12.3 C
Athens
Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΝΕΑFish Guide: Ένας οδηγός για να μάθετε ποια ψάρια πρέπει να τρώτε...

Fish Guide: Ένας οδηγός για να μάθετε ποια ψάρια πρέπει να τρώτε και ποια όχι

Ένα γευστικό ταξίδι για τους ψαροφάγους όλου του κόσμου ξεκίνησε και σε αυτό πρέπει και μπορούμε όλοι να πάρουμε μέρος. 

Ο σκοπός του ταξιδιού είναι  πολύ σημαντικός: Να μάθουμε να διαλέγουμε υπεύθυνα τα ψαρικά μας , ποια πρέπει να αγοράζουμε και ποια όχι γιατί πολλά από αυτά, απειλούνται με εξαφάνιση.  

Το WWF Ελλάς και το Αθηνόραμα, σε συνεργασία με 21 επιλεγμένα εστιατόρια της Αθήνας, μας προσκαλούν σε  αυτό το  ταξίδι ευαισθητοποίησης , μέσα από ένα διαφορετικό μενού.

Για 12 μέρες, από  τις 6 μέχρι τις  18 Ιουνίου, οι Αθηναίοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν κλασικές ή και ευφάνταστες συνταγές ψαρικών. Συνταγές που βασίζονται στις συμβουλές του WWF για την υπεύθυνη προμήθεια ψαρικών.

Η επιλογή των ψαρικών που θα βάλουμε στο τραπέζι μας, έχει μεγάλη σημασία καθώς:

93% των αλιευμάτων που έχουν αξιολογηθεί στις ευρωπαϊκές θάλασσες απειλούνται
40% των αλιευμάτων παγκοσμίως θανατώνεται και πετιέται πίσω στη θάλασσα σαν «παράπλευρη απώλεια»
50% των ψαρικών που καταναλώνουμε στην Ελλάδα είναι εισαγόμενα
800 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο ζουν από την αλιεία.

«Η πρωτοβουλία αυτή συντονίζεται με την αειφόρο κατανάλωση ψαριών και γενικά θαλασσινών, που αποτελεί πλέον παγκόσμια τάση από τα μικρά εστιατόρια που σερβίρουν ψαρικά μέχρι τους κύκλους της υψηλής γαστρονομίας», δήλωσε ο Δημήτρης Αντωνόπουλος, δημοσιογράφος- γευσιγνώστης του Αθηνοράματος και ο Γιώργος Παξιμάδης, υπεύθυνος θαλάσσιων προγραμμάτων του WWF Ελλάς συμπληρώνει : 

«Ο στόχος μας είναι η πρωτοβουλία να συνεχιστεί και  πέρα από αυτήν την εβδομάδα! Ελπίζουμε πως τα εστιατόρια που έχουν αγκαλιάσει την προσπάθειά μας θα γίνουν ο οδηγός για μία νέα γενιά επαγγελματιών εστίασης, όπου η βιώσιμη προμήθεια ψαρικών θα είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση».

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, οι Έλληνες καταναλωτές έχουν πλέον τη δυνατότητα να έχουν τον δικό τους προσωπικό οδηγό για περιβαλλοντικά υπεύθυνη επιλογή ψαρικών. 

Το Fish Guide, διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή από υπολογιστή ή κινητό, συμβουλεύει πλέον τον καθένα για τις βιώσιμες καταναλωτικές επιλογές ανάμεσα σε μία μεγάλη γκάμα ελληνικών και εισαγόμενων ψαρικών.

Για τα εισαγόμενα ψαρικά χρησιμοποιείται ένας απλός χρωματικός κώδικας που ξεκινά από “μπλε” και “πράσινα” ψαρικά που μπορούν να καταναλώνονται άφοβα, μέχρι τα κόκκινα που πρέπει να αποφεύγονται γιατί η αλίευσή τους έχει μεγάλο αντίκτυπο στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Για τα ελληνικά ψαρικά, ελλείψει επαρκών επιστημονικών δεδομένων, η βάση δίνεται στο επιτρεπόμενο μέγεθος και την περίοδο αναπαραγωγής του κάθε είδους, ώστε να αποφεύγουμε να καταναλώνουμε ψαρικά που δεν έχουν μεγαλώσει αρκετά και δεν έχουν προλάβει να αναπαραχθούν.

Το πρόγραμμα Fish Forward

Η  πανευρωπαϊκή εκστρατεία WWF “Fish Forward”, η οποία υλοποιείται σε 11 χώρες, έχει σαν στόχο να ευαισθητοποιήσει τους καταναλωτές για τις παγκόσμιες οικολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις της υπεραλίευσης και της υπεύθυνης κατανάλωσης ψαρικών. 

Το WWF Ελλάς, στο πλαίσιο του πανευρωπαϊκού αυτού προγράμματος που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με την υποστήριξη της UNILEVER, υλοποιεί την ενέργεια Restaurant Fishweek και παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Fish Guide.

Δείτε στο athinorama.gr τη λίστα μετα εστιατόρια που συμμετέχουν στην Restaurant Fishweek.

Fish Guide: Ένας οδηγός για να μάθετε ποια ψάρια πρέπει να τρώτε και ποια όχι
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

echo ‘’ ;