21 C
Athens
Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΑπόφαση - φωτιά για το Κολλέγιο Αθηνών και τον Αλέξανδρο Σαμαρά

Απόφαση – φωτιά για το Κολλέγιο Αθηνών και τον Αλέξανδρο Σαμαρά

Απίστευτες συνθήκες “αδιαφάνειας, αναξιοκρατίας και διάλυσης των εργασιακών σχέσεων” στο φημισμένο Κολλέγιο Αθηνών έρχονται στο φως μέσα από απόφαση –  φωτιά Δικαστηρίου της Νέας Υόρκης. 
Η απόφαση είναι κόλαφος και για τον πρόεδρο του Ιδρύματος, Αλεξανδρο Σαμαρά, αδερφό του πρώην πρωθυπουργού που εκτίθεται ανεπανόρθωτα για τις μεθόδους με τις οποίες διοικεί το Κολλέγιο ενώ επιχείρησε όπως αναφέρεται  “με κατασκευασμένα στοιχεία” να ξεγελάσει το δικαστή στην κρίση του. 
Μετά την δημοσιοποίηση της απόφασης, η Ομοσπονδία Ιδωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) ζητεί από τον υπουργό Παιδείας τον πλήρη διοικητικό και οικονομικό έλεγχο του Κολλεγίου  Αθηνών. 
Τι λέει η ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ:
Υπό το φως των όσων συγκλονιστικών αποκαλύπτει η δικαστική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Νέας Υόρκης για το Κολλέγιο Αθηνών η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) ζήτησε με επιστολή της από τον υπουργό Παιδείας την ενεργοποίηση του Ν. 682/77 που προβλέπει διοικητικό και οικονομικό έλεγχο του Υπουργείου Παιδείας στα ισότιμα των δημοσίων ιδιωτικά σχολεία.
Η προσφυγή της Ομοσπονδίας έχει ως αποκλειστικό στόχο τη διασφάλιση συνθηκών νομιμότητας και διαφάνειας στο εν λόγω εκπαιδευτήριο και την προστασία των εργασιακών συνθηκών των εκπαιδευτικών που παραβιάζονται συστηματικά τα τελευταία 18 χρόνια.
Η ΟΙΕΛΕ ζητά την υπουργική παρέμβαση μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης που αποτελεί κόλαφο για τη διοίκηση του Κολλεγίου Αθηνών. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας της Νέας Υόρκης αποφαίνεται ότι η διοίκηση του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Ε.Ε.Ι.) του οποίου ηγείται ο Αλέξανδρος Σαμαράς (αδελφός του πρώην πρωθυπουργού) φρόντισε να διαιωνίζονται συνθήκες αδιαφάνειας, αναξιοκρατίας και διάλυσης των εργασιακών σχέσεων στο εκπαιδευτήριο, μέσω της ρήξης με το έτερο εποπτικό σώμα του Κολλεγίου που εδρεύει στην Αμερική, του Συμβουλίου των Επιτρόπων. Οι συνθήκες αυτές διαπιστώθηκαν από Πόρισμα «σοφών» του Χάρβαρντ που κλήθηκε να αξιολογήσει το σχολείο.
Ιστορικό της κρίσης 

Η κρίση στο  Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό  ξέσπασε στα τέλη της δεκαετίας του 1990, ανάμεσα στο συμβούλιο επιτρόπων  (Board of Trustees) και τον πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο του Κολεγίου. 
Η διοίκηση του Κολλεγίου  ζήτησε το 1997 από επιτροπή «σοφών» του Χάρβαρντ να αξιολογήσει το σχολείο. Το πόρισμα της επιτροπής ήταν καταπέλτης για τη διοίκηση του ΕΕΙ καθώς μιλούσε για την «επιθετική» ανάμιξη του ΔΣ στην καθημερινή ζωή του σχολείου,  την τρομοκράτηση των εκπαιδευτικών και τις κακές σχέσεις με το σωματείο των εκπαιδευτικών (ΣΕΛΚΑ). Μιλούσε ακόμη για τις κακές εργασιακές συνθήκες και την έλλειψη σεβασμού και εμπιστοσύνης εκ μέρους της διοίκησης στα πρόσωπα των εκπαιδευτικών και ων διευθυντών.
Το πόρισμα έκανε ακόμη λόγο για απαράδεκτη ανάμιξη του ΕΕΙ στην καθημερινότητα του σχολείου, όπως π.χ στο πρόγραμμα ΙΒ, στην επιλογή του διδακτικού προσωπικού, στις απολύσεις με αδιαφανή κριτήρια κ.λπ.
Η φράση «ακόμη και ο πιο επιτυχημένος εκπαιδευτικός του κόσμου δεν θα μπορούσε να αποδώσει μέσα στις εργασιακές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στο Κολλέγιο Αθηνών” είναι αρκετή για να κατανοήσει κανείς τις συνθήκες που επικρατούν στο Ιδρυμα.
Το Νοέμβριο του 2007 ο Σαμαράς με επιστολή του προς το Boardof Trustees, τους ενημερώνει ότι παύει κάθε σχέση ανάμεσα στο ΕΕΙ και το Συμβούλιο των Επιτρόπων και τους καλεί να μην χρησιμοποιήσουν ούτε ένα σεντ του καταπιστεύματος που διαχειρίζονταν οι επίτροποι. 
(Το Ε.Ε.Ι. ζήτησε από το δικαστήριο να τεθεί το καταπίστευμα υπό τον έλεγχό του, ή υπό τον έλεγχο ανεξάρτητου διαχειριστή!).
Σύμφωνα με την πρόσφατη δικαστική απόφαση, το  καταπίστευμα παραμένει υπό τη διαχείριση του Συμβουλίου των Επιτρόπων ενώ δεν υπάρχει η δυνατότητα μονομερούς καταγγελίας της σχέσης των δύο πλευρών από κανένα από τα δύο σωματεία. Αντιθέτως, εξακολουθεί  να ισχύει το προηγούμενο από το 1929 νομικό καθεστώς και η συμφωνία του 2004.
Προσωπικά για τον πρόεδρο του Κολλεγίου, ο δικαστής έκρινε ότι η κατάθεση Σαμαρά  ήταν προκλητική, αόριστη και αλαζονική, “ανάξια για να ληφθεί υπόψη”, “σκηνοθετημένη” με κατασκευασμένα στοιχεία” που είχαν σκοπό να τον ξεγελάσουν.
Απόφαση - φωτιά για το Κολλέγιο Αθηνών και τον Αλέξανδρο Σαμαρά
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

echo ‘’ ;