21.4 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΑπορρίφθηκε από το Βρετανικό δικαστήριο το αίτημα έκδοσης του Αυστραλού δημοσιογράφου Τζούλιαν...

Απορρίφθηκε από το Βρετανικό δικαστήριο το αίτημα έκδοσης του Αυστραλού δημοσιογράφου Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ !

Βρετανικό δικαστήριο αποφάσισε σήμερα ότι ο ιδρυτής των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ δεν πρέπει να εκδοθεί στις ΗΠΑ, όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για παραβίαση της νομοθεσίας περί κατασκοπείας

Η δικαστής Βανέσα Μπαρέιτσερ επισήμανε ότι αρνήθηκε την έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ καθώς υπάρχουν φόβοι ότι θα αυτοκτονήσει.

Οι αμερικανικές αρχές έχουν κατηγορήσει τον Ασάνζ για «κατασκοπεία», διότι αποκάλυψε πάνω από 700.000 αμερικανικά εμπιστευτικά και απόρρητα έγγραφα.

Γι’ αυτό τον σκοπό έχουν σχηματίσει δικογραφία σε βάρος του Αυστραλού δημοσιογράφου, που περιλαμβάνει 18 κατηγορίες για «συνωμοσία» με την Τσέλσι Μάνινγκ, πρώην αναλύτρια του αμερικανικού στρατού, με σκοπό την παρείσφρηση σε υπολογιστές της κυβέρνησης των ΗΠΑ και για παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας περί κρατικών απορρήτων.

Αμερικανοί εισαγγελείς επιμένουν να χαρακτηρίζουν τον Ασάνζ επικίνδυνο «εχθρό», οι ενέργειες του οποίου έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή στρατιωτικών, διπλωματών και πρακτόρων τους, τα ονόματα των οποίων περιέχονταν σε έγγραφα που αποκάλυψαν τα WikiLeaks.

Υποστηρικτές του καταγγέλλουν ότι υφίσταται διωγμό διότι εξέθεσε εγκλήματα πολέμου των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ και χαρακτηρίζουν την ποινική δίωξη σε βάρος του επίθεση στη δημοσιογραφία και στην ελευθερία του λόγου.

Η ομάδα των συνηγόρων του Ασάνζ στα τελικά επιχειρήματα που υπέβαλε γραπτώς στη δικάστρια Βανέσα Μπαρέιτσερ υπογράμμιζε ότι η δίωξη του εντολέα της έχει πολιτικά κίνητρα και κινήθηκε κατά τη διάρκεια μιας «μοναδικής» περιόδου «στην ιστορία των ΗΠΑ», δηλαδή επί των ημερών του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Η ομάδα των δικηγόρων που εκπροσωπεί την κυβέρνηση των ΗΠΑ απέρριψε το επιχείρημα αυτό, υποστηρίζοντας ότι οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς είναι εξ ορισμού απαγορευμένο να παίρνουν πολιτική θέση κατά την τέλεση των καθηκόντων τους.

Το 2010, ο WikiLeaks έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από την κάμερα αμερικανικού ελικοπτέρου Apache κατά τη διάρκεια εξόδου του στη Βαγδάτη, όταν άνοιξε πυρ σκοτώνοντας πάνω από δέκα ανθρώπους, ανάμεσά τους δύο εργαζόμενους του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς. Κατόπιν δημοσιοποίησε εκατοντάδες χιλιάδες απόρρητα έγγραφα και διπλωματικά τηλεγραφήματα του αμερικανικού στρατού και της αμερικανικής διπλωματίας.

 

«Ψυχολογικά βασανιστήρια»

 

Ομάδα 117 γιατρών κατήγγειλε τα «ψυχολογικά βασανιστήρια» που υφίσταται ο ιδρυτής του οργανισμού WikiLeaks, την ώρα που ο Τζούλιαν Ασάνζ απειλείται με έκδοση στις ΗΠΑ, όπου κατηγορείται για κατασκοπεία, ενώ την υποστήριξή της στον Αυστραλό εξέφρασε επίσης η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières, RSF).

 

Σε επιστολή που δημοσιεύεται στη βρετανική ιατρική επιθεώρηση The Lancet, η ομάδα των γιατρών από 18 χώρες κατηγορεί τις βρετανικές αρχές ότι παραβιάζουν το θεμελιώδες δικαίωμα του Ασάνζ να έχει πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη, του 48χρονου Αυστραλού, που συνεχίζει να κρατείται στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς.

 

«Αν ο Ασάνζ πέθαινε σε βρετανική φυλακή», όπως προειδοποιούσε ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για το ζήτημα των βασανιστηρίων Νιλς Μέλτσερ, «αυτό πρακτικά θα σήμαινε ότι βασανίστηκε μέχρι θανάτου», τονίζουν οι υπογράφοντες την επιστολή.

 

Αφότου ο Τζούλιαν Ασάνζ εξετάστηκε από γιατρό το 2015 στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου είχε βρει καταφύγιο τρία χρόνια νωρίτερα, οι συστάσεις των γιατρών «αγνοούνται μόνιμα», προσθέτουν.

