20.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΆνοιξε την αυλαία του το 3rd Athens Investment Forum

Άνοιξε την αυλαία του το 3rd Athens Investment Forum

 

Άνοιξε την αυλαία του το 3rd Athens Investment Forum

 

Άνοιξε την αυλαία του σήμερα Παρασκευή 09 Οκτωβρίου το 3rd Athens Investment Forum – Η Ελληνική Οικονομία μπροστά στην Πρόκληση της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Το συνέδριο διοργανώνουν για 3η συνεχόμενη χρονιά το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) και η Vertical Solutions SA, σε συνεργασία με το World Energy Council Greece και το Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας & Αειφόρου Ανάπτυξης.

 

Ακολουθούν οι εναρκτήριες ομιλίες του συνεδρίου.

 

Ομιλία κ. Γ. Στασινού

 

Στην ανάγκη του ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας, αλλά και την ανάγκη να συνδεθούν τα ηλεκτρονικά αρχεία, ώστε να αποφευχθεί η γραφειοκρατία και να δοθεί ώθηση στις επενδύσεις, αναφέρθηκε στην εισαγωγική του ομιλία ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, κ. Γιώργος Στασινός, στην έναρξη του 3ουAthens Investment Forum «Η Ελληνική οικονομία μπροστά στην πρόκληση της βιώσιμης ανάπτυξης» που πραγματοποιείται σήμερα στο Ζάππειο.

 

Για το μητρώο υποδομών που η κυβέρνηση νομοθέτησε πέρυσι έπειτα από προτροπή του ΤΕΕ, ο κ. Στασινός ανέφερε πως θα «αποκτήσουμε στη χώρα συνολικά εικόνα του ποιος έχει την αρμοδιότητα, ποιος έχει κατασκευάσει και ποιος συντηρεί και πότε κάθε έργο υποδομής, όπως γέφυρες, δρόμους, υποδομές που σήμερα κάθε φορά που γίνεται ένα ατύχημα ή μία καταστροφή όλοι ψάχνουν να βρουν ποιος φταίει και τι φταίει. Οι παθογένειες του παρελθόντος θα τελειώσουν λοιπόν με αυτά τα νέα πληροφοριακά συστήματα που αποτελούν μεταρρύθμιση, κατάργηση της γραφειοκρατίας, βελτίωση της εξυπηρέτησης του πολίτη, υποδομή στρατηγικού σχεδιασμού και εργαλείο διαφάνειας και λογοδοσίας».

 

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΤΕΕ πρότεινε δυο ακόμη εργαλεία στη κυβέρνηση ώστε «να μπορέσει να προωθηθεί πιο δυναμικά αυτός ο σχηματισμός της αδειοδότησης κάθε επένδυσης και έργου στη χώρα που ήδη συντελείται». 

 

«Το πρώτο είναι η ψηφιοποίηση και οριοθέτηση των υδατορευμάτων στη χώρα. Είμαστε πολύ πίσω σε αυτό, το γνωρίζετε, πλέον, πιστεύω οι περισσότεροι με τις καταστροφές που έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια. Αν δεν προχωρήσουμε άμεσα το σύνολο των οριοθετήσεων των ρευμάτων, τώρα με τους πόρους που διατίθενται δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε ποτέ εγκαίρως τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα ή να προστατεύσουμε αποτελεσματικά το περιβάλλον. Όλοι όσοι έχουν προσπαθήσει να αδειοδοτηθούν σε περιοχή που δεν έχει οριοθετηθεί κάποιο ρέμα καταλαβαίνουν τη χρησιμότητα και στην οικονομία και στις επενδύσεις. 

 

Προτείνω λοιπόν στην κυβέρνηση να ενταχθεί το έργο αυτό στο Ταμείο Ανάκαμψης ώστε να προκηρυχθεί και να υλοποιηθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

 

Η δεύτερη πρότασή μου αφορά την ψηφιακή καταγραφή και απεικόνιση στον ενιαίο ψηφιακό χάρτη στο εθνικό μητρώο υποδομών των απαλλοτριώσεων. Η χώρα μας έχει θλιβερό παρελθόν τόσο στις απαλλοτριώσεις για τα δημόσια έργα, όπως αυτοκινητόδρομοι, γραμμές τρένων,  βιολογικοί καθαρισμοί και τόσα άλλα όσο και για κοινόχρηστους χώρους, όπως πλατείες, δρόμοι, κτλ. Ούτε οι απαλλοτριώσεις προχωρούν ούτε κανείς γνωρίζει τι έχει σχεδιαστεί κατά τόπους, ούτε κανείς μπορεί να γνωρίζει τις παραμέτρους. 

