16.4 C
Athens
Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου, 2022
ΑρχικήΥΓΕΙΑΆγχος Covid-19: Αντιμετώπιση του άγχους, του φόβου και της ανησυχίας

Άγχος Covid-19: Αντιμετώπιση του άγχους, του φόβου και της ανησυχίας

 

Άγχος Covid-19: Αντιμετώπιση του άγχους, του φόβου και της ανησυχίας

Το αντίκτυπο της πανδημίας του COVID-19 είναι τεράστιο, όχι μόνο για τα συστήματα υγείας και τις διεθνείς οικονομίες των κρατών, αλλά και για την ψυχική υγεία των ατόμων. Ο φόβος, το άγχος και η ανησυχία που συνοδεύονται με τον ερχομό μιας νέας ασθένειας, μπορεί να συνθλίψει ψυχολογικά ενήλικες αλλά και παιδιά. Οι υποχρεωτικές δράσεις για τη δημόσια υγεία, όπως για παράδειγμα το social distancing, όσο σημαντικές μπορεί να είναι, άλλο τόσο μπορούν  να διογκώσουν το πρόβλημα του άγχους και του στρες στις ζωές των ανθρώπων. Η ύπαρξη του άγχους εξαιτίας της πανδημίας είναι κάτι το φυσιολογικό, όπως επίσης είναι και κάτι το αντιμετωπίσιμο.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε ώστε να συντελέσουμε στη φροντίδα της ψυχικής μας υγείας και ευεξίας, σε περιόδους αβεβαιότητας όπως αυτή. Οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν ώστε να βελτιώσετε την ψυχική σας υγεία, να εστιάσετε στο παρόν, χωρίς να προσπαθείτε άσκοπα να ελέγξετε το μέλλον, κάτι που δημιουργεί κατα έναν πολύ μεγάλο βαθμό το αίσθημα του φόβου σε έναν άνθρωπο, σύμφωνα και με τα λεγόμενα του Δρ. Γρηγόρη Βασιλειάδη. 

Μιλήστε για τα πράγματα που σας ανησυχούν

Είναι απολύτως φυσιολογικό να αισθάνεστε ανήσυχοι, φοβισμένοι και ανίσχυροι μπροστά στο πέλαγος μιας πανδημίας. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως πρέπει να το περάσετε μόνοι σας. Θυμηθείτε πως το να μοιραστείτε τις ανησυχίες σας με ανθρώπους που εμπιστεύεστε, θα ελαφρύνει το πρόβλημα του άγχους και θα αποτρέψει την κλιμάκωσή του. Στην περίπτωση που δεν έχετε κάποιον να μοιραστείτε τις ανησυχίες σας ή στην περίπτωση που το προσπαθήσατε, αλλά δεν είδατε πραγματικά αποτελέσματα, πάντοτε υπάρχουν οι πολύτιμες τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας που μπορείτε να βασιστείτε. Μη διστάζετε, χιλιάδες άνθρωποι καθημερινά εισπράττουν πραγματική και ουσιαστική βοήθεια μέσω αυτών των γραμμών.

Κρατήστε επαφή με τα κοντινά σας πρόσωπα

Η διατήρηση των διαπροσωπικών μας σχέσεων με ανθρώπους που εμπιστευόμαστε και είμαστε οικείοι, είναι πολύ σημαντική για την ψυχική μας ευημερία. Εάν μπορείτε, επισκεφθείτε και συναντήστε φίλους και συγγενείς, ακολουθώντας πάντοτε τις τελευταίες κυβερνητικές οδηγίες και βεβαιωθείτε πως δεν είστε φορέας του ιού.

Εάν από την άλλη δεν μπορείτε να τους συναντήσετε αυτοπροσώπως, για ποικίλους λόγους, η σύγχρονη τεχνολογία αποτελεί “ευλογία” για να κρατήσετε τις επαφές μέσω τηλεφώνου, βιντεοκλήσεων και social media καναλιών.

Προσφέρετε βοήθεια

Η προσφορά βοήθειας σ’ένα συνάνθρωπό σας μπορεί να ωφελήσει και εσάς τους ίδιους. Σκεφτείτε με ποιον τρόπο θα μπορούσατε να βοηθήσετε τους συγγενείς και τους φίλους σας ή ακόμη και την κοινωνία στην οποία ζείτε. Μην ξεχνάτε πως η αλλαγή προέρχεται από την συνειδητοποίηση της ατομικής μας ευθύνης. Υπάρχουν κοινοτικές ομάδες στις οποίες θα μπορούσατε να προσφέρετε την πολύτιμη βοήθειά σας;

Μείνετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις

Καθώς η πανδημία συνεχίζει να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας, παραμείνετε ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις, μέσα από αξιόπιστες πηγές. Κάντε ενδελεχή έλεγχο αξιοπιστίας των ειδησεογραφικών πηγών και μην αναπαράγετε ψευδή στοιχεία. Η πραγματική ενημέρωση αποτελεί το “αντίδοτο” έναντι του άγχους της πανδημίας. 

Κάντε πράγματα που σας ευχαριστούν

Το άγχος μπορεί να δηλητηριάσει όλες τις πτυχές της ζωής μας, ακόμη και τα πράγματα που συνήθως απολαμβάνουμε. Το να εστιάσετε στο αγαπημένο σας χόμπι και σε κάποια δημιουργική ασχολία, είναι ίσως η αρχή της εξάλειψης των αρνητικών σας σκέψεων. Με όλον αυτόν τον τεράστιο χρόνο που περνάμε όλοι μέσα στο σπίτι, μπορείτε να τον αξιοποιήσετε μαθαίνοντας κάποια καινούργια και χρηστική δεξιότητα, που υπο άλλες συνθήκες δεν θα σας δινόταν ο χρόνος για να την ανακαλύψετε.

Φροντίστε το πρόγραμμα του ύπνου σας

Ένας καλός και ξεκούραστος ύπνος μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά όχι μόνο σωματικά αλλά και διανοητικά. Προσπαθήστε λοιπόν να κρατήσετε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου σε καθημερινή βάση, όπως και να αφομοιώσετε και τις διάφορες πρακτικές βελτίωσής του, όπως την αποφυγή των οθονών πριν από το κρεβάτι, τη σημαντική μείωση της καφεΐνης και τη δημιουργία ενός ήρεμου περιβάλλοντος.

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ακόμα περισσότερες συμβουλές αντιμετώπισης που θα μπορούσατε να εφαρμόσετε στην καθημερινότητά σας. Όμως πέραν των συμβουλών αντιμετώπισης του άγχους για την πανδημία του COVID-19, οι άνθρωποι θα πρέπει να μάθουν εστιάζουν ίσως στο σημαντικότερο στοιχείο της συνολικής και ψυχικής τους υγείας: στην εξαφάνιση κάθε είδους φόβου, μέσω της πραγματικής επίγνωσής του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

echo ‘’ ;