12.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΑποκλειστικό: Οι χειρόγραφες αλλαγές που έφεραν την μεγάλη ανατροπή στο νομοσχέδιο για...

Αποκλειστικό: Οι χειρόγραφες αλλαγές που έφεραν την μεγάλη ανατροπή στο νομοσχέδιο για την Κοινωνική Οικονομία. Όλο ΕΔΩ | Του Ανδρέα Ρουμελιώτη

Αποκλειστικό: Οι χειρόγραφες αλλαγές που έφεραν την μεγάλη ανατροπή στο νομοσχέδιο για την Κοινωνική Οικονομία. Όλο ΕΔΩ | Του Ανδρέα Ρουμελιώτη
Το νομοσχέδιο για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία ψηφίστηκε στη Βουλή.

Μπορείτε να το δείτε-διαβάσετε, με τις χειρόγραφες αλλαγές όλο ΕΔΩ.: https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/18a4e643-1429-4e6b-a317-d7c6a29adabf/9768297.pdf

Όμως, το κείμενο που ψηφίστηκε δεν είναι το ίδιο με αυτό που κατατέθηκε.

Οι αλλαγές είναι πολλές και κυρίως στο πονηρό άρθρο 3, με τον υποκρυπτόμενο κρατισμό. 

Σε αυτό το σημείο είχαν αντιδράσει οι διεθνείς όσο και οι ελληνικές οργανώσεις της Κοινωνικής Οικονομίας, όπως και οι Οικολόγοι-Πράσινοι που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.
Αποκλειστικό: Οι χειρόγραφες αλλαγές που έφεραν την μεγάλη ανατροπή στο νομοσχέδιο για την Κοινωνική Οικονομία. Όλο ΕΔΩ | Του Ανδρέα Ρουμελιώτη
Η αλλαγή του πονηρού άρθρου 3 την τελευταία στιγμή…
Συγκεκριμένα, η μεγάλη ανατροπή του νόμου για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία αφορά στην τροποποίηση του άρθρου 3 το οποίο αναφέρει: Για να χαρακτηριστεί φορέας κοινωνικής οικονομίας μια επιχείρηση πρέπει να μην έχει ιδρυθεί και να μην διοικείται άμεσα ή έμμεσα από ΝΠΔΔ ή ΟΤΑ α΄ η β΄ βαθμού ή από άλλο νομικό πρόσωπο του ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Ο Αλέξης Τσίπρας 
Σύμφωνα με πληροφορίες του enallaktikos.gr, για το θέμα ενημερώθηκε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας – ο οποίος είχε πολύωρη συνάντηση με την Λούκα Κατσέλη όπου συζήτησαν για τις αντιδράσεις στο νομοσχέδιο Αντωνοπούλου αλλά και τις καταγγελίας Χαλικιά
Την τελευταία στιγμή, με χειρόγραφες αλλαγές, τις οποίες παρουσιάζει αποκλειστικά το enallaktikos.gr, το άρθρο 3 άλλαξε ριζικά και δεν υπάρχει περιθώριο το κράτος, όπως και οι δήμοι να “μεταμφιέζονται” σε φορείς της Κοινωνικής Οικονομίας και να κατασπαταλούν τους πόρους, οι οποίοι προορίζονται για τις κοινωνικές επιχειρήσεις. Αν τα χρήματα του Αναπτυξιακού Νόμου δίνονταν στην Κοινωνική Οικονομία θα προέκυπταν 1 εκατ. θέσεις εργασίας
Αποκλειστικό: Οι χειρόγραφες αλλαγές που έφεραν την μεγάλη ανατροπή στο νομοσχέδιο για την Κοινωνική Οικονομία. Όλο ΕΔΩ | Του Ανδρέα Ρουμελιώτη
Ωστόσο, αυτό το νομοσχέδιο – σαλάτα που αποπέμπει τους mutual συνεταιρισμούς, δεν νομιμοποιεί τις άτυπες οργανώσεις και δομές αλληλεγγύης, οι οποίες αποτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι του κινήματος στην Ελλάδα, ούτε την αχρήματη, εμπράγματη και ανταλλακτική οικονομία. 
Το πιο κραυγαλέο παράδειγμα είναι ότι αν μια επιχείρηση (εστιατόριο, φούρνος κοκ) δώσει ό,τι της περισσεύει σε πρόσφυγες είναι νόμιμο.

