29.2 C
Athens
Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΑ - Τοπική Αυτοδιοίκηση και Δημοκρατία | Του Γιώργου Κολέμπα

Α – Τοπική Αυτοδιοίκηση και Δημοκρατία | Του Γιώργου Κολέμπα

Γιατί άραγε αγνοούνται όλες οι τοπικές κοινωνίες από τους εκάστοτε τοπικούς άρχοντες;
Είναι ένα μεγάλο ερώτημα που οι τοπικές εξουσίες δεν έχουν δώσει μέχρι τώρα πειστικές απαντήσεις.
-Δεν μπορούν;

-Δεν θέλουν;
-Αρκούνται στο να είναι στην εξουσία για 4 ή 5 χρόνια, σύμφωνα με τη θεωρία του βολέματος, και μετά ότι ήθελε προκύψει;
Εύλογα ερωτήματα όλων μας, αλλά ούτε και τώρα περιμένουμε απαντήσεις.

Γιατί φοβούνται μήπως τον κόσμο, τη μάζα και τη λαϊκή συνέλευση στην οποία οφείλουν να απολογούνται για τα έργα και ημέρες των σύμφωνα με τους στοιχειώδεις κανόνες δημοκρατίας και όχι μόνο, στα ολιγομελή δημοτικά ή περιφερειακά συμβούλια.
Ηγέτες που οι αποφάσεις των δεν λαμβάνονται άμεσα, μαζί με το λαό, δεν έχουν καμιά τύχη επιτυχίας και προσφοράς βοήθειας στη φτωχοποιημένη χώρα μας.

Στις περισσότερες φορές τα προεκλογικά προγράμματα για τα οποία ψηφίστηκαν δεν εφαρμόζονται.
Πλήρης αναντιστοιχία λόγων και έργων.
Χρησιμοποιώ τον όρο Α-Τοπική Αυτοδιοίκηση, διότι για μένα, δεν υπάρχει τοπική αυτοδιοίκηση από τη στιγμή που καταργήθηκε ο νόμος «περί δήμων και κοινοτήτων» ΔΝΖ 1912, του Ελευθέριου Βενιζέλου και αντικαταστάθηκε με τους νόμους «τερατουργήματα» με τις ονομασίες Καποδίστριας και Καλλικράτης (όπως λεπτομερώς έχω αναφερθεί σε παλιότερα άρθρα μου για την Α-Τοπική Αυτοδιοίκηση).
Με την κατάργηση της κοινότητας, καταργήθηκε το τοπικό, το άμεσο, η συνέλευση των κατοίκων, η άμεση ενημέρωση και η λήψη μαζί με το λαό όλων των αποφάσεων.
Βροντοφώναξαν με τυμπανοκρουσίες οι Παπανδρέου και Σημίτης για τη μεγάλη «μεταρρύθμιση» στη τοπική αυτοδιοίκηση, χωρίς να πούνε κουβέντα για τον συγκεντρωτισμό των εξουσιών, για την αποξένωση και για την μεγάλη απόσταση των πολιτών από τα κέντρα εξουσίας.
«Μεταρρύθμιση», όταν ακούμε αυτή τη λέξη και κυρίως τα τελευταία εφτά χρόνια, καταλαβαίνουμε όλοi σχεδόν οι Έλληνες, ότι κάτι κακό θα συμβεί γιατί μέχρι τώρα επιφέρει μόνο μείωση μισθών, μείωση συντάξεων και αύξηση φόρων.
Το προείπαν εξάλλου, πρώτα οι ξένοι, οι «εταίροι μας» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Dr Σόιμπλε, το ΔΝΤ, ο Γιούνγκερ και όλη Ελίτ της Ευρώπης.

Ακολούθησαν οι πολιτικοί μας από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, σαν καλοί μαθητές «έκαναν καλά τα μαθήματά τους» όπως είπε η Frau Μέρκελ.

Και ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα τι θα κάνει;
Έχει αναφερθεί ότι θα φέρει στη βουλή προς ψήφιση καινούργιο νόμο και είχε υποσχεθεί την κατάργηση του Καλλικράτη και την αλλαγή του γεωγραφικού χάρτη με τη δημιουργία πολλών κοινοτήτων.
Βεβαίως και είχε υποσχεθεί, αλλά τώρα δεν μπορεί γιατί για οτιδήποτε ήθελε πράξει πρέπει να πάρει την άδεια από τις Βρυξέλλες σύμφωνα με το μνημόνιο που δυστυχώς και αυτός έχει υπογράψει.

Μακάρι να διαψευστούμε.

Εμείς λοιπόν οι πολίτες θα αφεθούμε στις διαθέσεις και ορέξεις της κάθε εξωτερικής ξένης (Ε.Ε και ΔΝΤ)  παρέμβασης ή θα αυτό-οργανωθούμε τοπικά πρώτα, και με διάφορους τρόπους να πείσουμε τους τοπικούς «άρχοντες» να κατέβουν στο λαό, να αποφασίζουν μαζί με το λαό και όχι μόνο στις κλειστές αίθουσες, όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται και είναι γνωστές εκ των προτέρων, για το λαό χωρίς το λαό.
Είναι ή ώρα λοιπόν να αυτό-οργανωθούμε και συλλογικά να απαιτήσουμε την άμεση συμμετοχή μας, τοπικά πρώτα, σε όλα τα κέντρα εξουσίας και λήψης των αποφάσεων που μας αφορούν.
Είναι δικαίωμά μας και υποχρέωση της εκάστοτε τοπικής εξουσίας.

Αν όλοι μαζί προσπαθήσουμε και διεκδικήσουμε, είναι σίγουρο ότι κάτι καλύτερο θα πετύχουμε.
Όλα τα δικαιώματά μας αποκτήθηκαν με αίμα και αγώνες.

Τίποτε δεν χαρίζεται στον σημερινό άκρατο νεοφιλευθερισμό και καπιταλισμό που βιώνουμε.
Ας τολμήσουμε.

Αν μείνουμε απαθείς, μόνο να χάσουμε μπορούμε.
Ιωάννινα 2-5-2017

Άγγελος Κολέμπας – Οικονομολόγος Πτυχιούχος ΑΣΟΕΕ.

Αλληλέγγυα Κοινωνική και Συνεργατική Οικονομία.

Α - Τοπική Αυτοδιοίκηση και Δημοκρατία | Του Γιώργου Κολέμπα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;