19.3 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΥΓΕΙΑΗ ιστορία της Αμερικανίδας που πηγαίνει στην Κούβα για θεραπεία καρκίνου

Η ιστορία της Αμερικανίδας που πηγαίνει στην Κούβα για θεραπεία καρκίνου

Tην ιστορία της 74χρονης Αμερικανίδας καρκινοπαθούς Judy Ingels, η οποία μιλά με μία Κουβανή καρκινοπαθή, τη γιατρό-ογκολόγο της, αλλά και τον Αμερικανό ανοσολόγο, πρόεδρο του Ινστιτούτου που δοκιμάζει το φάρμακο στις ΗΠΑ, φέρνει στο φως το bbc.com 
Η Judy βρίσκεται με την οικογένειά στην Αβάνα εδώ έξι ημέρες και ο λόγος του ταξιδιού της είναι ότι θα κάνει τις πρώτες ενέσεις με Cimavax.
Πρόκειται για το φάρμακο που αναπτύχθηκε στην Κούβα και το οποίο, όπως έδειξαν οι δοκιμές, παρατείνει για μήνες, ακόμη και χρόνια, τη ζωή των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα. Πηγαίνοντας από την πατρίδα της, την Καλιφόρνια, στην Κούβα, η Judy παραβιάζει τον νόμο. 
Κι αυτό γιατί το εμπάργκο των ΗΠΑ στην Κούβα που αριθμεί πάνω από 50 χρόνια -επεκτάθηκε απολύτως και σε όλες τις εξαγωγές-  μεταξύ των οποίων τρόφιμα και φάρμακα, στις 7 Φεβρουαρίου του 1962.
Τον Δεκέμβριο του 2015 η Judy διαγνώστηκε με καρκίνο του πνεύμονα σταδίου 4. «Ο ογκολόγος μου στις Ηνωμένες Πολιτείες μου λέει ότι είμαι η καλύτερη ασθενής του, αλλά έχω αυτή τη θανατηφόρα ασθένεια…» Ο γιατρός της δεν ξέρει ότι η Judy πήγε στην Κούβα. Όταν μάλιστα τον ρώτησε για το Cimavax, της απάντησε ότι δεν το έχει ακούσει.
«Αλλά εμείς το ψάξαμε, κάναμε έρευνα και διαβάσαμε καλά πράγματα», λέει η Judy. Από τον Ιανουάριο, το Cimavax έχει δοκιμαστεί σε ασθενείς στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, αλλά δεν είναι ακόμα διαθέσιμο στις ΗΠΑ.
Το ταξίδι από την Καλιφόρνια στην Κούβα μαζί με τα αποθέματα του Cimavax, που θα πάρει μαζί της στις ΗΠΑ  η Judy  θα της  κοστίσουν πάνω από 15.000 δολάρια.
Το Cimavax καταπολεμά τον καρκίνο διεγείροντας το ανοσοποιητικό απέναντι σε μια πρωτεΐνη στο αίμα που προκαλεί την ανάπτυξη του καρκίνου του πνεύμονα. Μετά από μια περίοδο επαγωγής, οι ασθενείς λαμβάνουν ως συνέχεια της θεραπείας μία μηνιαία ενέσιμη δόση (περίοδος συντήρησης).
Την ίδια περιπέτεια έχει περάσει και η Κουβανή Lucrecia. Η 65χρονη Κουβανή, Lucrecia  έμαθε τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι είχε δύο, το πολύ, τρεις μήνες ζωή. Ένας πόνος στο πόδι αποδείχτηκε καρκίνος του πνεύμονα σταδίου 4.
Υποβλήθηκε σε χημειοθεραπεία αλλά τα παιδιά της τής ζήτησαν να πολεμήσει τη νόσο και εκείνη προσπάθησε να κρατηθεί δυνατή. Μετά  τις ακτινοβολίες, η Lucrecia άρχισε τις ενέσεις με Cimavax.
Τώρα, αισθάνεται δυνατή. Μπορεί να ανέβει ξανά τα σκαλιά των πέντε ορόφων όπου βρίσκεται το διαμέρισμα της, ενώ ο επίμονος βήχας έχει μειωθεί. «Ίσως πάω στην Ισπανία να επισκεφθώ το παιδί μου. Νιώθω ευτυχισμένη και κάνω όνειρα για το μέλλον, αλλά αισθάνομαι και θλίψη. Έχω χάσει πολλούς φίλους από καρκίνο. Οι άνθρωποι αυτοί δεν είχαν την ευκαιρία που είχα εγώ με τις ενέσεις αυτές. Αισθάνομαι προνομιούχος» λέει η Lucrecia στο BBC.
Η ιστορία της Αμερικανίδας που πηγαίνει στην Κούβα για θεραπεία καρκίνου
Η ιστορία της Αμερικανίδας που πηγαίνει στην Κούβα για θεραπεία καρκίνου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;