31.8 C
Athens
Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑAπάντηση καθηγήτριας Γυμνασίου σε μαθήτρια: «Δεν μετράω την εργασία σου γιατί δεν...

Aπάντηση καθηγήτριας Γυμνασίου σε μαθήτρια: «Δεν μετράω την εργασία σου γιατί δεν υποστηρίζω λούγκρες»

Το Πολύχρωμο Σχολείο καταγγέλλει την απαράδεκτη, κακοποιητική και άκρως ομοφοβική συμπεριφορά εκπαιδευτικού στη διάρκεια περιστατικού που, όπως γνωστοποιήθηκε από το περιοδικό Antivirus, έλαβε χώρα σε τμήμα της Γ΄ Τάξης σε γυμνάσιο της χώρας.

Την ακραία ομοφοβική συμπεριφορά μιας καθηγήτριας θέλησε να καταγγείλει η μητέρα μιας μαθήτριας της Γ’ Γυμνασίου.

Η B. μάλιστα ανέβασε το περιστατικό που βίωσε η κόρη της στον λογαριασμό της στο Facebook. Σύμφωνα με την ανάρτηση, η συγκεκριμένη καθηγήτρια ανακοίνωσε στην τάξη ότι θα γράψουν διαγώνισμα στο μάθημα της Κοινωνικής & Πολιτικής Αγωγής. Παράλληλα, δόθηκε η δυνατότητα στα παιδιά να κάνουν μια εργασία ελεύθερου θέματος, για επιπλέον βαθμό.

«Η κόρη μου, ούσα ευαισθητοποιημένη με αρκετά κοινωνικά προβλήματα αποφασίζει να κάνει εργασία σχετικά με τρία από αυτά, τα οποία την έχουν προβληματίσει κατά τη διάρκεια της εφηβείας της πάρα πολύ: Σεξισμός, Ομοφοβία, Πείνα», αναφέρει η μητέρα στην ανάρτησή της. «Αφιερώνει χρόνο, ψάχνει πηγές και κάνει αυτό που βλέπετε στη φωτογραφία. Το παρουσιάζει, περήφανα, την ώρα του μαθήματος για να πάρει την εξής ανεκδιήγητη απάντηση από την “καθηγήτρια” της: “Δεν μετράω την εργασία σου γιατί ΔΕΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ ΛΟΥΓΚΡΕΣ”, τονίζοντας πως δεν κοιτάει τα υπόλοιπα προβλήματα που έχει γράψει και μένει μόνο στην ομοφοβία. Αυτή η γυναίκα μπαίνει στην τάξη των παιδιών 3 (τρεις) φορές την εβδομάδα».

Η Β. αναφέρει ότι έχει ήδη καταγγείλει στον διευθυντή του σχολείου και στην υπεύθυνη σχολικής ζωής τη συγκεκριμένη καθηγήτρια για προβολή απαράδεκτων βίντεο στην τάξη.
Προφανώς όμως, εκ του αποτελέσματος, αποδεικνύεται πως δεν ήταν τόσο σοβαρό το θέμα,

«Ευτυχώς το παιδί μου αποφοιτά φέτος από το συγκεκριμένο σχολείο. Η εν λόγω “καθηγήτρια” όμως θα έχει τις ψυχές πολλών παιδιών στα χέρια της τα επόμενα χρόνια. Εύχομαι από καρδιάς να μην πέσει στα χέρια της καμιά ΛΟΥΓΚΡΑ!!

Υ.Γ. Ευχαριστώ επίσης για τις νέες λέξεις που μαθαίνουν στο σχολείο. Η κόρη μου και κάποια άλλα παιδιά ΔΕΝ ήξεραν την έννοια της συγκεκριμένης λέξης!!!!!», σχολιάζει χαρακτηριστικά.

Το Πολύχρωμο Σχολείο καταδικάζει αυτή τη συμπεριφορά, η οποία αντιτίθεται στους στόχους, τα ιδεώδη και τις αξίες που απορρέουν από το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών και στοχεύουν εξ ολοκλήρου στη συμπερίληψη.

Όλες οι μορφές βίας και διακρίσεων στο σχολείο συνιστούν παραβίαση του βασικού δικαιώματος των παιδιών για ποιοτική και ολοκληρωμένη εκπαίδευση. Δεν μπορούμε να μιλάμε για συμπεριληπτική και ποιοτική εκπαίδευση, ούτε για εκπαίδευση ίσων ευκαιριών, όταν υπάρχουν παιδιά που υφίστανται εκφοβισμό λόγω του ερωτικού/σεξουαλικού τους προσανατολισμού, της ταυτότητας ή/και της έκφρασης φύλου τους,  ή/και των χαρακτηριστικών φύλου τους. Υπενθυμίζεται πως η συμπεριληπτική εκπαίδευση, άρρηκτα συνδεδεμένη με τη στοχοθεσία της Ελληνικής Εκπαιδευτικής Πολιτικής, προστατεύεται πλέον θεσμικά και από το πρόσφατα ψηφισμένο από την Κυβέρνηση νομοσχέδιο ν. 5029/2023 ‘’Ζούμε Αρμονικά Μαζί – Σπάμε τη Σιωπή’’: Ρυθμίσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και του εκφοβισμού στα σχολεία και άλλες διατάξεις’’.

Δεν μπορούμε όμως να μην αναφερθούμε και στο περιστατικό τρανσφοβικής επίθεσης σε φοιτητή του Πανεπιστημίου Πατρών, που εδώ και λίγες εβδομάδες έχει συνταράξει την Πανεπιστημιακή Κοινότητα της χώρας. Συγκεκριμένα, άτομα άγνωστης ταυτότητας επιτέθηκαν προ εβδομάδων σε τρανς φοιτητή στον χώρο του Πανεπιστημίου, ξυλοκοπώντας τον, με μοναδικό “κίνητρο” την ταυτότητα φύλου του.

Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων να καταδικάσει επίσημα τα περιστατικά και να διερευνήσει σε βάθος τις καταγγελίες για ομοφοβική συμπεριφορά της εκπαιδευτικού και για τρανσφοβική επίθεση σε χώρο Ασύλου. Οι εκπαιδευτικοί φορείς οφείλουν να προωθούν, να αγκαλιάζουν, να συμπεριλαμβάνουν και να υποστηρίζουν την ποικιλομορφία και τις δημοκρατικές αρχές στη σχολική τάξη, οι οποίες πλουτίζουν το ελληνικό σχολείο και συμβάλλουν στη δημιουργία μιας μελλοντικής κοινωνίας της οποίας τα μέλη είναι αλληλέγγυα και διαπνέονται από ανθρώπινες αξίες που εξασφαλίζουν και εγγυώνται την ειρηνική συνύπαρξη όλων των ατόμων. Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι θέμα προσωπικών αντιλήψεων και στάσεων. Η αρχή της ισότητας, το δικαίωμα στην ελευθερία και στην αξιοπρέπεια και η προστασία από τις διακρίσεις δεν είναι διαπραγματεύσιμα ζητήματα. Η εκπαιδευτική κοινότητα θα πρέπει να αποτελεί ένα πλαίσιο ασφάλειας και συμπερίληψης, ώστε όλα τα παιδιά και τα ενήλικα άτομα που την απαρτίζουν να αισθάνονται σεβασμό, συναισθηματική και σωματική ασφάλεια και υποστήριξη.

Πολύχρωμο Σχολείο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;