Αν τα δώσει σε Έλληνες είναι παράνομο! Διότι πρέπει να πληρώσει ΦΠΑ και να έχει και δελτίο αποστολής… 

Με αυτό τον τρόπο συνεχίζουν να είναι παράνομα τα δίκτυα αλληλεγγύης που δίνουν τρόφιμα, ρούχα, φάρμακα σε όσους έχουν ανάγκη, τα ανταλλακτικά – χαριστικά παζάρια, τα κοινωνικά συσσίτια, όπως η οργάνωση ο ΑΛΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ, που τους συνέλαβαν στην Μυτιλήνη και αλλού. 

Επίσης, δεν θεσμοθετούνται – νομιμοποιούνται οι 230 και πλέον, Αυτοδιαχειριζόμενοι Κοινωνικοί Χώροι που αποτελούν τις ζωντανές κοιτίδες της Κοινωνικής Οικονομίας στην Ελλάδα. 

Αποκλειστικό: Οι χειρόγραφες αλλαγές που έφεραν την μεγάλη ανατροπή στο νομοσχέδιο για την Κοινωνική Οικονομία. Όλο ΕΔΩ | Του Ανδρέα Ρουμελιώτη
Ο παπάς στο Χαλάνδρι
Χαρακτηριστική ήταν η αγωνία ενός υπέροχου παπά σε μία συνάντηση 30 και πλέον οργανώσεων που έγινε στο Χαλάνδρι, όπου με προσκάλεσαν να μιλήσω. 
Με είδε -που λέτε με τα μούσια, και το ματάκι που ψιλογιαλύζει- με πλησίασε συνωμοτικά και μου είπε “εμπιστευτικά” στο αυτί: “Εσείς, κύριε, που γνωρίζετε προσωπικώς τους κομμουνιστάς – εννοούσε τα υψηλά προσώπατα του ΣΥΡΙΖΑ – μπορείτε να τους πείτε να κάνουν κάτι να μην είμαστε παράνομοι; Έχω τρεις αποθήκες ρούχα που μου έδωσαν οι πιστοί και τρέμει το φιλοκάρδι μου κάθε φορά που τα πάω με τσάντες σε όσους έχουν ανάγκη, γιατί δεν είναι νόμιμο”…
Χωρίς θεσμικό και νομικό πλαίσιο για τις Ηθικές Τράπεζες και τα Εναλλακτικά Νομίσματα

Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε δεν αναφέρεται στις Ηθικές Τράπεζες και στα Εναλλακτικά Νομίσματα, που αποτελούν τα βασικά εργαλεία της Κοινωνικής Οικονομίας και έχουν θεσμοθετηθεί σε όλη την Ευρώπη.

Με το νέο γαλλικό νόμο μπορεί μια ομάδα να πιστοποιήσει υπό όρους δικό της εναλλακτικό νόμισμα.

Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε περιορίζει ασφυκτικά το Κίνημα Χωρίς Μεσάζοντες, τις αγορές απευθείας διάθεσης τροφής και το κίνημα των τοποφάγων, όταν οι αγορές αυτές κυριαρχούν στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και στον Καναδά και κυρίως στη Γαλλία με τα AMAP (οι αγορές βιοκαλλιεργητών απευθείας διάθεσης τροφής που είναι 10 – 20% πιο φθηνές από τις λαϊκές αγορές και φέρνουν προϊόντα της καθαρής γεωργίας στο σπίτι σου).  Αυτό είναι το ισχυρότερο κίνημα στον κόσμο ενάντια στην MOSANTO και τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα.

Το μεγαλύτερο κίνημα στην Ελλάδα, δεν θεσμοθετείται ούτε νομιμοποιείται. Πρόκειται για το κίνημα ανταλλαγής σπόρων από ντόπιες παραδοσιακές ποικιλίες για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Περισσότεροι από 200.000 ερασιτέχνες παραγωγοί διαφυλάσσουν διά της σποράς τους σπόρους από παραδοσιακές ποικιλίες, ανταλλάσσοντάς τους.

Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε δεν το επιτρέπει, ούτε αναφέρεται σε αυτό, που είναι το μεγαλύτερο κίνημα, το κίνημα για καθαρή τροφή. Όπως και δεν αναφέρεται στο κίνημα των συνεταιρισμών για την αυτοδιαχείριση του νερού που αναπτύσσεται παντού, σε όλο τον κόσμο.