 

Οι γιατροί καταγγέλλουν την «πολιτικοποίηση θεμελιωδών αρχών της ιατρικής, οι επιπτώσεις της οποίας υπερβαίνουν την υπόθεση» του Ασάνζ.

 

«Απαιτούμε από τις κυβερνήσεις να βάλουν τέλος στον βασανισμό του κ. Ασάνζ και να του εγγυηθούν πρόσβαση σε καλύτερη περίθαλψη, πριν να είναι πολύ αργά», καταλήγουν.

 

Απόλυτα αντίθετη στην έκδοση του Ασάνζ, που αποκάλυψε πληροφορίες κρίσιμες για «το δημόσιο συμφέρον» σε δημοσιογράφους, η οργάνωση RSF άρχισε να συγκεντρώνει υπογραφές κάτω από μια αίτηση που συνέταξε.

 

Συγκέντρωσε σε μια μέρα πάνω από 20.000 υπογραφές.

 

Στις αρχές του Νοεμβρίου, ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για το ζήτημα των βασανιστηρίων εξέφρασε σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο την ανησυχία του για τα «νέα ιατρικά δεδομένα» που έλαβε από «πολλές αξιόπιστες πηγές» σχετικά με την κατάσταση της υγείας του Ασάνζ: «έχει μπει σε έναν φαύλο κύκλο άγχους, στρες και αδυναμίας, συνηθισμένα συμπτώματα μεταξύ ανθρώπων που εκτίθενται σε παρατεταμένη και αυθαίρετη μόνιμη απομόνωση».

 

Την έκδοση του Ασάνζ, που παραμένει προφυλακισμένος στη φυλακή Μπέλμαρς, στα νότια του Λονδίνου, μετά τη σύλληψή του τον Απρίλιο του 2019 στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, απαιτεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ο Αυστραλός είναι αντιμέτωπος στη χώρα αυτή με ποινή κάθειρξης έως και 175 ετών για κατασκοπεία.

 

Οι αμερικανικές αρχές του προσάπτουν ότι έβαλε σε κίνδυνο τη ζωή πολλών από τις πηγές τους όταν δημοσιοποίησε το 2010 περίπου 250.000 διπλωματικά τηλεγραφήματα και περίπου 500.000 εμπιστευτικά και απόρρητα έγγραφα για τη δράση του στρατού των ΗΠΑ στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

 

 

«Μη με ξεχάσετε»

 

«Μη με ξεχάσετε» είχε πει ο ιδρυτής των WikiLeaks Tζούλιαν Ασάνζ, όταν τον συνέλαβαν.
 
Τελικά, τον έκαναν να ξεχάσει ίδιος τον εαυτό του.
 
Όπως λένε τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, εμφανίστηκε «μπερδεμένος» (έτσι λένε την πνευματική αποχαύνωση στην οποία τον οδήγησαν, κοινώς το «μαστούρωμα» από κατασταλτικά φάρμακα) στην ακροαματική διαδικασία στο Λονδίνο τη Δευτέρα, καταβάλλοντας προσπάθεια να θυμηθεί το όνομά του και την ηλικία του.   

Ο 48χρονος Ασάνζ, ο οποίος πέρασε επτά χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού και είναι αντιμέτωπος με 18 κατηγορίες στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της συνωμοσίας για να παραβιάσει κυβερνητικούς υπολογιστές αλλά και της παραβίασης του νόμου περί κατασκοπείας.

 
Είναι αυτός που αποκάλυψε ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ παρακολουθούν όλο τον κόσμο.
 
Τον παρουσίασαν καθαρό και ξυρισμένο, χωρίς τη μακριά γενειάδα που είχε κατά την τελευταία δημόσια εμφάνισή του τον Μάιο, όταν καταδικάστηκε σε 50 εβδομάδες φυλάκισης.
 
Αλλά δεν κατάφερε να μιλήσει καθαρά καθώς τραύλιζε προσπαθώντας να πει το όνομά του και την ημερομηνία γέννησής του στην αρχή της ακροαματικής διαδικασίας για την υπόθεση.

Όταν ο δικαστής τον ρώτησε στο τέλος της ακρόασης εάν γνώριζε τι συνέβαινε, απάντησε «όχι ακριβώς», παραπονέθηκε για τις συνθήκες στη φυλακή και είπε ότι δεν μπόρεσε να «σκεφτεί σωστά». «Δεν καταλαβαίνω πώς είναι δίκαιο αυτό», είπε ο Ασάνζ. «Δεν μπορώ να ερευνήσω τίποτα, δεν έχω πρόσβαση σε κανένα από τα γραπτά μου. Είναι πολύ δύσκολο εκεί που είμαι» ανέφερε.

Ο Ασάνζ συνελήφθη στο Λονδίνο τον Απρίλιο και καταδικάστηκε να εκτίσει 50 εβδομάδες φυλάκιση διότι παραβίασε τους όρους της αποφυλάκισής του με εγγύηση το 2012, όταν είχε καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου καταζητείτο για κατηγορίες περί σεξουαλικής επίθεσης, και τη δυνητική έκδοσή του στις ΗΠΑ.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;