες γλάστρες και να δημιουργήσουμε νέα φυτά που θα μας χαρίσουν τα δικά τους υπέροχα άνθη το επόμενο φθινόπωρο.

Κι ένα μυστικό για το χρυσάνθεμο

 

Η πυρεθρίνη (γνωστή και ως φυσικό πύρεθρο) που χρησιμοποιείται ως οικολογικό εντομοκτόνο στον κήπο, βγαίνει από τα άνθη του πύρεθρου, το οποίο αποτελεί είδος χρυσάνθεμου. 

Δες συμβουλές για την φροντίδα περισσότερων λουλουδιών που ανθίζουν το φθινόπωρο, όπως το κυκλάμινο, ο κατιφές, η πικροδάφνη, η βερβένα, η λαντάνα, το γαριδάκι, το άλυσσο, ο ιβίσκος και το αστράκι.

Κώστας Λιονουδάκης

Γεωπόνος Γ.Π.Α.
7 μυστικά για να φροντίσετε σωστά τα χρυσάνθεμα σας
Πηγή:mistikakipou.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;