14.1 C
Athens
Κυριακή, 26 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΑναρχικοί σε μηδενιστική τροχιά: Κείμενο αναφορικά με τις εκλογές

Αναρχικοί σε μηδενιστική τροχιά: Κείμενο αναφορικά με τις εκλογές

Στις 20 Σεπτεμβρίου πρόκειται να πραγματοποιηθούν εκλογές για δεύτερη φορά μέσα στον ίδιο χρόνο. Η μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ που επισφραγίστηκε με την υπογραφή της νέας συμφωνίας, προκάλεσε τριγμούς στο εσωτερικό του, δημιουργώντας αντιπολίτευση μέσα στην κυβέρνηση. Για τον τερματισμό αυτής της ιδιόρρυθμης και πολιτικά επιζήμιας κατάστασης, ο ΣΥΡΙΖΑ προκήρυξε εκλογές, αναγκάζοντας τους διαφωνούντες και τους επικριτές να αποχωρήσουν από το κόμμα. Επίσης, με την εκλογική διαδικασία επιχειρεί την κοινωνική νομιμοποίηση της ψήφισης του μνημονίου από τη συγκυβέρνηση.

Η μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ από σοσιαλδημοκρατικό σε νεοφιλελεύθερο κόμμα φανερώνει το αδιέξοδο της σοσιαλδημοκρατίας, η οποία σε καιρούς κρίσης αδυνατεί να διαδραματίσει τον εξισορροπητικό της ρόλο. Το κόμμα όσων αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να γίνει ο καινούριος ένοικος της γκρεμισμένης και ξενοίκιαστης πια στέγης της σοσιαλδημοκρατίας, με ρητορική παρόμοια με αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ πριν κυβερνήσει, με πρόσθετο στοιχείο την ξεκάθαρη αντιευρωπαϊκή θέση. Η ιδιαιτερότητα των προσεχών εκλογών έγκειται στο γεγονός ότι τα κόμματα δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα για εμπόριο ελπίδας. Η μετεκλογική χρονική περίοδος είναι καθορισμένη από τη συμφωνία και το κάθε κόμμα τρέφεται από την αποτυχία του άλλου για τη συσπείρωσή του. Οριοθετούνται έτσι με πιο στενούς όρους οι δυνατότητες διαμεσολάβησης των κομματικών μηχανισμών.

Η κρίση που βιώνει ο καπιταλισμός έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια σε μεγάλο βαθμό του συμμετοχικού χαρακτήρα του, ο οποίος είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες που διακρίνει τον καπιταλισμό από προηγούμενα οικονομικά συστήματα και διασφαλίζει τη σταθερότητα, την ευελιξία και τη διαιώνισή του. Παράλληλα, το κράτος, λόγω των σκληρών πολιτικών που ασκεί, διαταράσσει τη διευρυμένη κοινωνική συναίνεση, η οποία αποτελεί προτέρημα και πυλώνα των δημοκρατικών καθεστώτων.

Λόγω αυτής της κατάστασης, κυοφορείται μια κρίση εκπροσώπησης, η οποία ενδέχεται να εκφραστεί με μεγάλες κοινωνικές ταραχές, που δε θα έχουν συγκεκριμένες ιδεολογικές αναφορές, αλλά θα αντανακλούν την απαξίωση των θεσμών από πολλά κοινωνικά κομμάτια, εξαιτίας της διαρκούς και γεωμετρικά αυξανόμενης φτωχοποίησής τους. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο αποσταθεροποίησης, η αναρχική δράση -δίχως να εξαρτάται η υπόστασή της από τέτοιες συνθήκες- μπορεί να δημιουργήσει ρήγματα και πολυεπίπεδα πλήγματα στην εξουσία. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να συμβεί αν ο αγώνας και οι συμπράξεις για την προώθησή του εξαντλούνται στη βάση του ευκαιριακού, καθώς αναπόφευκτα έχουν συγκεκριμένα και στενά όρια, λόγω απουσίας βάσεων. Για την προώθηση του αναρχικού αγώνα, ώστε να αποτελεί σοβαρό εσωτερικό εχθρό του καθεστώτος, είναι αναγκαία η ύπαρξη πολύμορφων υποδομών, ομάδων και δικτυώσεων που να διαμορφώνουν και να συγκροτούν τον πόλο της μαύρης αναρχίας, που θα κινείται επιθετικά απέναντι στην κυριαρχία στο παρόν, προωθώντας παράλληλα την προοπτική της όξυνσης και εξάπλωσης της σύγκρουσης για την κατάρρευση της εξουσίας.

Η εκλογική διαδικασία αποτελεί τη μεγαλύτερη γιορτή της Δημοκρατίας. Το κράτος επιδιώκει να απορροφήσει τη διάχυτη δυσαρέσκεια και να αφομοιώσει τις πολιτικές αντιπαραθέσεις, ώστε να εκφραστούν μέσω θεσμικών οδών. Μέσω της διαμεσολάβησης, επίσης, αναπαράγονται και θωρακίζονται οι ιδιότητες υποδούλωσης (πολίτης, ψηφοφόρος κτλ) και καλλιεργούνται ψευδαισθήσεις ελευθερίας. Ως αναρχικοί, η μόνη στάση που έχουμε απέναντι στις δημοκρατικές φιέστες είναι η υπονόμευση και το σαμποτάζ.

Αποχή από τις εκλογές
Να τσακίσουμε το κράτος και τους κάθε λογής θιασώτες του
Να καταστρέψουμε την οικονομία και την καταπίεση που παράγει
Για το γκρέμισμα κάθε πτυχής της κυριαρχίας

αναρχικοί σε μηδενιστική τροχιά
athens.indymedia.org

Αναρχικοί σε μηδενιστική τροχιά: Κείμενο αναφορικά με τις εκλογές
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

echo ‘’ ;