28.3 C
Athens
Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΑπαράδεκτα δημοσιεύματα σχετικά με τη Μεσογειακή Φώκια

Απαράδεκτα δημοσιεύματα σχετικά με τη Μεσογειακή Φώκια

Σε ανακοίνωσή του το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος κάνει λόγο για απαράδεκτα  και επικίνδυνα δημοσιεύματα σχετικά με τη μεσογειακή φώκια.

Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση:

“Δυστυχώς εχθές κυκλοφόρησαν απαράδεκτα και επικίνδυνα δημοσιεύματα και φωτογραφίες σχετικά με τη μεσογειακή φώκια την οποία οι κάτοικοι της Σάμου αποκαλούν Αργυρώ, τόσο από κάποια ΜΜΕ, όσο και από ηλεκτρονικά μέσα των Αθηνών.

Στα δημοσιεύματα αυτά, παρουσιάζονται φωτογραφίες λουομένων να προκαλούν τη φώκια σε παιχνίδι, κάτι που όχι μόνο είναι παράνομο, αλλά και επικίνδυνο. Αυτό που δεν αναφέρουν τα δημοσιεύματα, είναι ότι σε πολλά αντίστοιχα «παιχνίδια» με τη φώκια οι λουόμενοι κατέληξαν στο νοσοκομείο λόγω δαγκώματος – είτε οι λουόμενοι που προκάλεσαν το παιχνίδι, είτε άλλοι που δεν έφταιγαν και απλώς κολυμπούσαν στην περιοχή και τελικά κατέληξαν να δεχθούν ανυποψίαστοι τα δαγκώματα. Πρέπει να τονιστεί ότι τα περιστατικά αυτά οφείλονται αποκλειστικά στην παρενόχληση της φώκιας, ενώ δεν αποτελεί επιθετική συμπεριφορά από πλευράς της, αλλά πρόθεση παιχνιδιού. Είναι όμως αδιανόητο και απαράδεκτο να προκαλεί κάποιος σε παιχνίδι ένα σαρκοφάγο άγριο θηλαστικό, που ξεπερνά τα 130 κιλά σε βάρος.

Στα συγκεκριμένα δημοσιεύματα γίνεται αυθαίρετη αναφορά του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος και ενώ τέθηκαν υπ΄ όψιν μας πριν δημοσιευθούν και ενημερώσαμε τους δημοσιογράφους, τόσο για το παράνομο όσο και το απαράδεκτο αυτού του τρόπου παρουσίασης της φώκιας. Όμως επέλεξαν την ανεύθυνη διαστρέβλωση της πραγματικότητας, αλλά και την παράλληλη παρουσίαση παλιού video που παρουσιάζει την κατάσταση όπως ήταν πριν από ένα χρόνο.

Πρέπει να τονίσουμε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, εκτός της τουριστικής περιόδου, όταν η φώκια συνυπάρχει μόνο με την τοπική κοινωνία, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα συνύπαρξης με τους ντόπιους κολυμβητές, οι οποίοι σέβονται τη φώκια και κρατάνε τις αποστάσεις που οφείλουν. Όμως κατά τους θερινούς μήνες είναι πολύ δύσκολο να περιοριστούν τα περιστατικά παρενόχλησης από τους επισκέπτες του νησιού. Τα ανεύθυνα δημοσιεύματα, ωθούν τους επισκέπτες να παρενοχλούν τη φώκια.

Το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος από την πρώτη μέρα που εντοπίστηκε αυτή η φώκια πριν από 2,5 χρόνια σε ηλικία λίγων μηνών, έχει υλοποιήσει αφιλοκερδώς πολλές χιλιάδες ώρες παρακολούθησης και προστασίας της. Αυτό επιτυγχάνεται με την ακούραστη εθελοντική συμβολή από ερευνητές και φοιτητές του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος» και από ένα ευρύ δίκτυο εθελοντών το οποίο απαρτίζεται από αλιείς, αγρότες, επαγγελματίες στον τομέα του τουρισμού, μαθητές, εκπαιδευτικούς κ.α, με την την πολύτιμη συνδρομή των τοπικών λιμενικών αρχών.

Στόχος του Αρχιπελάγους είναι η στενή παρακολούθηση της φώκιας(όταν είναι εφικτό), αλλά και η συστηματική απώθησή της από παραλίες όπου συχνάζουν λουόμενοι προς το φυσικό της περιβάλλον και μακριά από τους ανθρώπους. Έτσι προσπαθούμε να περιορίζουμε τόσο τα περιστατικά παρενόχλησης, όσο και γενικότερα την ανθρώπινη αλληλεπίδραση με τη φώκια. Πλέον είναι ένα ενήλικο ζώο, το οποίο θα μπορέσει σύντομα να επανενταχθεί στο φυσικό του περιβάλλον και δεν υπάρχει κανένας λόγος συνύπαρξής του με τους ανθρώπους.

Δεδομένου όμως ότι κινείται σε μία ακτογραμμή 20 μιλίων, είναι αδύνατον να έχουμε συνεχή παρακολούθηση της, και για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η υπεύθυνη συμπεριφορά τόσο των επισκεπτών της περιοχής που τυχών τη συναντήσουν, όσο και των ΜΜΕ.

Η συγκεκριμένη φώκια δεν είναι μασκότ αλλά είναι ένα άγριο ζώο που ανήκει σε ένα ιδιαίτερα απειλούμενο είδος. Καθώς πλέον πλησιάζει την αναπαραγωγική ωριμότητα, πιστεύουμε και αναμένουμε σταδιακά να επανενταχθεί στο φυσικό της περιβάλλον. Αυτό θα γίνει μόνο εάν οι άνθρωποι σταματήσουν την απαράδεκτη παρενόχληση που προκαλούν.

Με στόχο την προστασία τόσο των λουομένων, όσο και της φώκιας κάνουμε για άλλη μία φορά έκκληση σε όσους την εντοπίσουν να επικοινωνήσουν άμεσα με το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος (2273061191), ή με το Λιμεναρχείο Σάμου. Για την ασφάλεια όλων είναι απαραίτητη η παρέμβαση των ερευνητών για την απώθησή της από τις πολυσύχναστες παραλίες, αλλά και για την αποτροπή της κάθε μορφής αλληλεπίδρασης.”

Απαράδεκτα δημοσιεύματα σχετικά με τη Μεσογειακή Φώκια

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;