Προτείνω λοιπόν μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης να προχωρήσει άμεσα ένα ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής, αποτύπωσης και παρακολούθησης των απαλλοτριώσεων των δημοσίων έργων που θα είναι συνδεδεμένο με το εθνικό μητρώο υποδομών και των ενιαίο ψηφιακό χάρτη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΤΕΕ. 

 

Ο κ. Στασινός αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη του σωστού σχεδιασμού της ψηφιακής τράπεζας γης που «νομοθετείται σύντομα στις λεπτομέρειες της και λίμναζε επί πολλά χρόνια. Ένας νέος θεσμός που δεν πρέπει να μείνει πουκάμισο αδειανό λόγω αγκυλώσεων του παρελθόντος, αλλά να αποτελέσει ένα χρήσιμο και ουσιαστικό αναπτυξιακό εργαλείο που θα προστατεύει ταυτόχρονα το περιβάλλον, εξοικονομώντας πόρους. 

 

Ίσως έχετε ακούσει ότι με την τράπεζα γης θα λυθεί το αιώνιο πρόβλημα της μεταφοράς του συντελεστή δόμησης στη χώρα. Πράγματι, αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή, πρέπει να αποτελέσει ένα δυναμικό εργαλείο αγοράς δικαιωμάτων για να τροφοδοτήσει νέες αναπτύξεις και να δημιουργήσει πόρους πράσινους για αναγκαία έργα».

 

Όπως τόνισε ο κ. Στασινός «το επενδυτικό φόρουμ της Αθήνας είναι μία πρωτοβουλία που καθιερώσαμε με τους συνδιοργανωτές μας εδώ και μερικά χρόνια. Στην αρχή από τον χώρο της Ενέργειας και στη συνέχεια για ολόκληρη την οικονομία. Γιατί πιστεύουμε ότι ο δρόμος της ανάπτυξης και των επενδύσεων είναι ο μόνος δρόμος που οδηγεί σε ένα καλύτερο μέλλον για όσους πραγματικά παράγουν σε αυτή τη χώρα. 

 

Γιατί το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το Επιμελητήριο των Μηχανικών και ο μεγαλύτερος επιστημονικός φορέας της χώρας στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου. Όσους μοχθούν και εργάζονται και οι οποίοι πρέπει να αμείβονται δίκαια για τον κόπο τους, τη γνώση τους και την προσφορά τους. Και όσους επιχειρούν και ρισκάρουν να αφενός για να κερδίσουν και αφετέρου για να δημιουργήσουμε όλοι μαζί μία καλύτερη μία καλύτερη, πιο ευημερούσα οικονομία και κοινωνία. Όλοι εμείς δηλαδή οι άνθρωποι της πράξης που θέλουμε από την Πολιτεία να κάνει τη ζωή μας λίγο πιο εύκολη, το επάγγελμά μας λίγο πιο ουσιαστικό, την επιστήμη μας λίγο πιο συνδεδεμένη με την κοινωνία. Αυτό το συνέδριο δεν θα μπορούσε να έρθει σε καλύτερη ώρα, διότι τώρα μπροστά μας είναι οι προκλήσεις, τώρα λαμβάνονται οι αποφάσεις που θα οδηγήσουν την οικονομία της χώρας τα επόμενα χρόνια. 

 

Μπορεί όλος ο πλανήτης να ζει σε καθεστώς αβεβαιότητας αλλά εμείς οφείλουμε να σχεδιάσουμε τώρα το που πρέπει να πάμε τα επόμενα χρόνια και πώς, συγκεκριμένα, με χρονοδιάγραμμα, σχέδιο και βήματα. Πώς θα φτάσουμε εκεί, γι’ αυτό η θεματολογία μας νομίζω είναι επίκαιρη, διότι όλοι συμφωνούμε, νομίζω, ότι όλα όσα σας ανέφερα εξυπηρετούνται με τις δύο βασικές στοχεύσεις που έχει επιλέξει η κυβέρνηση και η Ευρώπη για τα επόμενα χρόνια. 

