17.9 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΑνοικτό Συνέδριο Κοινωνίας Πολιτών για την Κοινωνική Οικονομία - Δείτε το αναλυτικό...

Ανοικτό Συνέδριο Κοινωνίας Πολιτών για την Κοινωνική Οικονομία – Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα

10-11-12 Ιουνίου 2016 στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Η διοργάνωση του Συνεδρίου είναι μια πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ένωσης Συμπράξεων Κοινωνικής Οικονομίας (Π.Ε.Σ.Κ.Ο.) σε σύμπραξη με το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και  Πολιτικών Επιστημών και σε συνεργασία τα μεγαλύτερα κοινωνικά δίκτυα στο χώρο των οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών, γεγονός που καταδεικνύει ότι πρόκειται για το πρώτο εγχείρημα, σε σχέση με τα μέχρι σήμερα, που ξεκινά από τα κάτω δηλαδή από τους ίδιους τους φορείς της κοινωνικής οικονομίας.

Σκοπός του συνεδρίου είναι, η συγκρότηση του υποκειμένου της κοινωνικής οικονομίας, η ενδυνάμωσή του για να αποτελέσει κοινωνικό εταίρο που θα διαβουλεύεται με την πολιτεία και την ΕΕ για τη χάραξη πολιτικών για την κοινωνική οικονομία και την κατανομή των σχετικών πόρων.

Οι συμμετέχοντες στον προσυνεδριακό διάλογο αλλά και στο Συνέδριο καλούνται να προβληματιστούν, να συζητήσουν και να προτείνουν λύσεις για μια σειρά θεμάτων που απασχολούν σήμερα την κοινωνική οικονομία, στον δρόμο προς την εδραίωση και αναγνώριση της ως ο τρίτος αναπτυξιακός πυλώνας της εθνικής μας οικονομίας.

Δείτε το πρόγραμμα του Συνεδρίου εδώ: Πρόγραμμα


Σύντομη Παρουσίαση του Συνεδρίου 

Η Κοινωνική Οικονομία αποτελεί τον τρίτο πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης (τρίτος τομέας), πλήρως διακριτό από το Κράτος και την Αγορά (ιδιωτική οικονομία). 

Η Κοινωνική Οικονομία είναι μια πρωτοβουλία της κοινωνίας των πολιτών και των οργανώσεων τους και περιλαμβάνει δράσεις υποστήριξης, αλληλοβοήθειας, αλληλεγγύης, επιχειρηματικότητας.

Η Κοινωνική Οικονομία ως τρίτος τομέας της οικονομίας έρχεται να παρεμβληθεί ανάμεσα στο κράτος και στην αγορά και να δράσει συμπληρωματικά. Με εργαλείο την κοινωνική επιχειρηματικότητα, η οποία εδράζεται στον συνεργατισμό, ενεργοποιεί και αξιοποιεί ένα τεράστιο δυναμικό από ανθρώπινους πόρους που είναι σήμερα είτε άνεργο είτε οικονομικά ανενεργό.

Η ανάδυση της οργανωμένης κοινωνίας πολιτών είναι το θεσμίζον υποκείμενο της κοινωνικής οικονομίας. Η κοινωνική οικονομία κινητοποιεί το εθελοντικό και το κοινωνικό κεφάλαιο κάτι που ούτε το κράτος ούτε η αγορά μπορούν να κάνουν.

Το κράτος δεν μπορεί να δημιουργήσει θεσμούς για την κοινωνική οικονομία. Μπορεί μόνον να τους αναγνωρίσει και να τους υποστηρίξει.

Σκοπός του συνεδρίου είναι, η συγκρότηση του υποκειμένου της κοινωνικής οικονομίας, η ενδυνάμωσή του για να αποτελέσει κοινωνικό εταίρο που θα διαβουλεύεται με την πολιτεία και την ΕΕ για τη χάραξη πολιτικών για την κοινωνική οικονομία και την κατανομή των σχετικών πόρων.

Οι στρατηγικοί στόχοι του Συνεδρίου αφορούν στην ανάδειξη της:

  • Κοινωνικής Οικονομίας ως θεσμού ενίσχυσης της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, μείωσης των κοινωνικών ανισοτήτων και καταπολέμησης της ανεργίας και της φτώχειας.

  • Κοινωνίας Πολιτών ως θεσμού αυτοοργάνωσης και συγκρότησης του υποκειμένου της κοινωνικής οικονομίας.

Οι ειδικότεροι στόχοι του Συνεδρίου θα μπορούσαν να συνοψιστούν στη(ν):

  • γνήσια εκπροσώπηση των φορέων κοινωνικής οικονομίας, μέσω ενιαίου φορέα, στο δημόσιο διάλογο και ειδικότερα στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (Ο.Κ.Ε.) αλλά και στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

  • κατανομή – διαχείριση των πόρων των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών Ταμείων που αφορούν στην κοινωνική οικονομία με αδιάβλητες διαδικασίες και την μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα.

