23.9 C
Athens
Τετάρτη, 31 Μαΐου, 2023
ΑρχικήΝΕΑΑνοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο παραίτησης ο Σόιμπλε - Διαψεύδει το γερμανικό ΥπΟικ!

Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο παραίτησης ο Σόιμπλε – Διαψεύδει το γερμανικό ΥπΟικ!

Σε συνέντευξη στο περιοδικό Der Spiegel ο Β. Σόιμπλε αφήνει ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο παραίτησης, σε περίπτωση που δεχθεί πιέσεις να λάβει αποφάσεις που είναι ασυμβίβαστες με τα πολιτικά του πιστεύω. Οι δηλώσεις του Β. Σόιμπλε διαψεύσθηκαν στη συνέχεια από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο παραμένει το ερώτημα!

“Ουδέποτε ζήτησε την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη”, υποστηρίζει σε συνέντευξη του στο περιοδικό Der Spiegel ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Στις Βρυξέλλες απλώς τα 15 κράτη μέλη του Eurogroup “υπέδειξαν στην Αθήνα τη δυνατότητα να αποφασίσει μόνη της για ένα διάλειμμα”. Όπως εκτιμά, το γεγονός ότι εκτός από την Ελλάδα, η Γαλλία, η Ιταλία και η Κύπρος απέρριψαν αυτή την πρόταση δεν επέφερε ρήγμα στην Ευρωζώνη. Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Σόιμπλε διαψεύδει τον αντικαγκελάριο και πρόεδρο των σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ότι δεν είχε συμφωνήσει να κατατεθεί η πρόταση για Grexit.

Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο παραίτησης ο Σόιμπλε - Διαψεύδει το γερμανικό ΥπΟικ!

Παράλληλα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απορρίπτει την κατηγορία ότι με τη νέα συμφωνία η Ελλάδα μετατρέπεται σε προτεκτοράτο και προβάλλει το επιχείρημα ότι τα βασικά στοιχεία του νέου προγράμματος είχαν συμφωνηθεί ήδη από το 2010 μόνο που δεν υλοποιηθεί στη συνέχεια. Ο κ. Σόιμπλε απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι αυτά που ζητούνται από την Ελλάδα ξεπερνούν τις δυνατότητές της και παραπέμπει στον “επιτυχή δρόμο” που έχουν διανύσει οι άλλες χώρες με μνημόνιο, αλλά και κράτη του πρώην ανατολικού μπλοκ.

Πίστωση χρόνου στον Αλέξη Τσίπρα:

Αναφορικά με τις επανειλημμένες αρνητικές δηλώσεις του έλληνα πρωθυπουργού για τη νέα συμφωνία ο κ. Σόιμπλε δηλώνει προβληματισμένος. Για λόγους “εντιμότητας” όμως θα πρέπει να δοθεί πίστωση χρόνου στον Αλέξη Τσίπρα, δεδομένου ότι έχει διαβεβαιώσει ότι θα εφαρμόσει το πρόγραμμα.

Το συμπέρασμα που εξάγει ο κ. Σόιμπλε από την ελληνική κρίση είναι ότι επιβάλλεται η μεταφορά περισσότερων οικονομικών αρμοδιοτήτων από τα κράτη- μέλη στα όργανα της ΕΕ. Παράλληλα, όμως, εκτιμά ότι κάτι τέτοιο δύσκολα είναι εφικτό.

Ερωτηθείς, τέλος, για τι σχέση του με την καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, παραδέχεται ότι δεν είναι πάντα της ίδιας άποψης, αλλά επιμένει ότι “ο ένας μπορεί να βασιστεί στον άλλο”. Και καθιστά σαφές ότι αν δεχθεί πιέσεις να λάβει αποφάσεις που δεν είναι συμβατές με τα πολιτικά του πιστεύω θα επιλέξει να παραιτηθεί: “Η ευθύνη που έχουν οι πολιτικοί πηγάζει από τις θέσεις που κατέχουν. Κανείς δεν μπορεί να τους πιέσει να λάβουν αποφάσεις που δεν συνάδουν με τα πιστεύω τους. Σε περίπτωση που κάποιος το προσπαθούσε θα μπορούσα να πάω στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και να ζητήσω να με απαλλάξει των καθηκόντων μου”.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο 

Πηγή: left.gr

Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο παραίτησης ο Σόιμπλε - Διαψεύδει το γερμανικό ΥπΟικ!

Διαψεύδει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών:

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών απέρριψε εικασίες σε σημερινά δημοσιεύματα γερμανικών μέσων ενημέρωσης ότι ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξετάζει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί εξαιτίας διαφορών απόψεων με την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ για το θέμα της Ελλάδας.

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel δημοσίευσε μια συνέντευξη με τον 72χρονο Σόιμπλε, στην οποία ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει πως μπορεί πάντα να ζητήσει από τον πρόεδρο να τον απαλλάξει από τα καθήκοντά του, απαντώντας σε μια ερώτηση για το αν θα μπορούσαν να προκύψουν προβλήματα εφόσον η καγκελάριος και ο υπουργός Οικονομικών έχουν διαφορετικές απόψεις αναφορικά με την οικονομική στήριξη της Ελλάδας.

Ορισμένα γερμανικά μέσα ενημέρωσης είχαν σήμερα δημοσιεύματα βασισμένα στη συνέντευξη, σύμφωνα με τα οποία ο Σόιμπλε σκέπτεται να παραιτηθεί. Το Der Siegel διένειμε επίσης ένα απόσπασμα της συνέντευξης με τον τίτλο “Ο Σόιμπλε φέρνει στο παιγνίδι την παραίτηση”.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών αναφέρθηκε στη σαφή απάντηση που έδωσε ο Σόιμπλε στη συνέντευξη όταν ερωτήθηκε αν σκέπτεται να ζητήσει από τον πρόεδρο να τον απαλλάξει από τις υποχρεώσεις του, η οποία ήταν: “Όχι. Πώς σας ήρθε αυτή η ιδέα;”

Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν θα σχολιάσει πέραιτέρω τα δημοσιεύματα.

Στη συνέντευξη, την οποία επικαλούνται εκτενώς άλλα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, ο Σόιμπλε δήλωσε: “Οι ευθύνες των πολιτικών πηγάζουν από τα αξιώματα τα οποία κατέχουν. Ουδείς μπορεί να τους εξαναγκάσει. Αν κάποιος το προσπαθούσε, θα μπορούσα να πάω στον πρόεδρο και να του ζητήσω να με απαλλάξει από τα καθήκοντά μου”.

Ο ίδιος τόνισε πως η διαφορές απόψεων συμβαδίζουν με τη δημοκρατία και αναφέρθηκε στην αφίσα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) για τις ευρωεκλογές του 1999, στην οποία εικονίζονταν ο ίδιος και η Άγγελα Μέρκελ πάνω από το σύνθημα “Όχι πάντα η ίδια άποψη, αλλά ο ίδιος δρόμος”, προσθέτοντας πως αυτό εξακολουθεί να ισχύει για τους δυο τους.

Ο Πέτερ Τάουμπερ, ο γενικός γραμματέας της CDU, δηλώνει εξάλλου στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας Tagesspiegel πως η Μέρκελ και ο Σόιμπλε “δεν έχουν ίσως πάντα την ίδια άποψη, όμως προχωρούν πάντα στον ίδιο δρόμο”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

echo ‘’ ;