 

Τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη μετάβαση σε μία πράσινη οικονομία, με δικαιοσύνη, χωρίς αποκλεισμούς, με ευημερία για όλους».

Τουλάχιστον στο ΤΕΕ με συνέπεια αυτήν τη στρατηγική υπηρετούμε πολύ πριν γίνει ευρωπαϊκή και εθνική στρατηγική και συνεχίζουμε. 

 

Δουλειά μας, λοιπόν, ως εκπροσώποι των φορέων, των επιχειρήσεων, του κράτους είναι να βάλουμε τα δυνατά μας, ώστε να αξιοποιήσουμε τη μεγαλύτερη ευκαιρία που είχε ποτέ τα τελευταία χρόνια η χώρα, το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Όχι μόνο διότι θα έχουμε τους πόρους αλλά γιατί τώρα μπορούμε να κάνουμε γρήγορα και αποτελεσματικά όσα δεν έγιναν επί δεκαετίες».

 

Ομιλία κ. Ν. Χαρδαλιά


Στις προσπάθειες της κυβέρνησης για ενίσχυση της πολιτικής προστασίας μέσω της αξιοποίησης μεγάλων εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων αναφέρθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, σήμερα κατά την ομιλία του στο 3ο Athens Investment Forum.

Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε αρχικά ότι η νέα πρόκληση της πανδημίας που αντιμετωπίζει η χώρα είναι πρωτοφανής και χρειάστηκε κινητοποίηση όλων των δυνάμεών με νέα εργαλεία προκειμένου να καταφέρει η Ελλάδα να αποτελεί επιτυχημένο παράδειγμα και να είναι σήμερα μια από τις ασφαλέστερες χώρες.

Όπως τόνισε, η κυβέρνηση και το υπουργείο επενδύει στη δημιουργία ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού μηχανισμού πολιτικής προστασίας, ενώ μέσα στην επόμενη τριετία θα εφαρμοστεί ένα πλήρως λειτουργικό πρόγραμμα με το όνομα “Ασπίδα” που φιλοδοξεί να θωρακίσει τη χώρα έναντι κάθε απειλής. Στα πλαίσια αυτά, δήλωσε ότι το εθνικό συντονιστικό κέντρο είναι πλέον έτοιμο και πλήρως λειτουργικό, ενώ την ίδια στιγμή ολοκληρώθηκαν οι μελέτες για την κατασκευή 13 περιφερειακών κέντρων που θα παραδοθούν ως τα τέλη του 2022 και προγραμματίζονται και 64 τοπικά κέντρα.

Ο κ. Χαρδαλιάς έκανε λόγο για μια νέα αντίληψη στην πολιτική προστασία με αξιοποίηση πολλαπλών πηγών χρηματοδότησης για το πρόγραμμα “Ασπίδα” ώστε να χτιστεί ένα πλέγμα ασφαλείας. Το υπουργείο έχει καθορίσει τους άξονες για να διατεθούν συνολικά 3,1 δισ. ευρώ προς αυτή την κατεύθυνση και μέσω του ΕΣΠΑ 2021-27 προετοιμάζεται για αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Ήδη, επικυρώθηκε η συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα για τον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης καταστροφών και σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης η γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας αποκτά ένα αυτοτελές πρόγραμμα ύψους 550 εκατ. ευρώ με 400 εκατ. ευρώ για έργα αποκατάστασης περιοχών και 150 εκατ. ευρώ για έργα πρόληψης φυσικών καταστροφών.

Ταυτόχρονα, υλοποιείται πρόγραμμα σε συνεργασία με ευρωπαϊκή τράπεζα ύψους 810 εκατ. ευρώ για τη θωράκιση του εθνικού μηχανισμού πρόληψης κρίσεων και την ανάπτυξη υποδομών και γίνεται η προετοιμασία για την απορρόφηση 1,3 δισ. ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης της Ε.Ε. για εξοπλισμούς, μέσα και έργα σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, ήδη έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι σε βάθος τριετίας για 912 νέα πυροσβεστικά οχήματα, 102 εκατ. ευρώ για μηχανήματα έργων για όλους τους δήμους, καθώς και 750 εκατ. για ανανέωση του εναέριου στόλου πυρόσβεσης.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε, καταλήγοντας, ότι με τη στήριξη των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης, διασφαλίζονται οι πόροι για ολοκλήρωση της αναμόρφωσης του μηχανισμού πολιτικής προστασίας στη χώρα μας. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η αλλαγή της εικόνας της Ελλάδας με αφορμή την αντιμετώπιση της πανδημίας μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για μια διαφορετική Ελλάδα. Προς αυτή την κατεύθυνση, προϋπόθεση είναι να υπάρξει μια θετική παρακαταθήκη από τη διαχείριση της κρίσης, όπως η χρήση της ψηφιοποίησης, ενώ το υπουργείο θα παρουσιάσει σήμερα μια σχετική νέα εφαρμογή, ένα χάρτη υγειονομικής προστασίας που θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την εικόνα της Ελλάδας ως ασφαλούς χώρας.

