20.3 C
Athens
Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΑλέξανδρος Νικολαΐδης: Τι είναι το καρκίνωμα NUT που τον οδήγησε στον θάνατο

Αλέξανδρος Νικολαΐδης: Τι είναι το καρκίνωμα NUT που τον οδήγησε στον θάνατο

Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης νικήθηκε από μια σπάνια μορφή καρκίνου.

Ο Ολυμπιονίκης κι αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑπέθανε στα 43 του χρόνια από το καρκίνωμα NUT, έναν καρκίνο που δεν έχει βρεθεί ακόμα η προέλευσή του, αλλά και η ίασή του, καθώς σύμφωνα με την ιατρική βιβλιογραφία είναι αφενός σπάνιος, αφετέρου εξαιρετικά επεμβατικός κι επιθετικός κακοήθης όγκος. Μάλιστα, αναγνωρίστηκε από τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας κι επίσημα πριν από μόλις 7 χρόνια, το 2015.

Οπως έγραψε ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης, στο post που είχε ετοιμάσει για να δημοσιευτεί μετά τον θάνατό του «Δύο χρόνια βασανίστηκα κι εγώ με τον καρκίνο. Με έναν τόσο σπάνιο τύπο καρκίνου, το καρκίνωμα nut, που αυτή τη στιγμή εννέα στους δέκα γιατρούς που το διαβάζουν, το ακούν για πρώτη φορά και θα σπεύσουν να το ψάξουν. Ευτυχώς ο δικός μου γιατρός, ο υπέροχος Γιάννης Μπουκοβίνας που με πήρε από το χέρι στο πιο δύσκολο ταξίδι της ζωής μου, τον γνώριζε αυτό τον σπάνιο τύπο και έκανε τα πάντα για να με σώσει ή να μου χαρίσει λίγη παραπάνω ζωή».

Καρκίνωμα NUT

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα για τον άγνωστης μορφής καρκίνο, το καρκίνωμα NUT είναι ένας σπάνιος εξαιρετικά επεμβατικός κακοήθης όγκος με άγνωστη προέλευση. Εμφανίζεται στα όργανα μέσης γραμμής των παιδιών και των νέων. Επομένως, το καρκίνωμα NUT ονομάζεται επίσης καρκίνος μέσης γραμμής. Ο Kees και ο Kubonishi ανέφεραν για πρώτη φορά αυτόν τον σπάνιο τύπο καρκίνου το 1991. Το 2015, ο καρκίνος NUT συμπεριλήφθηκε επίσημα στην τέταρτη έκδοση του WHO για όγκους πνεύμονα, υπεζωκότα, θύμου και καρδιάς. Το πλήρες όνομα είναι “καρκίνος μεσαίας γραμμής με πυρηνική πρωτεΐνη της αναδιάταξης γονιδίων όρχεων (NUT)”, επίσης γνωστή ως “καρκίνος με μετατόπιση t (15, 19) (q13, p13.1)”.

Οι σωματικές κυτταρογενετικές μεταβολές αποτελούν τη βάση του καρκίνου της μέσης γραμμής. Έχει επιβεβαιωθεί ότι το γονίδιο NUT (NUTM1) που βρίσκεται στο χρωμόσωμα 15q14 μετακινείται 100% με άλλα γονίδια στον καρκίνο του NUT. Περίπου τα 2/3 των περιπτώσεων είναι μεταθέσεις t (15, 19) (q13, p13.1), οι οποίες συντήκουν το εξόνιο γονιδίου BRD4 στο 19q13.1 με το exon γονιδίου NUT στο 15q14 για να σχηματίσουν το γονίδιο σύντηξης BRD4-NUT.

Τα κύτταρα καρκινώματος έχουν μικρή πρόσφυση. Το μέγεθος του λεμφοκυττάρου είναι περίπου 2-3 φορές μεγαλύτερο, ο πυρήνας είναι σχετικά υψηλός και το μέγεθος του πυρήνα είναι σχετικά ομοιόμορφο, αλλά ο καρυότυπος είναι ακανόνιστος και η άτυπη είναι προφανής. Η χρωματίνη είναι λεπτή ή κοκκώδης, φυσαλιδώδης, με προφανείς πυρήνες και κοινά μιτωτικά ή αποπτωτικά σώματα. Τα κύτταρα καρκινώματος συχνά διαφοροποιούνται σε πλακώδες επιθήλιο σε διαφορετικούς βαθμούς. Το χαρακτηριστικό φαινόμενο είναι η «ξαφνική διαφοροποίηση του πλακώδους επιθηλίου». Δηλαδή, τα ανώριμα και κακώς διαφοροποιημένα κύτταρα ξαφνικά υπερισχύουν σε καλά διαφοροποιημένες φωλιές ώριμων πλακωδών επιθηλιακών κυττάρων χωρίς βαθμιαία διαφοροποίηση του επιθηλίου του πλακούντα. Τα κερατοειδή μπορεί να σχηματίζονται στο κέντρο, μερικές φορές με δομές παρόμοιες με τα θυλακά σωματίδια.

Σχεδόν το 100% των περιπτώσεων καρκινώματος NUT εξέφρασαν ΝUT νουκλεοπρωτεΐνη (≥ 50% των κυττάρων του καρκινώματος εξέφρασαν NUT nucleoprotein) και η εξειδίκευση και η ευαισθησία τους ήταν περισσότερο από 90% (μερικοί όγκοι μικροβιακών κυττάρων εκφράζουν επίσης NUT σε μικρή ποσότητα). Επιπλέον, η διάχυτη ή εστιακή έκφραση των CKpan, Ρ40 και Ρ63 στο καρκίνωμα NUT είχε επίσης υψηλό ποσοστό έκφρασης. CK7 και CK20 θα μπορούσαν να εκφράζονται σε διαφορετικούς βαθμούς. το αντιγόνο μεμβράνης επιθηλιακών κυττάρων (EMA) και το καρκινοεμβρυονικό αντιγόνο (CEA) ήταν συχνά τοπικά θετικά. Τα TTF-1, CgA, Syn, CD34 και CD56 εκφράστηκαν περιστασιακά σε κύτταρα όγκου. Η ανίχνευση FISH μπορεί να αναγνωρίσει μετατόπιση γονιδίου NUT ή γονίδιο σύντηξης BRD-NUT. Ο συνδυασμός ανοσοϊστοχημείας και ανίχνευσης FISH μπορεί να κάνει την ευαισθησία και την εξειδίκευση της διάγνωσης του καρκίνου μέσης γραμμής να φτάσει το 100%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

echo ‘’ ;