  • δημιουργία μιας ανεξάρτητης Διαχειριστικής Αρχής για τα προγράμματα κοινωνικής οικονομίας στην οποία θεσμικό λόγο θα έχουν οι  φορείς της κοινωνικής οικονομίας

  • συγκρότηση ενός αυτοοργανωμένου «Επιμελητηρίου» της Κοινωνικής Οικονομίας στην Ελλάδα

Οι συμμετέχοντες στον προσυνεδριακό διάλογο αλλά και στο Συνέδριο καλούνται να προβληματιστούν, να συζητήσουν και να προτείνουν λύσεις για μια σειρά θεμάτων που απασχολούν σήμερα την κοινωνική οικονομία, στον δρόμο προς την εδραίωση και αναγνώριση της ως ο τρίτος αναπτυξιακός πυλώνας της εθνικής μας οικονομίας. Ενδεικτικά και όχι αποκλειστικά μερικά από τα θέματα που αναμένεται να απασχολήσουν το Συνέδριο θα είναι:

  1. Το θεσμικό πλαίσιο της Κοινωνικής Οικονομίας

  2. Ο ρόλος του Κράτους & της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κοινωνική Οικονομία

  3. Η χρηματοδότηση της Κοινωνικής Οικονομίας

  4. Ο τρόπος διαχείρισης / αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων που αφορούν στην Κοινωνική Οικονομία

  5. Η δημιουργία θεσμών εκπροσώπησης των φορέων της Κοινωνικής Οικονομίας

  6. Εργαλεία Δικτύωσης / Συνεργασίας των Φορέων της Κοινωνικής Οικονομία

  7. Επιχειρηματικά Μοντέλα & Ευκαιρίες Δραστηριοποίησης Κοινωνικών Επιχειρήσεων ανά κλάδο

  8. Η λειτουργία των Συνεταιρισμών και των άλλων μορφών Συμπράξεων

Για την καλύτερη οργάνωση – προετοιμασία του Συνεδρίου αλλά και του προσυνεδριακού διαλόγου έχουν συγκροτηθεί 13 θεματικές ομάδες / επιτροπές. Ειδικότερα:

  1. Αγροδιατροφικός τομέας – Συνεταιρισμοί

  2. Υγεία / Κοινωνική Φροντίδα & Πρόνοια

  3. Τοπική Αυτοδιοίκηση

  4. Εκπαίδευση / Δια βίου μάθηση

  5. Πολιτισμός / Τουρισμός

  6. Περιβάλλον / Ενέργεια

  7. Εθελοντισμός εθνικοτοπικές οργανώσεις και  ευεργέτες

  8. Μετανάστες – πρόσφυγες

  9. Κοινωνική Οικονομία στην Ευρώπη και δικτύωση

  10. Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχειρηματικότητα

  11. Συνεταιριστική Τράπεζα, Ηθική Τράπεζα & άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία

  12. Κοινωνική επιχειρηματικότητα διαδικτύου – Δημοσιογραφία πολιτών

  13. Αχρήματη – Ανταλλακτική Οικονομία

Όλοι οι συμμετέχοντες στο Συνέδριο αποδέχονται τον ανοικτό χαρακτήρα του, για αυτό και απευθύνουν ανοικτή πρόσκληση για συμμετοχή σε κάθε δευτεροβάθμια οργάνωση / δίκτυο αλλά και σε κάθε πρωτοβάθμια οργάνωση ή κοινωνική επιχείρηση για συμμετοχή. Τα μέλη του Συνεδρίου είναι νομικά πρόσωπα τα οποία έχουν ιδρυθεί από την κοινωνία των πολιτών, δραστηριοποιούνται στο χώρο της κοινωνικής οικονομίας και έχουν μια από τις παρακάτω νομικές μορφές.

  • Αστικές μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες

  • ΚΟΙΝΣΕΠ – ΚΟΙΣΠΕ

  • Ιδρύματα

  • Σωματεία – Σύλλογοι (εξαιρούνται τα συνδικαλιστικά σωματεία)

  • Συνεταιρισμοί

Οι συμμετέχοντες στο Συνέδριο, δηλαδή τα φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν στις παραπάνω οργανώσεις και οι απλοί συμμετέχοντες (παρατηρητές), αναμένεται να ξεπεράσουν κατά τη διάρκεια των τριών ημερών τα 400 άτομα, ενώ μέσω live streaming εκτιμάται ότι το Συνέδριο θα το παρακολουθήσουν συνολικά πάνω από 3.000 άτομα σε ολόκληρη την Ελλάδα.

  • Εδώ θα βρείτε το συνοπτικό έντυπο Διακήρυξης.

  • Εδώ θα βρείτε το έντυπο για τις Θεματικές Επιτροπές.

  • Παρουσίαση Συνεδρίου

  • Εδώ θα βρείτε το προσυνεδριακό ερωτηματολόγιο.

Mail: info@synedriokalo.gr

Τηλ. 211 7057627

Ανοικτό Συνέδριο Κοινωνίας Πολιτών για την Κοινωνική Οικονομία - Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;