 

Ομιλία κας. Εύας Καϊλή

 

Για τη στρατηγική μετάβαση της Ευρώπης στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού και της πράσινης ανάπτυξης, αναφέρθηκε η Ευρωβουλευτής και πρόεδρος της Επιτροπής για το μέλλον της Επιστήμης και της Τεχνολογίας κ. Εύα Καϊλή, υπογραμμίζοντας ότι οι δύο αυτοί παράγοντες, αποτελούν το πρίσμα μέσω του οποίου θα αναπτύσσονται εφεξής όλες οι νέες επενδύσεις. 

 

Η κ. Καϊλή στον χαιρετισμό της από το βήμα του 3rd Athens Investment Forum, μετέφερε το κλίμα που υπάρχει αυτή την κρίσιμη περίοδο στην Ευρώπη, ενόψει και των  διαπραγματεύσεων που λαμβάνουν χώρα  για τον προϋπολογισμό σε μία τόσο σημαντική κοινωνικοοικονομική συγκυρία για την Ε.Ε,  τονίζοντας την αναγκαιότητα «να κάνουμε ένα άλμα μπροστά στη νέα κανονικότητα» σε ενωτική διάθεση με όλα τα κράτη μέλη, αναφέροντας και σχετική φράση της Καγκελαρίου Μέρκελ, σύμφωνα με την οποία «μόνη η Γερμανία δεν μπορεί».

 

 Η πρόεδρος της Επιτροπής για το μέλλον της Επιστήμης και της Τεχνολογίας, αναφέρθηκε στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρώπης,  τα οποία ανοίγουν νέους δρόμους σε επενδύσεις που έχουν στην αιχμή τους την καινοτομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη, με κύριους πυλώνες τις Υποδομές, τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τη στήριξη της βιομηχανίας.

 

Υπογράμμισε επ’ αυτού, ότι στην Ευρώπη «αλλάζουμε το επιχειρηματικό μοντέλο»  παρά «την όποια αντίσταση υπάρχει από τα παλιά οικονομικά μοντέλα» και είναι η στιγμή «να ξεπεράσουμε εμπόδια ρυθμιστικά, να προχωρήσουμε σε νέα σωστή διακυβέρνηση και νέες αξίες». Αναφέρθηκε ακόμη στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), η οποία «θα καταφέρει να αλλάξει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο που εργαζόμαστε και παράγουμε σαν κοινωνίες». 

 

Τέλος ανέφερε, ότι ως χώρα, χρειαζόμαστε να δώσουμε ακόμη μεγαλύτερο χώρο στην ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών και πρόσθεσε, ότι «η Ελλάδα είναι σήμερα στη συζήτηση ως θετικό παράδειγμα στην Ευρώπη και είναι έτοιμη να κάνει ένα άλμα μπροστά».

 

 

A’ ενότητα Athens Investment Forum: «Χρηματοδοτώντας την ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη»

 

 

Στις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομία και το τραπεζικό σύστημα και τους άξονες στους οποίους θα στηριχθεί η ανάκαμψη στη μετά την πανδημία εποχή επικεντρώθηκε η πρώτη ενότητα του 3rd Athens Investment Forum, με τίτλο: «Χρηματοδοτώντας την Ισχυρή και Βιώσιμη Ανάπτυξη».

 

Η ενότητα ξεκίνησε με τοποθέτηση του Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα και ακολούθησε συζήτηση με την συμμετοχή των κ.κ. Φωκίωνα Καραβία, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Eurobank, Χρήστου Μεγάλου, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς, Παύλου Μυλωνά, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας και Βασίλη Ψάλτη, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Alpha Bank. 

