Το αλουμινόχαρτο είναι πρακτικό και πολυλειτουργικό, όμως το λαμπερό και εύκαμπτο μεταλλικό υλικό δεν είναι πάντα η πιο ασφαλής επιλογή για το μαγείρεμα.
«Αν τυλίγετε λαχανικά ή πρωτεΐνες για ψήσιμο, το αλουμινόχαρτο είναι γενικά ασφαλές», εξηγεί η Bridget Wood, RD, LD, CDCES. «Όταν όμως μαγειρεύετε με φύλλο αλουμινίου σε υψηλές θερμοκρασίες, ειδικά με όξινα ή πικάντικα τρόφιμα, χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή, καθώς υπάρχει κίνδυνος να περάσει περισσότερο αλουμίνιο στο φαγητό σας. Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι η υπερβολική πρόσληψη αλουμινίου μπορεί να σχετίζεται με προβλήματα υγείας, όπως οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες, αν και η επιστημονική μελέτη στο πεδίο αυτό συνεχίζεται».
Ενώ η έρευνα προχωρά, η Wood συνιστά τη χρήση αλουμινόχαρτου με σήμανση «κατάλληλο για τρόφιμα», ώστε να είναι ασφαλές για την κουζίνα (τα περισσότερα φύλλα είναι). «Αποφύγετε το υπερβολικά λεπτό ή αυτό που δεν προορίζεται για χρήση με τρόφιμα», σημειώνει. Το ίδιο ισχύει και για τα αλουμινένια ταψάκια.
Δεν είστε σίγουροι αν πρέπει να βάλετε το φαγητό σας σε αλουμινόχαρτο; Υπάρχει πάντα εναλλακτική: «Για μεγαλύτερη ασφάλεια, χρησιμοποιήστε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ως ενδιάμεσο ή επιλέξτε ένα πυρίμαχο σκεύος», λέει η Wood.
Ακολουθούν οι τροφές που δεν πρέπει ποτέ να μαγειρεύονται σε αλουμινόχαρτο.
1. Οτιδήποτε μπαίνει στον φούρνο μικροκυμάτων
Αλουμινόχαρτο και μικροκύματα δεν συνδυάζονται. Η έκθεσή του στις ακτίνες μικροκυμάτων μπορεί να προκαλέσει σπινθήρες ή και φωτιά, με μόνιμη ζημιά στον φούρνο – ή και κάτι χειρότερο. Επίσης, τα περισσεύματα καλό είναι να μη φυλάσσονται σε αλουμινόχαρτο, καθώς δεν είναι αεροστεγές. Ένα γυάλινο ή ασφαλές για μικροκύματα δοχείο είναι καλύτερη επιλογή.
2. Ντομάτες, εσπεριδοειδή και όξινα μαρινάδες
Όπως όλα τα όξινα τρόφιμα, έτσι και οι ντομάτες, τα εσπεριδοειδή και οι μαρινάδες με ξύδι δεν πρέπει να μαγειρεύονται σε αλουμινόχαρτο. «Τα όξινα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν την αποδέσμευση αλουμινίου στο φαγητό, αυξάνοντας την πρόσληψή του, κάτι που ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα σε βάθος χρόνου», εξηγεί η Wood.
3. Αλμυρά πιάτα
Όπως και η οξύτητα, έτσι και το αλάτι μπορεί να οδηγήσει σε απελευθέρωση αλουμινίου. Οποιοδήποτε πιάτο περιέχει μεγάλη ποσότητα αλατιού (όπως αλμυρά αρτοσκευάσματα ή αλλαντικά τύπου ζαμπόν και λουκάνικα) δεν πρέπει να μαγειρεύεται σε αλουμινόχαρτο, ώστε να αποφευχθεί η αντίδραση του χλωριούχου νατρίου με τα ιόντα αλουμινίου.
4. Φαγητά που ψήνονται για πολλές ώρες
Συνηθίζετε να τυλίγετε τα παϊδάκια σας σε αλουμινόχαρτο πριν τα ψήσετε για ώρες; Καλύτερα να το ξανασκεφτείτε. «Οτιδήποτε ψήνεται για μεγάλο διάστημα, όπως κρέατα αργοψημένα ή κατσαρόλες, δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με αλουμινόχαρτο», προειδοποιεί η Wood. Έρευνα στο International Journal of Environmental Research and Public Health έδειξε ότι το ίδιο πιάτο, όταν μαγειρεύτηκε σε πυρίμαχο σκεύος, περιείχε πολύ λιγότερο αλουμίνιο σε σχέση με όταν ψήθηκε σε αλουμινόχαρτο.
5. Τρόφιμα σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες
Το αλουμίνιο λιώνει πάνω από τους 1.000°F (περίπου 538°C), ωστόσο πάνω από τους 400°F (περίπου 200°C) μπορεί να απελευθερώνει στο φαγητό. Γι’ αυτό αποφύγετε τις πατάτες ψητές σε αλουμινόχαρτο: καλύτερα αλείψτε τις με λάδι ή τυλίξτε τις σε χαρτί ψησίματος. Το ίδιο ισχύει και για το ψήσιμο σε φωτιά στο κάμπινγκ – η απευθείας φλόγα με αλουμίνιο δεν ενδείκνυται.
6. Θαλασσινά
Τα πακέτα θαλασσινών με αλουμινόχαρτο είναι δημοφιλή, αλλά μελέτη στο Food Science and Nutrition έδειξε ότι το αλουμίνιο διεισδύει πιο βαθιά στο ψάρι σε σχέση με το κρέας. Γι’ αυτό το ψάρι θεωρείται η χειρότερη πρωτεΐνη για να μαγειρευτεί σε αλουμινόχαρτο. Εναλλακτική είναι το ψήσιμο σε χαρτί ψησίματος (en papillote), που δίνει παρόμοιο αποτέλεσμα στον ατμό.
7. Μπισκότα
Αν και τα μπισκότα ψήνονται σε χαμηλές θερμοκρασίες, το αλουμινόχαρτο δεν προσφέρει καλό αποτέλεσμα: οι βάσεις τους γίνονται σκληρές και τραγανές, ενώ συχνά κολλάνε, με αποτέλεσμα να διαλύονται κατά το ξεκόλλημα. Ένα αντικολλητικό ταψί ή χαρτί ψησίματος είναι σαφώς καλύτερες επιλογές.
Πηγή: realsimple.com