Η Ελλάδα μπορεί μέσα απο την Κοινωνική Οικονομία να διατηρήσει το συγκριτικό πλεονέκτημά της και να έχει
διατροφική αυτάρκεια – ασφάλεια, βιοποικιλότητα με βάση τους
παραδοσιακούς σπόρους από ντόπιες ποικιλίες, την αστική, βιολογική,
αναγεννητική γεωργία
, με τα κινήματα των τοποφάγων, τους αστικούς,
σχολικούς λαχανόκηπους
και ταρατσόκηπους, τα καρποφόρα  δέντρα στην
πόλη
, όπως κάνουν οι Γάλλοι. Να αποκτήσει ενεργειακή αυτάρκεια με  συνεργατικές επιχειρήσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ομως το νομοσχέδιο για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία δεν κινείται σε αυτή την κατεύθυνση
 

Η ανάκτηση και επαναλειτουργία των εγκαταλελημένων εργοστασίων με αυτοδιαχείρηση

Τέλος εγκαταλήφθηκε κάθε σχέδιο για ανάκτηση και επαναλειτουργία των εγκαταλελημένων εργοστασίων με αυτοδιαχείρηση,  με πρώτο παράδειγμα την  ΒΙΟΜΕ, όπως εγκατάλήφθηκε και κάθε εναλλακτικό παραγωγικό μοντέλο.

Προς μία… μπερδεψουά πολυνομία
Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι αυτό το νομοσχέδιο για την Κοινωνική Οικονομία δεν δημιουργεί ένα Υφυπουργείο – Γενική Γραμματεία στο Υπουργείο Οικονομικών, όπως προβλέπει, ας πούμε, ο νέος γαλλικός νόμος. 
Αφορά μόνο τους εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου Εργασίας.

Ούτε καν τις ΚΟΙΣΠΕ οι οποίες εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας (οι οποίες μπορεί -λέει- να μετατραπούν σε ΚΟΙΝΣΕΠ αλλά… κανείς δεν ξέρει πώς και πότε…)

Το νομοσχέδιο δεν είναι ενιαίο για τους αγροτικούς (το Υπουργείο Γεωργίας έχει ψηφίσει άλλο), κοινωνικούς, καταναλωτικούς  κ.ο.κ συνεταιρισμούς. 
Πολύ σύντομα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα φέρει ένα άλλο νομοσχέδιο για τους ενεργειακούς συνεταιρισμούς

Το Υπουργείο Εσωτερικών εποπτεύει και έχει άλλες ρυθμίσεις και νομοθεσία για τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών (ΜΚΟ, συλλόγους, κοκ), το Υποργείο Εμπορίου για το Ηθικό Αλληλέγγυο και Ισοδίκαιο Εμπόριο και ¨βράσε ρύζι¨…

Άρα, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι μπαίνουμε σε μία νέα περίοδο πολυνομίας, όπως συμβαίνει συνήθως στην Ελλάδα, όπου οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι (των ερμηνευτικών εγκυκλίων) το πιθανότερο είναι να έρχονται σε σύγκρουση ανάμεσα στα διαφορετικά καπετανάτα (σόρυ, υπουργεία ήθελα να πω). 
Έτσι, όταν τελειώσουν τα… επινίκεια για αυτό το νομοσχέδιο και ψηφιστούν (με το καλό) και τα επόμενα, θα μπούμε σε μια μακρά περίοδο συζήτησης για την ενοποίηση της νομοθεσίας… 
Θα προσπαθήσουμε δηλαδή να ξανακαλύψουμε τον τροχό. 
Κάτι που οι Ισπανοί, οι Βάσκοι, πάντα πρωτοπόροι, οι Γάλλοι (και τόσοι άλλοι), τον τροχό τον έχουν ανακαλύψει… αιώνες πριν.

Το νομοσχέδιο για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία ψηφίστηκε στη
Βουλή. Μπορείτε να το δείτε-διαβάσετε, με τις χειρόγραφες αλλαγές όλο ΕΔΩ
https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/18a4e643-1429-4e6b-a317-d7c6a29adabf/9768297.pdf

.

Αποκλειστικό: Οι χειρόγραφες αλλαγές που έφεραν την μεγάλη ανατροπή στο νομοσχέδιο για την Κοινωνική Οικονομία. Όλο ΕΔΩ | Του Ανδρέα Ρουμελιώτη
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;