 

Ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναφέρθηκε στα μέχρι σήμερα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση και στους στόχους που έχει θέσει για το επόμενο έτος, τονίζοντας ότι όλα δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία θα κατορθώσει να ακολουθήσει πορεία καλύτερη από αυτή των εκτιμήσεων. 

 

Αναφορικά με τα μέχρι σήμερα μέτρα και κυρίως αυτά που αφορούν τη στήριξη των επιχειρήσεων, ήτοι την Επιστρεπτέα Προκαταβολή και το Ταμείο Εγγυοδοσίας (ΤΕΠΙΧ) ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι η συνολική χρηματοδότηση θα φθάσει το επίπεδο των 11 δισ. ευρώ και μάλιστα σε διάστημα μόλις επτά μηνών. Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Θα ήθελα να συγκρατήσουμε δύο αριθμούς. Η συνολική στήριξη από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ και την Επιστρεπτέα Προκαταβολή ξεπερνά μέχρι σήμερα τα έξι δισ. ευρώ, ενώ αναμένεται από τους επιπλέον πόρους του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και τη δεύτερη φάση του Ταμείου Εγγυοδοσίας και την τρίτη και τέταρτη φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής να διατεθούν τους επόμενους 2,5 μήνες πόροι ύψους περίπου πέντε δισ. ευρώ. Δηλαδή η συνολική ένεση ρευστότητας θα ξεπεράσει τα 11 δισ. ευρώ σε διάστημα περίπου 7 μηνών». 

 

Μιλώντας για τους τρόπους αξιοποίησης των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, τόνισε ότι «η ελληνική οικονομία αναμένεται να ωφεληθεί με 32 δισ. ευρώ έως το 2026 από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης εκ των οποίων 19,3 δισ. ευρώ αφορούν επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. δάνεια με ευνοϊκό επιτόκιο και όρους. Εκτιμούμε ότι το 2021 από όλα τα εργαλεία του Ταμείου οι πόροι μπορούν να προσεγγίσουν τα 5,5 δισ. ευρώ και θα με ρωτήσετε «πώς θα το πετύχετε αυτό;». 2,6 δισ. ευρώ από τα 16,2 δισ. θα είναι οι επιχορηγήσεις από τον μηχανισμό ανάκαμψης. Από αυτά περίπου 1,1 δισ. είναι προκαταβολή που αναμένεται το α’ εξάμηνο του έτους και 1,5 δισ. είναι η αναμενόμενη απορρόφηση του β’ εξαμήνου. Περίπου 1,3 δισ. ευρώ είναι η προκαταβολή από τα 12,7 δισ. ευρώ δανείων του μηχανισμού και προσδοκούμε περίπου 1,6 δισ. από τα συνολικά 2,3 δισ. του REACT-EU που είναι ο δεύτερος πυλώνας και αφορούν μέτρα για κορωνοϊό, αρκετά από τα οποία ήδη εφαρμόζονται». 

 

Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας έκανε ειδική μνεία στις μέχρι σήμερα «εξόδους» της Ελλάδας στις αγορές, με το συνολικό ποσό που έχει συγκεντρωθεί σε διάστημα 14 μηνών να φθάνει στα 14 δισ. ευρώ και μάλιστα με επιτόκια τα οποία διαμορφώνονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, όπως έγινε με την τελευταία έκδοση του 10ετούς ομολόγου. 

 

Ο κ. Φωκίων Καραβίας , Διευθύνων Σύμβουλος, Eurobank υπογράμμισε την ανάγκη να διασφαλιστεί η κουλτούρα των πληρωμών που είχε αναπτυχθεί μέχρι και την πανδημία με τους δανειολήπτες να τηρούν τις υποχρεώσεις τους. Ανέφερε πως ρεαλιστικός στόχος θα είναι να μην ξεπεράσουν τα κόκκινα δάνεια λόγω της πανδημίας τα 5 δισ. ευρώ. Ένας στόχος ρεαλιστικός, καθώς έχει ήδη αναπτυχθεί μια κουλτούρα πληρωμών ενώ υπάρχουν και τα μέτρα του υπ. Οικονομικών όπως το πρόγραμμα «Γέφυρα». Ένας στόχος που, όπως τόνισε, πρέπει να στηριχθεί από όλους, τράπεζες και Πολιτεία. Επίσης, όπως σημείωσε, αναμένεται σημαντική ανάπτυξη της οικονομίας το 2021 χάρις και στα χρήματα που θα εισέλθουν από τα ευρωπαϊκά ταμεία και θα έχει ως αποτέλεσμα να αμβλυνθούν τα προβλήματα. Αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης τόνισε ότι αποτελεί ένα τεράστιο βήμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά αλλά και μία μεγάλη επιτυχία για τη χώρα μας γιατί είμαστε μία από τις τρεις χώρες που δεχόμαστε τα μεγαλύτερα ποσά ως ποσοστό του ΑΕΠ της χώρας. «Επομένως θα τολμούσα να πω ότι η δυσκολία πλέον δεν είναι στην εξεύρεση κεφαλαίων, η δυσκολία είναι στο να δημιουργήσουμε εκείνα τα επενδυτικά έργα τα οποία θα αξιοποιήσουν τα χρήματα αυτά θα έχουν το μεγαλύτερο δυνατό πολλαπλασιαστή και την οικονομία της χώρας» υπογράμμισε.  

 

Ο κ. Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος, της Τράπεζα Πειραιώς, σημείωσε ότι τα τελευταία δέκα χρόνια υπήρξε μεγάλη αποεπένδυση στη χώρα δημιουργώντας ένα σημαντικό επενδυτικό κενό. Για την ανατροπή της κατάστασης αυτής, τόνισε, πρέπει να βοηθήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στην ταχύτατη αξιοποίηση των πόρων που θα έλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και το Next Generation EU. Όπως είπε, οι τομείς στους οποίους θα αξιοποιηθούν οι επενδύσεις αυτές είναι γνωστοί και αφορούν στην ψηφιοποίηση, την πράσινη ενέργεια, τη βελτίωση της παραγωγικότητας στον αγροδιατροφικό τομέα και στην απασχόληση. Σαν τραπεζικό σύστημα μπορούμε να φέρουμε κοντά και ιδιωτικά κεφάλαια ώστε μαζί με τα 32 δισ. από ευρωπαϊκούς πόρους να χρηματοδοτήσουμε τις σωστές επενδύσεις για τη χώρα.

 

Ο κ. Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος, Εθνικής Τράπεζας, σημείωσε ότι η δομή της οικονομίας κυριαρχείται από πολλές μικρές επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες δεν πληρούν τα κριτήρια χρηματοδότησης, και υπογράμμισε τη σημασία δημιουργίας μεγαλύτερων και ισχυρότερων επιχειρηματικών σχημάτων. Ανέφερε πως το ζήτημα των κόκκινων δανείων που θα δημιουργηθούν από την πανδημία θα είναι διαχειρίσιμο, σημειώνοντας πως μέχρι και την στιγμή της κρίσης είχε σημειωθεί μεγάλη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Τόνισε πως υπάρχουν λύσεις για τους πελάτες που έχουν χτυπηθεί από την πανδημία και θα τους δοθεί κι άλλος χρόνος από τις τράπεζες, και αναμένεται η απόφαση του επόπτη για αυτό το θέμα μέχρι το τέλος του 2021. Αναφερόμενος στο νέο πλαίσιο διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, ο κ. Μυλωνάς τόνισε ότι το θεσμικό πλαίσιο χρειαζόταν αλλαγές. «Ο νέος νόμος πάει προς τη σωστή κατεύθυνση για να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος, αλλά η εμπειρία δείχνει ότι πάσχουμε στην υλοποίηση» υπογράμμισε. 

 

Ο κ. Βασίλειος Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος, Alpha Bank, τόνισε ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες μέχρι τώρα επικεντρώνονταν αποκλειστικά σε θέματα βελτίωσης παραγωγικότητας, τώρα όμως το παιχνίδι αλλάζει και όπως είπε «μας ενδιαφέρουν αφενός βελτιώσεις στην επαφή μας με τον πελάτη και αφετέρου μετασχηματισμός των εσωτερικών διαδικασιών. Ενδεικτικά ανάφερε ότι στην Alpha Bank στο πρώτο εξάμηνο το 91% των εγχρήματων συναλλαγών έγινε μέσω ψηφιακών δικτύων, ενώ η άνθηση στο Mobile Banking σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο έφτασε το 70% εξυπηρετώντας 65 εκατομμύρια συνδέσεις».  

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;